Naturkryssning Seychellerna
Indiska oceanens pärla
Tropiska öar, vita stränder och turkost hav
Bekväm kryssning på valfri avresedag till några av världens vackraste tropiska öar och stränder, med en unik fauna och flora. Här har isoleringen utvecklat endemiska djur och fåglar som vi får se på nära håll. Likt ett Galapagos med orädda fåglar och stora sköldpaddor till lands och havs. Öarna kan nog bäst beskrivas som ett grönt paradis omgivet av vita stränder.
Vi kryssar genom Seychellernas arkipelag ombord på M/Y Pegasus, med dagliga tillfällen att bada och snorkla i Indiska oceanens varma vatten. Varje dag blir det landstigningar på olika öar för att studera jättesköldpaddor, stora havsfågelkolonier och spännande endemiska växter och djur. Det blir guidade vandringar på öarna och i urskogen, världsarvet Vallée de Mai med den berömda dubbelkokosnöten – världens största frö.
På denna resa får vi en hel vecka ombord på M/Y Pegasus utan byten. Men vi börjar och avslutar resan med lite tid på ön Mahe för att uppleva den kreolska kulturen och den lilla huvudstaden Victoria.
Egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!
På kryssningen runt Seychellerna inriktar vi oss på det unika djurlivet på de olika öarna, både i skogen, på stränderna och i havet. Vi besöker många olika nationalparker och reservat, både över och under havsytan. Få andra länder har skyddat en så stor andel av ytan i reservat och nationalparker för att bevara sitt växt- och djurliv. Olika naturvårdsinsatser har dessutom gjort att många djur och fåglar nu har räddats från utrotningens brant, en glädjande framgång för naturvården. Flera av dessa existerar bara på någon enstaka isolerad ö – vi hoppas få möta de flesta av dessa. Här träffar vi jättesköldpaddor på land och vi besöker även öar där karettsköldpaddor kommer upp för att lägga ägg på stranden på dagtid – vilket är unikt. I nationalparken Vallée de Mai som vi besöker för att se på den unika jättekokosnöten finns även fem andra endemiska sorters palmer, och den sällsynta svarta vasapapegojan…
De olika marina reservaten, gör att vi kan få uppleva många färgglada korallrevsfiskar på nära håll – både stora och små. På Seychellerna har man satt upp som mål att hela 30% av haven ska bli skyddade – unikt i världen. På färderna över havet mellan öarna möter vi havssköldpaddor, delfiner och flygfiskar.
Med M/Y Pegasus kommer vi att färdas mycket behagligt i välinredda bekväma hytter med egen toa och dusch. I restaurangen serveras det trerätters lunch och middag. Det finns salong med bar, stort soldäck och även ett minispa med massage ombord… Gummibåtarna tar oss snabbt in till land eller till de platserna där vi kan snorkla. Besättningen är erfaren och mycket serviceinriktad, det delas t.ex. ut handdukar varje gång vi ska iland och bada på stränderna. Eftersom vi färdas med båt blir det aldrig hett och det finns även luftkonditionering ombord.
Seychellerna består av 115 öar , i norra delen ett antal stora höga granitöar som blev kvar i havet när Indien och Afrika delade på sig. Allt är en rest av urkontinenten Gondwanaland. Övriga öar främst i söder, är låga korallsandsöar där de flesta är obebodda. På öarna lever bara 90 000 människor, varav 26 000 bor i den lilla pittoreska huvudstaden Victoria. Vi möter en välbevarad, exotisk övärld där paradiskänslan ofta är närvarande. Levnadsstandarden är relativt hög, bilarna nya, allt är välordnat och mycket rent även i huvudstaden Victoria. Skogarna är opåverkade så bergen runt huvudstaden lyser fortfarande gröna. Den första dagen på resan tillbringar vi på ön Mahe och vid stranden i Beau Vallon Bay på västra sidan av ön. Här bor vi en natt på Hotel Coral Strand. Du kan också välja att stanna kvar efter kryssningen, för extra avkoppling.
Färdledare
Lokal naturguide
Bilder
Program
Avresa från Arlanda, normalt vid 15-tiden. Ankomst strax efter midnatt lokal tid. Byte till nytt plan efter midnatt mot Seychellerna.
Ankomst till Mahe på Seychellerna på morgonen vid 7-tiden. När vi landar har vi höga granitklippor på ena sidan och turkosblå ocean på den andra. Efter passkontrollen blir du upphämtad av vår lokala agent strax utanför utgången. Det är frodigt grönt och temperaturen är behagliga 25-30 grader. En kortare färd med buss via Victoria – världens minsta huvudstad – till Beau Vallon Bays lugna atmosfär,
Färd genom Victoria och bort till den vackra viken i väster, Beau Vallon Bay. Färden tar 30 min, allt är behändigt här på Mahe. Vi bor på det mysiga hotellet Fishermans Cove. Hotellet ligger på stranden, men har även pool. Runtom finns små barer och restauranger samt små butiker inom gångavstånd. Passa på att äta färsk grillad fisk längs promenadstråket vid stranden.
Fri förmiddag att njuta av den härliga stranden och huvudstaden Victoria finns en 15 min bilresa bort om man vill utforska den på egen hand. På eftermiddagten bär det av till hamnen vid tre-tiden för att stiga ombord på motorkryssaren M/Y Pegasus som kommer att ta oss på en veckas kryssning till de viktigaste och vackraste öarna. När vi har fått våra hytter blir det välkomstdrink samt säkerhetsgenomgång. Därefter lämnar vi hamnen och åker ut i den marina nationalparken strax utanför staden. Här kan vi hoppa i direkt från badbryggan i aktern eller så åker vi in med zodiak till stranden för ett dopp i det turkosa vattnet. Vi ligger för ankar nära ön St. Anne och äter trerätters välkomstmiddag ombord. Det brukar finnas två rätter att välja mellan varje dag, fisk eller kött, alternativt buffé med mycket att välja på. Köket ombord brukar imponera med sina färdigheter, speciellt med tanke på de begränsade utrymmet på en båt.
M/Y Pegasus är en bekväm och rymlig motorkryssare av katamarantyp. Hon har 21 bekväma hytter och tar 40–42 passagerare. Det är ett mycket komfortabelt kryssningsfartyg med restaurang både inne och även ute på däck under ett soltak, samt bar och stort soldäck på översta våningen. Hytterna är välinredda, rymliga och har eget badrum med dusch, en del har även en liten kyl och skrivbord. Enbart hytter med fönster och havsutsikt.
Vi avgår från St Anne tidigt på morgonen och färdas i fyra timmar till den obebodda ön Curieuse norr om ön Praslin. På havet håller vi utkik efter delfiner från båten. Curieuse omges av en marin nationalpark där vi ibland både kan få se eller t.o.m. snorkla med karett- eller grön havssköldpadda. Landstigning med gummibåt till uppfödningscentret för jättesköldpaddor. Passa på att studera dessa nyfikna bjässar som är lika stora som sina mycket avlägsna släktingar på Galapagos. De är idag den enda art av jättesköldpadda som existerar på denna sida jorden. Vi passar på att gå runt och ta bilder. På den röda ön finns även en mindre skog med den sällsynta Coco de Mer-palmen, samt även stora takamaka- och kasuarinaträd. Vi avslutar dagen med bbq på stranden under träden.
Sen delar vi upp oss och vandrar 1,7 km över berghällar, genom skuggande strandskog och på träbroar genom olika typer av mangroveskog till öns gamla högkvarter. Det är gott om små solfåglar i träden och spanar vi bland rötterna på mangroven kan vi hitta stora endemiska krabbor som lever på land. Dessutom är det gott om små ödlor av olika slag. Här fanns tidigare en spetälskekoloni och läkarens nyrenoverade hus finns kvar som museum. På ön finns även en äggläggningsstrand för dessa karettsköldpaddor. De kan bli upp till en meter långa och har en örnliknande ”kroknäbb”, har vi tur kan vi få snorkla med dem i lagunen här. När vi kommit fram till ledens slut på andra sidan blir vi serverade en barbecue-lunch under ett tak med enkla bänkar och långbord. Som avslutning blir det tid att vila i skuggan av träden på stranden och bada i det klara vattnet. Vi tillbringar natten för ankar i lagunen.
På morgonen seglar vi till den stora ön Praslins nordvästra hörn och besöker stranden Anse Lazio, omtalad som en av världens vackraste stränder. Här åker vi in med gummibåt till stranden som Lonely Planet utsett till Praslins bästa för att bada och njuta av den vida sandstranden och bukten som omges av klippor och skog. Passa på att vandra och se på de vackra röda ”granitbullarna” och hällarna. Det finns några små serveringar för den som vill ta nåt att dricka. Det bör vara ganska lugnt här innan andra besökare hunnit ta sig hit till den avlägsna stranden. Åter till fartyget för att äta lunch ombord innan det är dags att fortsätta till Cousin Island.
Därefter besöker vi till den lilla ön Cousin som är ett av Indiska oceanens viktigaste fågelskyddsområden. Vi är framme efter en halvtimme. Ön är ett naturreservat som drivs av Birdlife International och har fått utmärkelser för sitt arbete med att återställa öns ursprungliga vegetation. Ett par hundra år tidigare skövlades ön för att odla kokospalmer, men nu har man återställt de ursprungliga trädslagen. Man har även sett till att utplåna råttorna, vilka plundrade massor av fågelbon. Därefter har man introducerat utrotningshotade endemiska fåglar från Seychellernas stora öar. Här finns även den endemiska solfågeln och märkliga färggranna blåduvan, med stor vit halskrage och rött huvud. På vår vandring får vi se gracila vitstjärtade tropikfåglar på marken vid träden och näpna vita fetärnor på några meters håll. Fetärnan lägger sitt enda ägg på en kal gren – utan bo!
Cousin en viktig äggläggningsstrand för karettsköldpadda. Hit kommer flera hundra honor för att lägga ägg i dagsljus vilket annars är mycket ovanligt. Därför ska vi försöka få tillstånd att komma hit vid högvatten när det inträffar. I oktober – november kan ibland upp till tio honor per dag komma upp – en unik upplevelse om vi har turen att få se det. Dessutom är ön full av orädda endemiska ödlor – tre sorters skinkar och en gecko. Det finns även jättesköldpaddor här, bla. en som heter George och tros vara upp emot 180 år! Därefter åker vi tillbaka till viken vid Anse Lazio eller någon annan vik för att lägga ankar för kvällen. Middag och genomgång av dagens upplevelser. Säkert har vi fått en massa intressanta bilder.
Efter frukosten färdas vi en knapp timme till Aride som ligger isolerat längre ut i havet nordväst om Praslin. Det är ett reservat som drivs av Island Conservation Society och är den nordligaste av granitöarna i arkipelagen. Även på denna ö finns det mycket skog där det lever mängder av havsfåglar. Här vandrar vi runt med guider. De som vill följer med på turen till öns högsta punkt på ca 170 m.ö.h. för att se på den fantastiska utsikten över det blå havet. Här uppe på ön finns världens enda växtplats för den endemiska Wrights gardenia. Dessutom kan vi även på denna ö få se de återintroducerade sällsynta fåglarna Seychellsångare, Seychellfody samt den svartvita shamatrasten som egentligen är djupblå, nu stadda i ökning, efter att alla tidigare ha stått på utrotningens brant.
På ön häckar över en miljon sjöfåglar, här finns världens största koloni med mindre noddytärna och fetärnor som häckar i träden. På marken och i luften hittar vi vitstjärtade tropikfåglar. I hål i marken finns en viktig koloni med Audubons lira. Ön är rastplats för både större och mindre fregattfåglar. Det är stora, snabba, långvingade havsfåglar (2 meters vingspann) som lever som parasiter på tärnorna och stjäl deras fångster. De seglar omkring i svärmar och från utsikten uppe på ön kan vi se dessa imponerande fåglar leka i vinden under oss på nära håll. I skogen vimlar det av orädda endemiska skinkar och geckoödlor. Guiderna brukar ta upp och visa dessa oss.
Efter lunch fortsätter vi färden mot den lilla klippön St Pierre, för att tillbringa några timmar med att bada och snorkla kring ön om vågorna tillåter det. Ön består av granitklippor och här växer bara några palmer och casuarinaträd. Passa på att njuta av det klara vattnet och alla färggranna fiskar under ytan. Naturen och klippformationerna är dessutom spektakulära – som på bilden ovan. I solnedgången fortsätter vi mot Praslin för att gå in på den sydöstra änden av ön, vid Baie St Anne. Här lägger vi till vid kaj för att övernatta. Kvällen avslutas med en buffémiddag ute på akterdäcket i den ljumma natten.
Efter frukost bär det av med buss upp genom bergen till Världsarvet Vallée de Mai. Här vandrar vi med guider på välskötta leder genom en tät palmurskog som saknar sin like på jorden. Här finns sex arter endemiska palmer som vi blir visade. Skogen domineras helt av den annars så sällsynta, dubbla jättekokosnöten Coco de Mer och dess jätteblad. Den märkliga nöten med det lustiga utseendet tar 6 år på sig att mogna och kan väga 30 kg – världens största frö! Guiden berättar om alla unika växter och smådjur, bl.a några stora geckos och en liten grön groda. Har vi tur får vi se och höra visslingen av den sällsynta svarta vasapapegojan, som idag bara finns kvar i skogen runt Vallée de Mai. När vi är färdiga bär det av tillbaka till fartyget för lunch.
Efter lunch lägger vi ut och fortsätter en bit ut till någon av de små öarna Grand Soeur eller Felicite. Här tar vi zodiaken in till stranden för att bada och snorkla bland klippblocken och korallerna. Korallerna på Seychellerna är hårt drabbade p.g.a korallblekning under El Niñon 2008, men en hel del håller på att återhämta sig. Men här är mycket gott om färggranna korallfiskar och många är ovanligt stora och fina. Senare mot kvällen fortsätter vi tillbaka mot den fjärde största ön La Digue, eller går in i den skyddade viken på Praslin. Här lägger vi oss för ankar, sen blir det middag ombord.
Vi åker till land med gummibåt och därefter blir det rundtur där vi färdas med en ”lokal buss”, det vill säga en öppen ombyggd lastbil med bänkar och tak. Vanliga bussar och bilar är inte tillåtna här. Ön brukar beskrivas som den vackraste och mest pittoreska av Seychellernas öar. Vi besöker först reservatet La Veuve Nature Reserve för att leta efter den svarta paradisflugsnapparen i de stora takamakaträden. Det är en av jordens mest sällsynta fåglar. Den är blåskimrande svart och har jättelånga stjärtfjädrar, som på bilden.
Vi fortsätter till en kokosplantage där vi ser på hur man utvinner kopra och kokosolja med hjälp av en oxe som drar runt en stor kvarn, den koloniala byggnaden och en plantage med vaniljorkidéer. Därefter fortsätter vi till den berömda stranden l’Anse Source d’ Argent. Först äter vi en picknicklunch och sen promenerar vi den sista biten genom arkaden av klippblock. D’Argent är känd för sina vita stränder och dramatiskt formade silvergråa klippor – ofta utses den till ”världens vackraste och mest fotograferade strand”. Passa på att studera klipporna och bada bland stora nyfikna fiskar, bl.a. den stora platta ”batfishen”. Sen bär det av tillbaka till byn La Passe för att åka ut till båten vid 15-tiden.
Sent på eftermiddagen lättar vi ankar och färdas tillbaka över havet i fyra timmar mot den marina nationalparken utanför Mahe. Kanske får vi sällskap av fläckiga delfiner eller får se flygfiskar flyga iväg framför båten – man blir överraskad över hur långt de kan hålla sig kvar i luften. Här äter vi middag och kan se ljusen från Victoria. Om det blir tid och ork går färdledarna igenom kryssningens alla upplevelser samt de djur och fåglar vi fått se under veckan.
Vi börjar med en kortare vandringstur runt om den lilla ön, stigen går upp och ned och det tar ca en timme. Det har gått en film på SvT om den excentriske engelsmannen som köpte ön och planterade tusentals träd här. Ön utgör en egen liten nationalpark i det marina reservatet. Här växer massor av skuggande träd och det lever många jättesköldpaddor på ön. På stranden blir det tillfälle att bada och snorkla i de klara vattnen runtom. Zodiaken tar med de som vill till korallrevet på den djupa sidan, här finns mängder av fina fiskar, både stora och små och vattnet är kristallklart. Därefter dukar besättningen upp en härlig barbecue på däck. På kvällen tar vi oss så den sista lilla biten till kaj i Victorias hamn. Sen blir det avskedsmiddag med kaptenen.
Frukost och sen är det dags att ta farväl av besättningen. Vid 9-tiden kliver vi av båten och vi har en fri dag att upptäcka ”världens minsta huvudstad”, Victoria centrum. Här har vi allt inom bekvämt avstånd, vi ser det kända klocktornet ”little Big Ben” i gjutjärn från 1903, den lilla katedralen och ett hindutempel. Husen är bara 2-3 våningar höga och det är en lugn atmosfär. Det är mestadels rent och modernt. Besök den livliga marknaden för frukt och färsk fisk och ät en god kreolsk lunch. Här har ni tid att gå runt och handla några minnen, eller bara strosa i kvarteren innan det är dags att färdas till flygplatsen då flygen oftast avgår på kvällen. Vi tar farväl av Mahe och med oss har vi fantastiska minnen.
Byte till nytt flyg mot Sverige 8:30 på morgonen. Ankomst till Arlanda vid 12:15-tiden. Dags att ta farväl av alla deltagare och färdledaren.
Obs, av olika skäl kan det ske mindre omläggningar i rutten. Men allt görs av kaptenen för att vi ska få ut det bästa av vår kryssning. Tid för olika föredrag bestäms på plats när det passar bäst in i programmet. Slutligt val av flygbolag sker först elva månader innan avresa, men i första hand gäller Emirates och i andra hand Qatar Qirways, båda med likartade flygtider och lika hög standard.
Höjdpunkter
- Exkursionerna på öarna med mycket kunniga naturguider i små grupper.
- Besök på öar med jättesköldpaddor och havssköldpaddor i havet.
- Möjlighet till snorkling så gott som varje dag under kryssningen. Havssköldpaddor, vackra fiskar och klart vatten.
- Bekvämt boende, god mat och personlig stämning ombord på båten.
Boende
Fishermans Cove, Mahe Island SeychellernaFishermans Cove var ett av de första hotellen i Beau Vallon på Mahe och ligger direkt på stranden. Än i dag är det ett av de mest kända hotellen i Beau Vallon men har behållit sin ursprungliga charm och atmosfär. Det mesta du behöver finns bekvämt lokaliserat inom gångavstånd från hotellet. Samtliga rum är fräscht inredda och utrustade med kylskåp och minibar, antingen balkong eller terrass, tv, badrum med dusch och toalett. Seychellernas internationella flygplats ligger endast 14 km bort. Gratis wifi finns över hela hotellet och hela tre restauranger finns.
Fishermans Cove var ett av de första hotellen i Beau Vallon på Mahe och ligger direkt på stranden. Än i dag är det ett av de mest kända hotellen i Beau Vallon men har behållit sin ursprungliga charm och atmosfär. Det mesta du behöver finns bekvämt lokaliserat inom gångavstånd från hotellet. Samtliga rum är fräscht inredda och utrustade med kylskåp och minibar, antingen balkong eller terrass, tv, badrum med dusch och toalett. Seychellernas internationella flygplats ligger endast 14 km bort. Gratis wifi finns över hela hotellet och hela tre restauranger finns.
Resfakta
Reslängd
11 dagarAvresedatum
Fasta datum året om
Resmål
Victoria på Mahe, öarna Curieuse, Cousin, Aride, Praslin, St Pierre, Moyenne, La Digue och världsarvet Vallée Mai.
Pris
44 900 kr. Flyg tillkommerDetaljerade priser
Från 44 900 kr per person i C-hytt, exklusive flyg.
(B-hytt från 50 900 kr per person och A-hytt från 58 900 kr per person)
I priset ingår
- En veckas naturkryssning (8d/7n) ombord på M/Y Pegasus
- En natt på bra beläget strandhotell i Beau Vallon Bay
- Guidade exkursioner på öarna i mindre grupper
- Helpension under kryssningen
- Frukost i Beau Vallon Bay
- Transporter till och från flygplatsen samt till båten
- Mycket god mat samt hjälpsam och kunnig besättning ombord
- Engelsktalande, kunniga naturguider på öarna
- Cyklop och simfenor finns att låna ombord
- Hamnavgift á 395 Euro
- Klimatkompenserat flyg
I priset ingår ej
- Flyg Sverige – Mahe t/r – kontakta gärna oss för hjälp med bokning.
- Dricks till guider och besättning
- Dryck
- Måltider i Mahe utöver frukost
- Utflykten till Vallee de Mai och l’ Anse Source d’ Argent beach, går endast att bokas ombord båten
- Miljöavgift på Seychellerna, ca 70 kronor per dag och person. Betalas på plats på hotellet
Anslutningsort
Vi undersöker gärna avresa från Köpenhamn eller Göteborg mot ev. tillägg.
Extra dagar
Förläng gärna din vistelse med några extranätter på ön Mahe vid ankomst eller avresa – Kontakta oss för en offert!
Resplan
Dag 1. Avresa mot Seychellerna
Dag 2. Ankomst Mahe, vila ut på stranden i Beau Vallon Bay
Dag 3. Fri förmiddag i Beau Vallon Bay. Ombordstigning vid 15-tiden.
Dag 4. Kryssning: St. Anne – Curieuse
Dag 5. Kryssning: Curieuse – Cousin Island – Ande Lazio
Dag 6. Kryssning: Ande Lazio – Aride – St. Pierre – Baie st Anne/Praslin
Dag 7. Kryssning: Baie St Anne, Praslin – Felicite – La Digue
Dag 8. Kryssning: La Digue – Moyenne Island
Dag 9. Kryssning kring Seychellerna
Dag 10. Egen tid i Victoria, hemresa på eftermiddagen/kvällen
(ev. extranätter på hotell)
Dag 11. Hemkomst
Klimat
Seychellerna ligger strax söder om ekvatorn och har mestadels ett stabilt klimat året om. Varmt i luften hela året med enstaka regn då och då, mer ihållande regn i december- januari. Dagstemperatur under oktober – april brukar vara omkring 29–30 grader men det kan även bli varmare ibland. Men då vi bor på en båt så brukar det oftast vara en svalkande bris. Ombord finns det A/C överallt inomhus. Havstemperaturen brukar vara kring behagliga 27–28 grader.
Seychellerna har torrperioder men när det regnar är det oftast korta och ihållande regnskurar. Det blir aningen svalare mellan maj och september.
Valuta
Seychellisk rupie
Pass och visum
Nej
Resans karaktär
Naturkryssningar ställer väldigt små fysiska krav på deltagarna. Det du bör tänka på är att zodiakbåtarna gungar vid ombord- och urstigning, vilket kan vara utmanande om man har begränsad rörelseförmåga. Det är också något du bör ha i åtanke vid exempelvis hantering av fotoutrustning. Se därför till att ha din ömtåliga utrustning i en vatten- och stötsäker väska eller liknande. Landstigningarna sker oftast på sandstränder men ibland måste man gå i vattnet några steg från sandstranden. Det kommer även hända att vi går in direkt vid kaj vid några tillfällen
Deltagarantal
Mini 1
Bra att veta
Logi sju nätter i rymliga hytter ombord på M/Y Pegasus . En natt på mellanklass hotell vid ankomsten i Beau Vallon Bay.
- Reseförslag
Fyll i formuläret så återkommer vi med ett reseförslag till dig inom kort.