Norra Vietnam och Röda flodens delta

Norra Vietnam handlar mycket om att möta människor. Vi färdas till fots eller på cykel längs Hanois gamla hantverkarkvarter och genom den Röda flodens delta, där den mynnar ut bland tusentals små öar i den sydkinesiska sjön. Vi cyklar längs glimrande risfält med vattenbufflar i arbete. En spännande matkultur berikar resan. Avsluta med lugnt strandliv på dykaren Jacques Costeaus favoritö Whale Island eller på ön Phu Quoc.

Solen värmer i ansiktet och vinden fläktar behagligt. Vi cyklar långsamt genom den vietnamesiska landsbygden på traditionella damcyklar, förbi risfält med vattenbufflar i arbete och barn som nyfiket vinkar åt oss längs vägen. Under eftermiddagen stannar vi hos en familj där vi får delta i familjens matlagning och lära oss hur man gör landets berömda vårrullar med färska örter. I bybornas egna trädgårdar odlas mängder av kryddor som färsk basilika, koriander, mynta och vårlök. Här lär vi oss familjens hemliga recept på nordvietnamesiska paradrätter och avnjuter middagen tillsammans när skymningen faller över byn.

Läs mer om resan

Naturliga möten med lokalbefolkning och Vietnams spännande matkultur
Under resan tar vår vietnamesiska färdledare Khanh med oss till en orörd del av Vietnam. Turister är ingen vanlig syn i de här områdena.  Här får vi möta högländernas minoritetsbefolkning bland susande bambuskog och risterrasser.  Nyfikenheten förenar våra olika folkslag och ger möjlighet till positiv kontakt och fina möten. Efter ett par dagar på cykel, färdas vi genom det flacka landskapet vid den Röda flodens delta och fortsätter ut mot havet.  Bai Tu Longbukten är den del av Halong Bay som ligger längre utåt och norrut. Bland alla sockertoppsberg i buktens blågröna vatten ligger ön Cai Rong med grönskande inre och mjukt rundade bukter.  Här utforskar vi öns stigar och sandstränder till fots. Vi fortsätter vidare med båt tillbaka till fastlandet. 

I gryningsljuset, när byborna utövar tai chi på stadens torg lämnar vi Hanoi och fortsätter hemåt eller vidare för lugnt strandliv på någon av Vietnams vackraste öar.

Du stöder lokalbefolkningens levnadsvillkor
Vi reser i liten grupp och använder lokala leverantörer. Vi bor på lokalt ägda hotell och hemma hos lokalbefolkningen som också lagar vår mat. Vårt sätt att bo och äta ger både familjerna och byarna inkomster som gynnar regionens utveckling.

Tema: Vietnam, Cykelresa, Naturresa, engelsktalande naturguide

Hållbart i Vietnam

Hållbart i Vietnam

Under vår resa i norra Vietnam bor vi hemma hos familjer och delar deras vardag. Vi handlar råvaror på den lokala marknaden och får ta del av familjens egen trädgård med kryddor och grönsaker. I de byar vi vistas i så är det inte alla familjer som har möjlighet att ta emot övernattande gäster. Så man hjälps åt att sköta logistiken för gästerna. En familjen ansvarar för att hämta våra väskor på sin traktor, en sköter de cyklar vi använder, en annan packar vår lunchpicnic. Denna resa är en av våra pionjärresor i hållbarhet. Enkelt men ändå så effektivt.

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1-2Mot Vietnam
 • 3Stadsrundtur med Hanois höjdpunkter
 • 4Vandring bland risfält till Thai-folkets by
 • 5Byliv och strövtåg bland vackra sandstenstoppar
 • 6Med bambubåt på floden & matlagning hos familj
 • 7Båttur med bad i Bai Tu Long Bay
 • 8Cykling på Van Don Island
 • 9-10Hemresa alt. tilläggsdagar för sol & bad.
 •  Observera
 • Dag 1-2

  Mot Vietnam

  Flyg över natten mot Vietnam. Ankomst till Hanoi, där vår vietnamesiske guide väntar och tar oss till vårt hotell som ligger beläget i de gamla kvarteren. Vi har dagen/kvällen på egen hand för att uppleva denna gamla stads charmiga kvarter och gatumarknader. Hotell Hanoi.

 • Dag 3

  Stadsrundtur med Hanois höjdpunkter

  Idag upptäcker vi Hanoi tillsammans med vår Vietnamesiska guide. Vi tar del av det dagliga livet i Hanoi med sin gamla kolonialarkitektur, smala trädkantade gator, sina - i hantverksskrå - indelade gamla kvarter, små sjöar och låga färgglada hus. Välkomstmiddag på en typiskt vietnamesisk restaurang. Hotell Hanoi.

 • Dag 4

  Vandring bland risfält till Thai-folkets by

  Det skyddade naturreservatet i Pu Luong har magnifika risterrasser, höga kalkstenstoppar och skog. På väg från Hanoi till Muong Khen njuter vi av detta landskap och vi gör ett ca 10 km strövtåg på små vägar och stigar genom små byar och odlade risfält för att möta byborna på deras egen bakgård. Vi kommer till en liten by " Te village" som bebos av otroligt gästfria minoritetsfolket Thai. Här bor vi över natten i deras enkla hus och avnjuter deras välsmakande kokkonst. Homestay hos familjen Que.

 • Dag 5

  Byliv och strövtåg bland vackra sandstenstoppar

  Dagen gryr i den lilla byn och vi strövar runt bland majsfält och risterrasser innan vi beger oss med cykel till Yen Mo. Yen Mo är en genuin lite by mitt i Röda flodens delta, vi vandrar runt i byn och dess vackra omgivningar. I denna charmiga by  kommer vi nära lokalbefolkningen och lär känna familjen Tuan som vi ska bo hos i natt.

 • Dag 6

  Med bambubåt på floden & matlagning hos familj

   Under morgonen tar vi en bambubåt i Trang An området på de fridfulla kanalerna som slingrar genom ett magiskt landskap flankerat av höga kalkstenstoppar, förbi bambusnår och blänkande risfält. Här bor befolkningen på husbåtar. Efter båtturen väntar våra vietnamesiska damcyklar på oss för en kort men långsam cykeltur på ca 12-15 km. Vi äter picknicklunch under dagen och på eftermiddagen stannar vi hos en familj där vi får delta i familjens matbestyr och lära oss hur man gör landets berömda vårrullar med färska örter.

 • Vi tar oss till den närbelägna marknaden där vi väljer bland färska grönsaker, frukt, färsk fisk och kött. I bybornas egna trädgårdar odlas mängder av kryddor som färsk basilika, koriander, myntor samt vårlök. Vi lär oss familjens hemliga recept på nordvietnamesiska paradrätter som olika slags vårrullar och dippsåser. Vi äter sedan resultatet under en middag med familjen Tuan. Natten spenderas hos familjen och i deras "Homestay".

 • Dag 7

  Båttur med bad i Bai Tu Long Bay

  Tidig morgon reser vi genom hjärtat av Ninh Bin provinsen, färden går via Thai Binh och Hai Phongprovinserna till Ha Long city. Här stiger vi ombord på en motorbåt bland djonkar och små fiskebåtar. Vi stävar ut bland buktens 2000 grönskande sandstenstoppar.

 • Under turen kan ett svalkande dopp i det klara vattnet göras, då vädret tillåter. Vi ankommer den mer orörda och mindre kända delen av den magnifika skärgården; Bai Tu Long Bay och Van Don island, där vi kan pröva våra cyklar för att ta oss förbi sandstränder runt området. Övernattning på ett familjeägt pensionat på ön hos familjen Sau.

 • Dag 8

  Cykling på Van Don Island

  Under morgonen använder vi våra cyklar för att utforska ön ytterligare, totalt ca 15-20 km på ön, samt avrundar turen på stranden där tid finns att bada vid de vita, halvmåneformade sandstränderna. Van Don har en betydelsefull historia som handelspost och slagfält för krigen mot mongolerna på 1200-talet. Vi ser tempel och fiskodlingar samt njuter av det stilla livet hos öborna. Efter en avkopplande stund på stranden bordar vi åter vår djonk där lunch väntar och en kryssning tillbaka mot Ha Long city. Bussresa till Hanoi och incheckning på hotell. Här väntar en dockteaterföreställning på vatten innan vi äter avskedsmiddag med vår vietnamesiska guide.Hotell Hanoi.

 • Dag 9-10

  Hemresa alt. tilläggsdagar för sol & bad.

  Idag har vi en fri dag i att på egen hand upptäcka Hanoi. Under kvällen avresa från Hanoi till Sverige. Vi landar i Sverige dag 10. ( Frukost, lunch, sen middag på flyget).

 • Observera

  Om du vill kombinera resan med  sol & bad på Phu Quoc eller Whale Island flyger du vidare inrikes i Vietnam dag 9.

Kombinationsresor

Bygg din egen resa

Här kan du bygga din egen resplan genom att dra och släppa tilläggsresor. Du kan normalt placera tilläggsresorna i början eller i slutet av din resa. När du är nöjd kan du begära en offert för att få exakt pris och platstillgång för perioden du vill resa.

Begär offert

Våra tilläggsresor

 • 8900 kr/person

  Sol & bad ön Whale Island i 4 dagar

  Läs mer →
 • 8900 kr/person

  Sol & bad på ön Phu Quoc i 4 dagar

  Läs mer →

Din resa

 • Dag 1-2

  Mot Vietnam

 • Dag 3

  Stadsrundtur med Hanois höjdpunkter

 • Dag 4

  Vandring bland risfält till Thai-folkets by

 • Dag 5

  Byliv och strövtåg bland vackra sandstenstoppar

 • Dag 6

  Med bambubåt på floden & matlagning hos familj

 • Dag 7

  Båttur med bad i Bai Tu Long Bay

 • Dag 8

  Cykling på Van Don Island

 • Dag 9-10

  Hemresa alt. tilläggsdagar för sol & bad.

Visa pris för:
C:a pris för din resa: 0 (Lägre pris för barn erbjuds på vissa resor.)
 • 8900 kr/person

  Sol & bad ön Whale Island i 4 dagar

  Läs mer →
 • 8900 kr/person

  Sol & bad på ön Phu Quoc i 4 dagar

  Läs mer →

Resfakta

 • Reslängd

  10 dagar

 • Avresor/Datum

  Dagligen året runt

 • Logi

  3 nätter på mellanklasshotell, 1 natt på enkelt guesthouse i nationalpark, 3 nätter i "Homestays" hos familj. Programmet kan ändras och boendena variera pga. väder och oförutsedda händelser. Eftersom vi bor i homestays/guesthouses som ägs av familjerna kan även dessa ändras pga. av oförutsedda händelser. Standarden och upplevelserna kommer dock desamma/likvärdiga.     

 • Extradygn

  Extranätter vid ankomst eller avresa Hanoi el.  Saigon, från  450 kr per person/300 kr barn/550 kr enkelrum.

 • Klimat

  Du kan resa till Vietnam året om. Under månaderna nov - jan kan det vara kallt i de norra högländerna. I denna period är det generellt svalt i norra Vietnam med en dagstemperaturer på 15 - 20 grader. I södra Vietnam och på Phu Quoc är vädret som bäst från december till april, med något ostadigt väder mellan maj- november. 

 • Resans karaktär

  Vår uppskattade rundresa i norra Vietnam bjuder på många kulturmöten, en aktiv men bekväm resa genom ett leende land. Cykling med damcykel längs risfält under kortare sträckor, båtturer med enkla men sjödugliga båtar och korta vandringar ger dig möten med folk och bygden . Resan går i behagligt tempo och kräver inga förkunskaper eller extrem kondition, men god rörlighet och ett öppet sinne för ovana vardagssituationer är bra att ha. 

 • Kombinera med sol & bad

  Kombinera din resa med sol &  bad på Phu Quoc och Whale Island, se tilläggsresor.

 • Flygtillägg högsäsong

  Under jul och andra högtider (t.ex det vietnamesiska nyåret i jan-feb) tillkommer en kostnad för högsäsongstillägg hotell/flyg.

 • Reseberättelse

  Länk till reseberättelse->

 • Klimatkompensera

  Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här->

 • Vaccinationer

  Kontakta din husläkare eller en vaccinationscentral för rådgivning om rekommendationer för resevaccin. Se även www.vaccinationsguiden.se

 • Flygplatsskatt

  Flygplatsskatt tillkommer ibland på våra resmål. Mellan 20-40 USD per person. Betalas kontant på flygplatsen vid avresa. Övriga flygskatter är alltid inkluderade.

 • Ring oss för frågor!

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om resan, kontakta oss.

  08-55 60 69 00

Resans höjdpunkter

 • Matlagning & boende hemma hos familj på landsbygden.
 • Promenader på stigar mellan byar på landsbygden, via terassodlingar & sockertoppskullar.
 • Båttur i Bai Tu Long-bukten.
 • Cykling på ön Van Don med stopp för svalkande bad vid bukter med små sandstränder.
 • Hanoi´s gamla kvarter och charmiga gränder.

Priser

 • Pris från

  19 900 kr Barnrabatt finns

  19 900 kr. Högsäsongstillägg kan tillkomma under flygbolagens högsäsong.

 • Enkelrumstillägg

  Enkelrum möjligt, pris på förfrågan.

 • Barnpris från

  Barn 7-11 år: 15 900 kr , gäller endast barn som delar rum med två vuxna.

 • I priset ingår

  - Flyg från  Sverige till Hanoi t/r 
  - Alla transporter under programmet
  - Vietnamesisk  engelsktalande natur/kultur guide
  - Transport av bagage under cykel- och båtturer
  - Inträdesavgifter på museer och dyl.
  - Helpension

Resans höjdpunkter

 • Matlagning & boende hemma hos familj på landsbygden.
 • Promenader på stigar mellan byar på landsbygden, via terassodlingar & sockertoppskullar.
 • Båttur i Bai Tu Long-bukten.
 • Cykling på ön Van Don med stopp för svalkande bad vid bukter med små sandstränder.
 • Hanoi´s gamla kvarter och charmiga gränder.

Inspiration

 • Artikel från Äventyrsmagasinet

  Äventyrsresors Anne tog med make, döttrar och svärfar på en aktiv rundresa i Vietnam med bland annat vandring och cykling. 

  Läs mer