Besök albatrossernas, pingvinernas, petrellernas och lirornas förlovade värld

Följ med på en unik resa till Nya Zeeland och de Subantarktiska öarna. Ingen annanstans kan vi möta såna mängder med havsfåglar eller en så imponerande subantarktisk flora. På Macquarie Island kan du sitta och "kramas" av storögda, nyfikna sjöelefantungar - men håll avstånd till närgångna Hookers sjölejon och Nyzeeländska pälssälar. I havet möter vi delfiner och längs stränderna simmar späckhuggare på jakt efter säl eller pingvin. En unik kryssning med ett bekvämt expeditionsfartyg till en av världens mest svårtillgängliga och spännande platser.

Vi tillbringar elva dagar ute på södra halvklotets oceaner, där vi tar oss fram till svårtillgängliga och fjärran ögrupper som The Snares, Enderby Island, Auckland Island, Campbell Island och längst i söder till den australiensiska Macquarie Island – på 54 breddgrader syd. Öarna brukar populärt kallas för ”södra oceanens Galapagos” för sin stora rikedom på endemiska fåglar och växter, som bara lever eller förökar sig just här.

Varje dag bjuder på nya albatrosser
, liror och petreller av olika slag. Vi kan hoppas på att få se uppemot 25-28 olika arter av dessa ”tubnäsor”, varav 10 är mäktiga albatrosser på upp till 3,3 meter mellan vingspetsarna. Man brukar här dela upp dem i Albatrosses på 3-3,5 meters vingspann, och Mollymawks kring ”bara” 2 meter. Det är även en av de individrikaste platserna på jorden, med mycket stora mängder havsfågel. Arterna vi möter skiftar dag för dag när vi tar oss söderut mot allt kallare vatten.

Pingvinerna bjuder på nya arter för varje ö vi besöker,
allt från världens minsta, Little Blue, till världens näst största, kungspingvinen. Flera av de 6-8 arter vi hoppas få se häckar i princip bara på en enda ö i hela världen, det kan man verkligen kalla endemism. Den gulögda pingvinen, som på Enderby Island häckar under träd och buskar, är idag världens fåtaligaste pingvin. På samma ö hoppas vi även få se den lilla nästan oflygga beckasinen kila mellan våra fötter i gräset, eller den helt flygoförmögna dykanden kajka förbi i kelpen. Här finns även chans att bli ”anfallen” av den ovanliga nya zeeländska falken – vilken har tagit över rollen att leva som en hök.

Floran på ögrupperna med ”Mega herbs”, märkliga jätteformer av blommor och växter i en kall och vindpinad miljö, som kanske är relikter från det forna Antarktis grönskande period. Vårt besök ligger mitt i blomningstiden, så vi har chansen att få vandra fram över stora fält med silvriga, frodiga gröna fält med gula, lila och blå blommor som når upp till knäna – en annorlunda och oväntad värld, se bilderna ovan ingressen.

Följ med på en kryssning till södra oceanerna för att uppleva dess unika djur- och fågelliv samt en havsfågelrikedom med en art- och individrikedom som få, eller kanske inget annat havsområde kommer i närheten av…

Vårt expeditionsfartyg Heritage Adventurer.
Byggt i Finland 1991 och specialdesignat för expeditionskryssningar. Högsta isklass och 124 m långt. På dessa kryssningar tar man max 140 passagerare, 14 uppblåsbara zodiakbåtar finns ombord för turer längs med kusten. Fartyget har förutom fina hytter och matsal även gym, bastu, bibliotek, bar och pool på däck. Hon är speciellt byggd för hårda förhållanden, stabil och lämpad för gång i dessa vatten på the ”furious 50s”. Besättningen är mycket erfaren och van att hjälpa alla när vi ska ombord i zodiakerna för våra landstigningar eller kryssningar längs stränder och vikar.

Det blir rikligt med mat och trevliga middagar, artgenomgångar där vi diskuterar dagens observationer och kommande program, föredrag på hög nivå, och om tillfälle ges så håller båtens guider föredrag om biologi och hur man t.ex. skiljer olika petrellarter från varandra.

Resan bjuder normalt på omväxlande väder med allt från dis och duggregn, till hårda vindar och dagar med strålande solsken – då det är skönt att sitta och spana från översta däck – ibland på en och samma dag. För den som gillar att fotografera finns nästan alltid något spännande att fokusera på ute från däcken.

Färdledare

Lokal naturguide

Vi på Äventyrsresor samarbetar med erfarna, lokala naturguider med god lokalkännedom. Mötet med våra lokala guider och det samhälle de lever i, är en genuint exklusiv upplevelse, fjärran från tillrättalagda besök endast skapade för turister.
Läs mer

Program

Visa alla dagar
Dag 1-2 (28-29 NOV) Mot Nya Zeeland

Indivduellt flyg från Arlanda eller Kastrup. Det är i skrivande stund oklart om vilket flygbolag som kommer att ha tider, och flyger på rätt dagar för att passar programmet bäst. I första hand blir det Qatar Airways eller Emirates – ofta i kombination med Air New Zealand. Preliminärt har vi här valt att skiva tider med Emirates till Dubai på eftermiddagen med avresa vid 15-tiden. Flyg ca 6 timmar och mat serveras ombord. Ankomst kring midnatt lokal tid. Byte för nytt flyg mot Auckland vid 2-tiden, dag 2. Resan beräknas ta drygt 18 timmar, med ev. mellanlandning på vägen där man får gå ut och sträcka på benen innan vi fortsätter mot Auckland, Nya Zeeland.

Dag 3 Ankomst Queenstown

Ankomst till Auckland på nordön i Nya Zeeland, dit vi preliminärt väntas ankomma på morgonen vid 5:30-tiden. Byte av flyg och promenad till inrikeshallen för den sista flygsträckan ned till Queenstown på sydön. Prel. ankomst på morgonen vid 9-tiden. Här väntar en buss på oss varefter vi far in till centrala Queenstown. Vi checkar in på vårt hotell och har en fri dag för egna upptäckter.

Dag 4 Heritage Adventurer

Efter frukost på hotellet är det dags för säkerhetskontroll av bagaget innan vi åker med buss ned till hamnen Port Bluff och går ombord på vårt nya hem för de kommande 11 dagarna. Vi hittar bagaget i hytten, och sen blir det passkontroll ombord med tullpersonal innan vi får avgå. Vi kryssar ut genom den vackra Otagoviken, mellan höga berg med betande får och tidvattenstränder. Här ser vi flockar med olika skarvar och de olika strandskatorna igen, den ena helsvart, den andra liknar vår. Fullt av måsfåglar och längre ut de första jättestormfåglarna kring fiskebåtar. Sen när vi når mynningen till viken passerar vi albatrosskolonin, har vi tur kommer några nordliga kungsalbatrosser och leker i vindarna utanför.

Väl ute på havet blir det obligatorisk säkerhetsgenomgång i räddningsbåtarna, som på alla expeditionsfartyg. Har vi tur med vädret så blir det förlig vind och strålande solsken där vi kan börja lära oss känna igen alla havsfåglar som följer fartyget på vår färd söderut längs den vackra gröna, bergiga kusten. Vi bekantar oss med de första albatrosserna som White-capped Mollymawk och Salvins Mollymawk, förutom de stora svartvingade nordliga kungsalbatrosserna, som längre ned ersätts av de betydligt vanligare silvervingade sydliga kungsalbatrosserna. Men här ses även flockar med Sooty Shearwater, eller grålira- en av världens mest allmänna havsfåglar. Kapduvor, Whit-chinned- och Westland Petrel finns även men är fåtaliga.

dag 5 The Snares - de förrädiska "Snarorna"

Frukost och genomgång ombord. Vi går in i en skyddad vik mellan de höga dramatiska klipporna för att få lä. Vi omges av höga granitbranter med låg vindpinad buskskog i ravinerna och i vikarna. Här är gott om brokiga kapduvor både i luften men även på vattnet och klipporna. Här får ingen gå iland, men det är dessutom närmast omöjligt. Vi kryssar istället med våra zodiaker längs stränderna för att se på Snares Crested Penguins, med röda näbbar samt gult hjäsband och tofs. De finns bara på dessa öar och häckar under träd och buskar. De väller ut längs branter och vikar i hundratal. I en vik kan man få se dem nära, liksom rytande, bråkiga unga Hookers sjölejonhannar, enstaka Nyzeeländska pälssälar och med lite tur kan vi få syn på den unika formen, Snares Tomtit, som här är helt svart. Det finns även Fernbird i snåren och buskarna, men de är ofta svåra att se.

Runt branterna spanar vi även efter Buller´s Mollymawk (vilken häckar på just dessa öar) bland de betydligt vanligare Salvins- och White-Capped Mollymawk. Andra fåglar här är nordlig jättestormfågel, Antarktisk tärna och stora Antarktislabbar när vi kryssar fram längs de höga dramatiska klippväggarna, vikarna och in i grottor. Det är ett imponerande landskap och spännande turer med höga vågor mellan klippväggarna. Öarna har fått sitt namn ”Snarorna” för att de ansågs förrädiska att komma nära med fartyg. Efter lunch ombord fortsätter färden söderut över havet. Här kan vi fotografera och spana efter delfiner, val och nya havsfåglar som Fairy- och Broad-billed Prion, Mottled- och White-chinned Petrel. Efter middagen blir det sen artgenomgång och diskussioner med fartygets guider, och Andres i biblioteket. Här finns även bar, annars finns te- eller kaffemaskin och kakor stående framme hela tiden som man kan ta närhelst man önskar det.

dag 6 Enderby Island - magnifik flora och fauna

Denna morgon vaknar vi i en bukt med stora sandstränder och kullar. Det är en av resans absoluta höjdpunkter, med vindpinad skog och blommande mattor med storväxta prunkande gula och rosa ”mega herbs”. Olikt allt annat i den Sub-Antarktiska regionen. Efter frukost och noggrann genomgång av alla våra kläder och sanerat stövlarna från fripassagerare i form av frön åker vi iland med våra picknickboxar. När vi väl kommit iland tar vi oss förbi de revirhävdande sjölejonen på stranden. Här föder honorna även sina ungar. Över gräsmarkerna kommer enstaka eller par av den allt sällsyntare gulögda pingvinen tultande, deras mål är att den låga buskskogen där de föder upp sina ungar. Guiderna tar med oss på en vandring på spångad stig, över öns hedar till klipporna på den andra sidan ön. De som hellre vill få en rejäl långvandring kan följa med på en ospångad, lite tuffare vandring över heden och runt kusten tillbaka till utgångspunkten.

Guiderna och Anders tar med oss övriga på en vandring på spångad stig genom skogen av vindpinade rata-träd, upp över öns hedar till klipporna på den andra sidan ön. Här formligen vadar man fram genom ängar med jätteväxterna Bulbinella rossi och Anistome som lite liknar vår kvanne i växtsättet. (Den som hellre vill få en rejäl långvandring kan följa med på en ospångad, lite tuffare långvandring över heden och runt kusten tillbaka till utgångspunkten, se föregående ruta.) På turen över heden ser vi sydliga kungsalbatrosser på bo eller fjolårsungar som provar vingarna. Här letar vi även enstaka par av Banded Dotterel, av underarten Auckland Island, samt marklevande Red-crowned Parakeet. När vi kommer fram blir de stora växterna bitvis helt marktäckande. I de höga branterna mot havet häckar den ö-endemiska, vitstrupiga Auckland Island Shag, samt enstaka par med skönheten ljusmantlad sotalbatross.

Vi tar oss tillbaka till den stora sandstranden över heden och genom paraplyskogen. Här uppe ser vi de häckande albatrosserna som ligger utspridda på heden, fartyget i viken och små svartvita Tomtits, av rasen på Auckland Island i snåren. Vi tar oss bort till sandkullarna och höggräsängen på andra sidan viken. Lite överallt ser vi orädda nyazeeland-piplärkor, av Auckland Islandrasen. Över kullarna kommer gulögda pingviner och vi letar efter nyazeelandfalk vilka brukar häcka här och det finns god chans att få se både hane och hona i torra träd (eller dykande förbi nära deltagarna som på rekognoseringsresan). God chans till fina obsar på en annars svårsedd fågel. Den jagar mer som en hök och har ovanligt rundade vingar för att vara falk. Vid en liten damm går vi på bredd för att hitta den lilla Auckland Island Snipe. Den flyger dåligt och kilar hellre omkring i gräset mellan benen på besökare. Här, eller i kelptången på stranden finns även chans att få se Auckland Island flightless Teal, med små rudimentära vingar men kraftiga ben. Båda de sista arterna var tills nyligen hotade, men har börjat komma tillbaka sedan man utrotat råttorna.

På sandstranden ligger stora sjölejonhannar utspridda och enstaka ljusare små honor. Det är den mest fåtaliga av världens sjölejonarter. Emellanåt utbryter strider och kraftmätningar. Nordliga jättestormfåglar och Antarktislabbar patrullerar stränderna. Sen är det är dags att åka ut till vårt moderskepp, om vädret tillåter tar vi en liten zodiakkryssning längs strandens vulkaniska basaltklippor för att se på dess former och grottor. Här är tjockt med grov gulgrön kelptång, där den oflygga anden ibland håller till. Om tid ges fortsätter vi sen ned mot de större öarna i Auckland Islandgruppen. Efter middagen kan det bli ytterligare en zodiaktur, längs höga klippväggar och stenblock i en vik, för att leta efter häckande klipphopparpingvin. Dessa håller på att bli fåtaliga här, okänt varför. Mitt emot i viken finns även en rund vattenfyllt kraterhål, där båtarna kan ta sig in genom en tunnel. En spännande miljö där förvridna träd hänger ned med långa mossklädda rötter. Genomgång av dagens upplevelser och välförtjänt vila.

dag 7 Auckland Island - Carnley Harbour

En dag som används vid Enderby Island om vädret satt käppar i hjulet tidigare. Annars vaknar vi när vi är på väg in i den stora fjorden Carnley Harbour, som omges av skogar och höga fjällsluttningar. Inne i viken rastar ibland stora flockar med Sooty shearwater. Efter frukosten är det dags att åka till stranden. Här växer jättelika mosskuddar som verkar sluka både strandbrink, grenar och träd. De uråldriga träden växer som paraplyn, utan grenar undertill. Det blir en vandring upp genom spökskogen till några förfallna skjul, där man berättar om öns historia, med spaningsstation här. I skogen finns Bellbird och en del små orkidéer. Alternativt blir det rundtur med båt. Efter lunch bär det sen av ut i fjorden och vidare ut på havet. En möjlighet är att gå till sydvästra udden för att se på en koloni med White-capped Mollymawk. Därefter bär det ut över oceanen på kvällen och över natten. Nya fåglar som börjar uppträda mer allmänt här är dykpetrell – Common Diving Petrel, som mest liknar en liten alka i flykten, samt svartbukiga stormsvalor. Middag och träff i baren.

dag 8 Till havs genom the Furious Fifties

Nu bär det av genom the Furious Fifties. Det kan storma, regna eller bli medvind och stålande sol på däck – ingen tur är den andra lik. Havsfåglar kommer och går, nya tillkommer hela tiden. Om det är dåligt väder är vi välkomna att stå och spana uppe i styrhytten. Ses något extra intressant brukar det ropas ut över högtalarna. Nästan varje dag brukar det bli intressanta och fördjupande föredrag med bildvisning, så även denna. Bl.a. om växterna, historia och hur man känner igen olika havsfåglar och valar.

Arter vi kan träffa på är Gibsons vandringsalbatross, sydlig kungsalbatross, ljusmantlad sotalbatross, svartbrynt- och Campbellalbatross, Salvin´s och Grey-headed Albatross, nordlig och sydlig jättestormfågel, Sooty- och Little Shearwater. Men även klurigare arter som prioner, Fairy-, Broadbilled- och Antarctic Prion. Soft-plumaged-, Mottled-, White-headed-, Cape-, och White-chinned Petrel, alla kan de ses här bara vi har tur och rätt väder. Dessutom brukar även Common Diving-Petrel och Grey-backed- samt White-bellied Storm-Petrel komma springande och kastande över havsytan. Trerätters lunch och middag, så ingen lär gå hungrig till sängs. Beroende på vindar och vågor, väntas vi nå fram till den Australiska ön Macquarie Island på 54 grader syd mot kvällen. Här lägger vi ankar och kan se våra första kungspingviner och sjöelefanter på håll. Även några nya albatrosser brukar tillkomma här som enstaka Black-browed- och Campbell Mollmawk. Artgenomgång och diskussioner i baren.

dag 9 Macquarie Island - resans andra höjdpunkt

Frukost och sen bär det av in mot land och en av resans absoluta höjdpunkter, besöket i en vik där vi formligen omsvärmas av stora mängder djur. När vi gått iland kommer nyfikna ”nyss övergivna och avvanda” storögda sjöelefantungar hasande och snörvlande fram till oss. Om du sätter dig en stund vill de få komma riktigt nära, ibland ända upp i knäna. (Se filmsnutt). Mellan alla sjöelefantungar ligger en del stora bamsar och kliar sig som sura och lättretliga blaffor. Överallt spatserar grupper med kungspingviner omkring i små herrklubbar, och en liten bit bort finns stora kolonier med tusentals individer på bägge sidorna. Här vimlar av bruna duniga ungar, såna som ruggar till vuxen dräkt och vuxna som vaktar ungarna.

På andra sidan väller det ned vitkindade pingviner som en flod till stranden (deras huvuden täcks av lustiga gula tofsar och på engelska heter de mer passande Royal Penguin). Längre upp längs en trappa ligger en jättelik koloni man kan studera på nära håll från en plattform. Här kivas det, matas ungar och putsas under ett öronbedövande oväsen, denna art är unik och häckar bara här på Macquarie ! Det är verkligen en storslagen upplevelse och man kan inte se sig mätt eller få bilder nog. Över våra huvuden patrullerar både vita sydliga, och gråmurriga nordliga jättestormfåglar, samt Antarktislabbar på sin jakt efter ägg och ungar att stjäla, man ser resultatet i form av trasiga ägg en bit utanför. De gör ideliga utfall, och då stiger sorlet av alla föräldrar som försvarar sina ungar. På stranden får vi gå nära flockarna som i stort ignorerar oss, eller kommer fram och är nyfikna.

Speciellt de stora kungspingvinerna, världens näst största brukar vilja komma fram i grupper, bara man hukar sig ned, och ropar höglutt med näbben mot skyn. Inte konstigt att öarna brukar kallas för ”the Galapagos of the Southern Ocean”. Mer närkontakt med djur och fåglar är det få platser som bjuder på – och fototillfällena är oändliga. Många deltagare sätter sig ned i sanden, och då kan det sluta med att en elefantsälunge kryper upp ovanpå benen. Varmt och skönt kanske, för här ligger de ofta i små högar för att hålla värmen. I hällekar och små vikar simmar och plaskar både kungspingvin och vitkindad pingvin på nära håll. Bakom oss tornar bergen med högt tussockgräs upp sig, men här finns även en slags silvrig mega herb med brunlila blommor utan kronblad. Till slut blir det dags att åka ut till vår båt för att äta lunch och samla krafter, men med minnen för livet och fyllda minneskort i kameran.

På eftermiddagen brukar det bli en kvällstur med zodiaker längs stranden med jättelika kungspingvinkolonier, här lär finnas minst 40 000 par! Vi kryssar fram och åter för att ta in upplevelsen. Här och var vältrar sig jättelika sjöelefanthannar, vilka kan väga upp till 3 ton och bli 6 meter. En bit bort finns lite klipphopparpingviner och den endemiska Macquarie Island Shag, öns unika form av skarv. När vi kommer tillbaka till båten kan vi se kungspingviner dyka i det klara vattnet runt om. Här finns även enstaka svartbrynade albatrosser, de första på resan. Med lite tur ser vi även de höga fenorna på späckhuggare som patrullerar utanför kolonierna. Middag och artgenomgång om en dag som brukar sätta outplånliga spår i minnet.

dag 11 Vandringstur och åsnepingviner

Om allt gått väl med väder och vind brukar detta stå på tur, annars byts dagarna här ut mot varandra. Frukost och sen färd in till landningsplatsen för den australiensiska forskningsstationen, som varit bemannad ända sedan 1947. Här möts vi av stationens personal som guidar oss, de får bara besök några gånger per år… Vi börjar med att ta oss upp mot en högt belägen utsiktsplattform, för att få överblick över norra änden av ön och stränderna på båda sidor av det smala näset. Sen vandrar vi över till stranden på andra sidan, överallt i gräset ligger det sjöelefanter av olika storlekar och ömsar skinn. Man får hålla undan, för de är tjuriga så här års. Väl ute på stranden finns små kolonier med åsnepingvin, ny för resan. Jättestormfåglar och Antarktiska labbar vilar och drar fram, bland alla band och rester av jättelik kelptång på stranden. Unga sjöelefanter duellerar och testar varandra. På klipporna intill häckar Macquarieskarvar samt några Antarktiska tärnor, mycket lika våra silvertärnor.

När vi fått bilder och sett oss mätta är det dags att följa med våra guider in på forskningsstationens restaurang och bar. Här bjuds vi på scones, te och kaffe. Det blir tillfälle att handla i en liten shop, eller sända iväg kort med deras egna frimärke på. Trevlig stämning och intressant att se hur man lever här halvårsvis utan besök utifrån. Ofta hämtas och lämnas personal av vårt fartyg. På stationen forskas det om djurlivet och seismisk aktivitet, den långsmala höga ön är vulkanisk och ett resultat av kollisioner mellan kontinentalplattorna. Till slut måste vi ta farväl av ön och alla rara små ”weaners”. Till slut måste sjöelfantungarna ta sig förbi späckhuggarna som patrullerar utanför, innan de kommer ut i havet. Återfärd till båten och de dagliga rengöringen av stövlar och kläder. Lunch och sen bär det av mot nordost igen. Spaning från däck och middag på kvällen.

dag 11 Över havet mot nordost

Vi styr färden uppåt mot nordost. Åter en dag vi kan spana efter havsfåglar, eller fotografera. Hela tiden kommer nya slags tubnäsor och med lite tur kan vi få se en val. Väder och vind bestämmer hur fort vi kommer fram, eller hur stora vågor det blir. En dag kan det vara soligt och lugnt, men ofta kommer det dimbankar eller duggregn i omgångar. Vid det här laget känner vi till de flesta fåglarna som sveper förbi i vindarna. Här brukar även de eleganta ljusryggade sotalbatrosserna göra oss sällskap, liksom allt fler Campbel Mollymawks. En nära släkting till den svartbrynta albatrossen. Flera intressanta föreläsningar under dagen får tiden att gå fort. Artgenomgång och summering av upplevelserna under de sista dagarna.

dag 12 Campbell Island- albatrossernas ö

Ankomst till den magiskt vackra fjorden Perseverance Harbour på albatrossernas och jättblommornas ö. Ännu en av resans okända och storslagna höjdpunkter. Efter ankomsten bär det av in till en liten hamn med en övergiven väderleksstation. Här brukar man kunna få se den sällsynta och endemiska oflygga anden Campbell Island Flightless Teal, som varit nära utrotning (snarlik den på Enderby Island). Längs stränderna växer stora rataskogar omväxlande med buskar och många slags ormbunkar. De som vill kan följa med en guide på en långvandring upp till Mt Honey. Men Anders och fågelguiden följer den spångade vandringsleden uppför sluttningarna genom de magnifika blommande tusockängarn upp till utsikten över havet vid Col Lyall Saddle. Om vädret står oss bi får vi en magisk vy ned över stupen mot havet på andra sidan.

På vår väg upp går vi genom en stor gles koloni med sydliga kungsalbatrosser, vilka är i det närmaste helt likgiltiga inför oss bara vi håller oss på 5-6 meters håll där de ligger på sina bon. Jättarna kommer även seglande lågt över bergssidorna. Som inte det vore nog, badar stora partier i blommor av 3-4 sorters jättelika mega herbs – en nästan obeskrivligt färgrik blandning. Eller som den engelske botanisten Sir Joseph Hooker beskrev det ”Flora display second to none outside the tropics”. Men något få botaniskt intresserade fått uppleva. Här önskar vi alla strålande solsken som på bilderna från vår rekognoseringsresa. Här kan vi få resans bästa chanser att fotografera flygande albatrosser, eller få närbilder på cermonier vid bon. Till slut måste vi tyvärr ta oss ned för att äta en sen lunch ombord…

Om vädret är lugnt planeras en färd med zoiakerna ut genom fjorden. Här ligger sjölejon på klipporna och om vädret tillåter kan vi komma ut på havet och följa de stupande klipporna längs kusten. Det är gott om grottor och tydliga förggranna skikt i de vulkaniska branterna, man kan studera geologin fint här. I branterna häckar den lokala endemen Campbel Island Shag, ljusmantlade sotalbatrosser, och längre bort finns en jättekoloni med 10-20 000 Campbell Mollymawk, samt enstaka Grey-headed Mollymawk här och var. Hela beståndet av Campbell häckar bara här. Kanske ser vi även Wilson´s Storm Petrel komma förbi, en av väldens mest talrikaste fåglar. Om denna utfärd ej går genomföra, finns andra utflykter att välja på. Åter för middag och vila.

dag 13 Mega herbs, albatrosser eller beckasin

En dag där vi kan fylla på det vi inte hann med dagen innan, eller om vädret lade hinder ivägen. Här finns ännu en chans att följa den spångade leden upp till fjällängarna med megaherbs och albatrosser på bon. Den är ca 3 km lång och går upp till ca 250-300 meters höjd. Om man går stilla och väntar kan man höra den tidigare nästan utrotade endemiska beckasinen. Den hade utrotats av katter och råttor, men överlevt ute på en liten ö utanför. Nu när predatorerna är utrotade har den återkommit av sig själv. Har vi tur visar den sig i gräset eller på spången som på bilden här.

Tillfälle att ta det lugnt nära ett albatrossbo och studera dem väl. Inte ofta man kan få uppleva nåt liknande, det blir nästan andaktsfullt när partnern sveper förbi på sina över tre meter långa vingar, och de klapprar med näbbarna. Till slut dags att ta sig ned till fartyget för att äta lunch och sen färdas ut genom fjorden. Överallt efter vandringsleden hörs den orädda nyseeländska piplärkan, av den egna rasen på Campbell. I buskmarkerna i hamnen kan vi få höra och se Silvereye lite här och var. Sen är det dags att färdas vidare med fartyget. Om vi inte kunnat se på jättekolonin med Cambell Mollymawk i branten mot havet försöker vi ta oss närmare stranden när vi fortsätter mot norr, för att se dem idag istället.

dag 14 Till havs mot sydön

Vår sista dag till havs. Vi passar på att lyssna på föredrag och spana på havsfåglar, här närmre fastlandet möter vi nya slags fåglar. Här brukar det även komma delfiner som leker framme under bogen, vanligtvis svartvitbrokig Dusky Dolphin (eller ”Atlantvitsiding”). Resans sista höjdpunkt för oss som vill få spännande närbilder blir då guiderna ombord släpper i en påse med oljiga fiskrester i ett rep efter fartyget, s.k. chumming.

Doften från fiskresterna får petreller och albatrosser att komma från alla håll för att komma åt åtelbitarna. Det springs, kivas och snos fiskbitar kors och tvärs. De stora albatrosserna står högst i rang, sen Mollymawkerna och sist petrellerna. En märklig och livfull show på nära håll vilken håller på en bra stund. Dags att summera alla upplevelser och minnen. På kvällen blir det avskedsmiddag med alla guiderna ombord.

dag 15 Stewart Island och Oban

På morgonen går vi in i hamnen i Bluff, öns sydligaste hamn. Efter att tullformalitterna är klara går vi iland och tar farväl av besättningen och övriga deltagare. Vår grupp körs till färjeterminalen för färden ut till Oban på Stewart Island. Turen tar en timma, till landets tredje största ö, vars stränder, fjordar och skogar till 85% är skyddad inom Rakiura National Park. Ön brukar ofta kallas ”Home of the Kiwi” och i utkanten ser vi varningsskyltar där de brukar korsa vägen. Här i den lilla lite sömniga fiske- och turistbyn Oban kliver vi av och går till vårt enkla men trevliga och bra belägna pensionat, South Sea med utsikt över stranden och hamnen. Här finns även byns restaurang och bar, så allt är på nära håll. Vi lämnar in vårt bagage och tar en titt på byn. Det brukar gå svarta strandskator och Paradise Shellduck utanför, den vackra och högljudda endemen Tui, är vanlig här överallt. Dessutom flyger stora nyazeeländska duvor och papegojor som Kaka kors och tvärs mellan kullarna. Här är normalt lite ljummare, kring 12-15 grader. Vårt mål under dagen är att flytta in på rummen och ta det lugnt, den som vill kan promenera på egen hand och köpa souvenirer.

På kvällen kan vi leta efter Blue Penguin, små söta dvärgpingviner som kommer in i skymningen, vilka klättrar uppför en brant stenhäll in under vegetationen till sina bon. Har man tålamod så brukar det lyckas. Men nattens höjdpunkt blir att åka ut på en kivi-spaningstur. Här på ön finns en av de största, Tokoekan, 45 cm vilken väger 2,5-3 kg. Det är en av Nya Zeelands bästa och säkraste platser att få se dem idag. Eventuellt dela vi upp oss, då de vill begränsa antalet per grupp. Man brukar bli upphämtad vid hotellet kring 22-tiden för att åka dit man sett dem senast. Vi får röda plastfilter att sätta på våra ficklampor för att inte skada deras nattsyn. Har vi tur får vi se dem kila, lunka och springa fram som vandrande rumpor med strutformat huvud som slutar med en lång, smal näbb. På nära håll syns de stora fötterna och stripiga pälsliknande fjädrarna. Med lite tur får vi se dem 2-3 gånger innan det är dags att åka hem och vila efter midnatt.

dag 16 Ulva Island, sällsynta endemer och ursprunglig skog

Efter frukost promenerar vi en dryg kilometer över till hamnen på andra sidan halvön. Efter vägen kan vi få se nya fåglar som Grey Warbler, men även Tui-fågeln, samt den stora nyzeelandduvan och Kakan igen. Här ”saneras” vi från frön och annat innan vi åker över med en motorbåt till den råttfria, tre km långa ön Ulva. Ön är ett sista refugium för många hårt trängda växter och fåglar. Här blir vi guidade av en lokal expert ett antal timmar. Här får vi chans att se nya eller svårfunna arter som den helt orädda Wekarallen och South Island Robin vilka kan lockas att leta mat kring våra fötter. Men även både Red-crowned- och Yellow-crowned Parakeet, Fantail och Bellbird. Allra mest unika är South Island Saddleback, vars ungfåglar kallas Jackbird, Yellowhead och Brown Creeper som guiden försöker hitta åt oss.

För den som gillar flora och natur är ön även unik med sin sin grova ursprungliga skog med massor av olika slags ormbunkar, epifyter och ormbunksträd. Här finns även små orkideer och lavar av olika slag. När vi kommer tillbaka till Oban blir det lunch och sen tid för egna aktiviteter. Antingen åker vi in till Bluff och Invercargill och ett hotell där, denna em-kväll, för att komma med flyget hem med Singapore Airlines — eller så stannar vi ännu en kväll på Stewart som i texten här. I så fall kan vi sen göra ett sista försök att få se dvärgpingviner komma iland i hamnen. Sen även gå en runda upp på kyrkberget intill för att leta efter kivi som ibland även visar sig i utkanten av sommarhusen här uppe. Annars kanske det är trevligt att ta en öl i baren på vårt hotell och uppleva livet i Oban…

dag 17 (14 dec) Stewart Island eller Invercargill

Efter en sista frukost och titt på byn är det dags att gå till det lilla flygbolagets incheckningskontor en liten bit från hotellet, om vi inte åker till Invercargill redan kvällen innan, pga flyg med Singpore Airlines istället. När det blir dags så blir det en vacker flygtur över ön och havet in mot Invercargill. Tuen tar kanppt en timma. Flygplatsen är liten, men det finns ett cafe och stolar. Sen blir det flyg upp till Christchurch med Air New Zealand där vi byter till internationella hallen för flyg med Emirates via Sydney till Dubai.

dag 18-19 Hemresa via Dubai eller Singapore

Då flygbolagen ej lagt upp säkra datum och flyg för dec 2020, har vi valt att lämna det öppet. Men om vi flyger med Emirates ankommer vi till Arlanda dag 19, den 16 dec vid middagstid. Blir det Singapore Airlines kan det bli på morgonen vid 8-tiden dag 20, den 17 december.
Dags att ta farväl av alla, efter en lång och spännande resa.

Programmet här är en preliminär resplan, där vår exakta rutt styrs av väder och vind och tillstånd från olika nationalparksmyndigheter. Ingen resa blir den andra helt lik, det är en bit av tjusningen, när man beöker så svårtillgänglia platser som dessa öar. Vår expedition-leader ombord, beslutar tillsammans med kaptenen var och när vi gjör våra landstigningar och zodiakkryssningar. Men det finns oftast flera olika och spännande alternativ. Allt görs för att vi ska få ut det bästa av just år resa. Dessutom är flyg och datum för nedresa och hemresa t.v. preliminära, då flygbolagen ännu inte publicerar dessa.

Höjdpunkter

  • Världens havsfågelrikaste område, med mängder av albatrosser, liror och petreller.
  • Massor av pingviner, med nya arter på varje ö vi besöker, det artrikaste regionen i världen.
  • En resa med sjöelefanter, sjölejon och pälssälar på nära håll, förutom delfiner och späckhuggare.
  • Många endemiska blommor och växter på öarna, nästan som en hel botanisk-region. Många märkliga mossbeväxta skogar, med unika arter eller trädfamiljer.
  • Ett av världens mest unika och svårbesökta områden inkl. Macquaire Island med stora kungspingvin- och vitkindad pingvin-kolonier.
  • Ett magiskt landskap, den ena ögruppen är den andra lik, alla har sina egna endemiska fåglar och växter.
  • Resan börjar och slutar på södra Nya Zeeland, där vi besöker Orokonuireservatet och Stewart Island för att leta efter kivifåglar och andra endemer.

Fartyg

Heritage Adventurer

Heritage Adventurer är ett specialbyggt expeditionsfartyg som är byggt i högsta is-klass för att klara kryssningar i krävande områden som polartrakterna men även perfekt i varmare hav. På Heritage Adventurer har man fokus på att kunna gå i land så ofta som möjligt och så länge som möjligt, men med högsta säkerhet och bekvämlighet! Därför finns det plats för båstens samtliga passagerare att färdas samtidigt, i de 14 Zodiacer (gummibåtar) som finns ombord. Guiderna är mycket engagerade och kunniga om naturen och miljöerna vi besöker. Dessutom kan de allt om de djur och fåglar som vi möter på dessa naturkryssningar. Passagerarantal max 140. Fartyget har flera däck och utsiktsplattformar så att man kan få bra utsikt eller skydd mot vinden. Ombord finns en observationslounge med 270 graders vy där man stanna inne vid kalla dagar, två restauranger, bar, bibliotek, spa och gym förutom föreläsningsrum. Dessutom finns ett särskilt observationsdäck högst upp på fartyget med utsikt hela horisonten runt. Fartyget är byggt 1991 i Finland. Längd 124 m, bredd 18 m och djupgående 4,97 m. Kryssningshastighet 12 knop. Ombord tillämpas principen med ”öppen brygga” så gästerna har fri till gång till kommandobryggan och kan följa seglatsen därifrån.

Resfakta

Reslängd

Kryssningen är 12 dagar

Avresedatum

18 Dec 2024
26 Nov 2025
31 Dec 2025

Pris

På förfrågan!

Enkelrumstillägg

På förfrågan, normalt tillägg 60% för respektive hyttkategori

Detaljerade priser

Del i trippelhytt, delad dusch/wx   118 900 kr
Del i dubbelhytt, delad dusch/wc  129 900 kr
Del i superiorhytt, privat dusch/wc  133 900 kr
Del i superiorhytt plus, privat dusch/wc 138 900 kr
Del i minisvit, privat dusch/wc  144 900 kr
Del i Heritagesvit, privat dusch/wc  149 900 kr
Trippel-, och Superiorhytt har våningssäng. Superior plus, sviter och dubbelhytt har vanliga sängar. Men olika storlekar och antal rum.

I priset ingår ej

Dryck, dricks till besättningen, personliga utgifter som tvättservice, shop och annat. Reseförsäkring. Ev. visum

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Anslutningsort

Stockholm Arlanda. Köpenmhamn och Göteborg på förfrågan mot ev. pristillägg.

Reseförsäkring

Ett krav från rederiet, försäkringen ska även täcka evakuering

Information om avresor

Detta är en resa som måste bokas långt i förväg då den oftast blir fullbokad tidigt!

Klimat

Naturkryssning till svårtillgängliga områden med få besökare. Normal temperatur i Dunedin och på Stewart Island mellan 10-20 grader på dagtid, på kryssningens öar allt mellan 3-13 grader. Vind och vattentäta kläder viktigt att ha med.

Pass och visum

Visum till Australien behövs för Macquarie Island, görs på nätet f.n. kostnadsfritt. För Nya Zeeland ej visumkrav för svenska medborgare.

Resans karaktär

Naturkryssning till svårtillgängliga områden med få besökare. Normal temperatur i Dunedin och på Stewart Island mellan 10-20 grader på dagtid, på kryssningens öar allt mellan 3-13 grader.

Deltagarantal

Min 10 max 25 deltagare från Äventyrsresor, båten tar 50 passagerare, men oftast bara 45 deltagare med pga enkelhytter etc. Minimum 9 deltagare för svensk färdledare.

Rådgivning på distans

Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet

Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här»

Bra att veta

På denna resa gäller speciella bokningsvillkor, enligt rederiets regler: Anmälningsavgift 25 000 kr, återbetalas ej vid avbokning. Slutbetalning skall ske 130 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du tecknar ett avbeställningsskydd genom ditt försäkringsbolag.

Obs, då flygbolagen ej publicerat sina flygtider, kan resan komma att förlängas med en eller två dagar för avresa en dag innan och/eller med hemkomst en dag senare.

Om Äventyrsresor

Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »