Indien - Tigersafari med Mattias Klum

Denna resa är avslutad.

Möt tiger och noshörning i Asiens vackraste och viltrikaste nationalparker - Kaziranga och Kanha. I Kaziranga rider vi runt på elefant bland pansarnoshörningarna för att komma nära, nära och åker sen runt i jeep för att se på elefanter, vattenbufflar, hjortar och det oerhört rika fågellivet. I Assam gör vi både en båttur på den vida, heliga Brahmaputra med floddelfiner och en gryningstur i gummibåt på en älv utmed majestätisk tropisk skog. Vi avslutar resan i hjärtat av Indien med nationalparkerna Pench och Kanha. Här i "Djungelbokens värld" möter vi tigern - Shere Khan - i de öppna teak- och salskogarna med mängder av bytesdjur som sambar- och axishjortar, nilgaiantiloper och stora glänsande gaurtjurar. I Kanha möter vi så den kände naturfilmaren och fotografen Mattias Klum i tre oförglömliga dagar. Han visar bilder och berättar om sina spännande upplevelser med vilda djur och om sitt stora engagemang för naturvård. Här får du tillfälle att diskutera fotografering och få tips om hur man kan ta spännande bilder eller om situationen för olika hotade djurarter. På den första och tredje resan är biologen Stefan Jonsson färdledare, han känner Indiens djurliv väl och har lett många resor hit. Den andra resan leds av Anders Haglund, ornitolog och en av våra mest erfarna färdledare, som även han besökt flera Indiska nationalparker vid olika tillfällen.

Läs mer om resan

I Kaziranga, långt uppe i Assam möter vi pansarnoshörningar som ser ut att tillhöra en svunnen urtid. När vi färdas på elefantryggen kommer vi nära och kan fotografera deras märkliga "riddarutrustning". Här lever idag omkring 2200 djur, nästan hela världspopulationen, liksom större delen av världens sista vilda vattenbufflar och träskmarkslevande barasinghahjortar - nationalparken är ett världsarv och något av "Noaks Ark". Dessutom finns här tusentalet vilda asiatiska elefanter, flera olika slags hjortar, flocklevande uttrar och närmare 100 tigrar... Kaziranga består av stora laguner omgivna av sankängar med högt elefantgräs, inramat av öar med grov imponerande tropisk regnskog. Här möter vi fortfarande en viltrikedom som få andra platser i världen kan mäta sig med. För fågelskådaren är det ett eldorado med jättelika adjutant- och svarthalsade storkar, bandhavsörnar, fiskörnar, vackra fasaner och jättenäshornsfåglar. Överallt hörs det bekanta lätet av Red Junglefowl-tamhönans färgranna stamfader..

Uppe i Assam fortsätter vi sen via den heliga, vida Brahmaputra, bron över är tre km lång... Här tar vi en tur på den strida floden med båt för att spana efter gangesdelfiner, en blind långnosad floddelfin. Bland de stora vitgrå rullstensbankarna söker den lä för strömmen och brukar kunna ses när den rullar i ytan eller hoppar upp ur vattnet. Därefter fortsätter vi färden upp i skogarna mot hörnet på Bhutan. Här möter vi olika slags stamfolk, vars utseende, kläder och bebyggelse har starka influenser från Burma och Kina. 

Tropisk storskog i nationalparken Nameri. Vi övernattar på en enkel tältcamp, men med stora rymliga tält och här finns en restaurang som serverar god mat. Den ligger i utkanten av en liten by. Vi besöker byn för att se på hus och odlingar eller ett uppfödningscenter för ett utrotningshotat pygmesvin. I trädgården finns jättelika träd där det är fullt av färgranna fåglar-papegojor, blåkråkor, barbets och även den stora jättenäshornsfågeln, som kommer flaxande med vinande vingslag. På kvällen njuter vi av solnedgången vid älven med utskikt över urskogar och blånande berg i fjärran. Här passerar hägrar, gamar och näshornsfåglar för att söka nattläger. Nästa morgon färdas vi i gummibåt längs med älven. Vi njuter av stillheten och glider fram sakta längs den mäktiga regnskogen. Har vi tur får vi se elefanter, vattenbufflar eller hjortar som kommer fram för att dricka. Även om luften är varm, är vattnet från bergen kallt och klart. Indien är kontrasternas land.

Vi avslutar resan i Indiens hjärta med att besöka "Djungelbokens värld". Här träffar vi Mattias Klum i tre dagar vid vårt besök i Kanha, hör på förderag och ser på bildvisningar. I dessa djungler hoppas vi få se in i Shere Khans gula ögon, när vi färdas omkring i två av de bästa tigerreservaten - nationalparkerna Pench och Kanha. Det var här Kipling skrev sin berömda bok om Mowgli. Vi färdas omkring i små öppna jeepar bland sambar- och axishjortar, världens största oxdjur- den jättelika gauren, nilgaiantiloper, jakaler och vildsvin. Om vi har tur får vi kanske även se asiatiska vildhundar, läppbjörnen "Baloo" eller den skygga leoparden, på vår "kattresa". 

Du bidrar till tigerns och pansarnoshörningens fortlevnad
Att besöka Kaziranga och de olika tigerreservaten i Indien är bästa garantin för att noshörning och tiger, men även det övriga djurlivet ska bestå i framtiden. Idag finns det ungefär 1600-1700 tigrar kvar i Indens djungler, vilket är mer än hälften av alla världens återstående vilda tigrar. I början av 1900 talet uppskattas beståndet ha överstigit 100 000 djur! Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll samt bevakning mot den omfattande tjuvjakt, som idag är det största hotet mot både dessa imponerande djur. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna ska exploateras för andra ändamål. Äventyrsresor är medlem och stöder TOFT, (Tour Operators For Tigers) Läs mer om TOFT HÄR!
Resans höjdpunkter
- Lyssna till fotografen och filmaren Mattias Klum i Kanha NP under några intressant dagar.
- Färdledaren kattdjursexperten Stefan Jonsson med gedigna kunskaper om tiger och leopard och Anders Haglunds kunskaper om Indiens fåglar, storvilt och växter.
- Safari med möjlighet att få se Asiens big five - tiger, Indiska elefant, leopard, pansarnoshörning och gaur, men även barasinghahjort, läppbjörn och många andra slags djur - den ultimata Asiensafarin.
- Indiens färgstarka kultur, med ett myller av marknader, köpmän och människor.
- Flera av de absolut bästa nationalparkerna Kaziranga, Nameri, Kanha och Pench – sinsemellan varandra helt olika.
- Vi upplever även olika slags kulturer, gamla tempel och historiska platser på vår rundresa. 

Färdledare
Föredrag av den världsberömde naturfotografen på alla avgångar. Färdledare är Stefan Jonsson, känd kattexpert. Den andra resan leds av Anders Haglund, ornitolog och en av våra mest erfarna färdledare. Tredje avgången leds återigen av Stefan Jonsson.

Stefan Jonsson

Stefan Jonsson

Stefan Jonsson är en ledande expert på stora kattdjur och har varit med och fött upp både tigrar och leoparder. Han var koordinator för bevarandeprojektet för Asiatiskt lejon i Europa. Stefan är färdledare på våra tigersafaris. Han har vid upprepade tillfällen besökt flera av de olika reservaten vi besöker på resan till Indien, och känner dem därför väl.

Anders Haglund

Anders Haglund

Anders Haglund är biolog och en av Sveriges mest namnkunniga ornitologer. En mycket erfaren, kunnig och uppskattad färdledare som på ett lättfattligt och initierat sätt kan berätta om geologi, växt- och djurliv. Stor erfarenhet av resor till Costa Rica, Galapagos, Indien, Kamtjatka, Pantanal och Antarktis. Leder resan till Costa Rica 28 januari.

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Mot djungelbokens värld
 • 2Delhi - Himalaya - Fjärran Assam
 • 3Kaziranga med elfanttur och jeepsafari
 • 4Östra och västra Kaziranga - noshörningar och vilda elefanter
 • 5Brahmaputra - Nameri NP - Gangesdelfiner
 • 6Nameri NP - älvfärd längs urskog - mot Guawahti
 • 7Tempelön i Guawahti - flyg till Nagpur
 • 8Pench NP - Kiplings värld
 • 9Pench NP-Kanha NP möte med den världskände naturfotografen
 • 10-11Kanha NP - världskände naturfotografen och tigerland
 • 12Kanha-Nagpur-Delhi
 • 13New Delhi - historiska platser
 • 14Hemresa
 •  Observera
 • Dag 1

  Mot djungelbokens värld

  Avresa från Arlanda vid 17-tiden. Här möter du vår färdledare Stefan Jonsson vid utgångsgaten för Finnairs flyg till Helsingfors. Byte och vidare flyg över natten till New Delhi vid 20-tiden. Flygtid ca 7 timmar.

 • Dag 2

  Delhi - Himalaya - Fjärran Assam

  Ankomst vid 7- tiden till New Delhi. Här får vi hjälp att ta oss över till inrikesterminalen. Nytt flyg mot Guawahti vid 10-tiden. är vädret klart kanske vi får se Himalayas vita toppar och en skymt av Mt Everest. Väl framme vid 12-tiden möts vi av vår lokala agent Shishir och våra förare. Därefter börjar färden i bekväma SUV-fordon i ungefär 3-4 timmar.

 • Vi omges av ett landskap med risodlingar och teplantager i det frodiga, gröna och kuperade Assam. Vi stannar efter vägen och äter lunch på en servering med typisk indisk mat. Därefter fortsätter vi till Kaziranga, som vi får se bitar av längs vägen innan vi kommer fram till vår safarilodge Jhuperi Ghar. Den ligger nära till parkens huvudentré och har en trädgård, utomhusrestaurang, reception och åtta små enkla stugor.

 • Stugorna är byggda i bambu och naturmaterial, har en liten sittplats under tak, samt har egen toa och dusch. Här får vi vila ut och vår lokale färdledare informerar vid middagen om Kaziranga och de kommande dagarna. Här kanske även Stefan hinner berätta lite om Indiens djurliv eller de leopardungar han fött upp hemma.

 • Dag 3

  Kaziranga med elfanttur och jeepsafari

  Tidig morgon, fåglarna sjunger utanför och efter frukosten beger vi oss direkt in i parkens centrala del för en första ridtur på elefant. Uppe från dess rygg kan vi tryggt och "bekvämt" ta oss ut till olika djur som lever ute i gräsmarkerna. Det är en märklig känsla att sitta här uppe och sakta komma de urtidsliknande noshörningarna så nära inpå livet. 

 • Helt plötsligt kan ett par noshörningar komma rusade i överaskande hög fart, honan visslande och hanen efter med ljudliga frustanden eller så träffar vi på en hona som håller ett öga på sin unge. Här kan vi även få njuta av rådjurstora Hog deers, vildsvin och de lejonfärgade våtmarkslevande Barasinghahjortarna på riktigt nära håll.

 • Därefter blir det dags för vår första jeepsafari i den centrala delen av Kaziranga, med förare och beväpnad vakt. Vi besöker något av de stora utsiktstornen för att se ut över gräsmarkerna och lagunerna. Härifrån brukar man få se bandhavsörnar, fiskörnar, pelikaner, ormhalsfåglar och flera sorts storkar, förutom stora djur som vattenbufflar, elefanter och noshörningar.

 • Kanske får vi se en flock med 10-15 uttrar, Smooth-Coated Otter, som skuttar fram eller stannar upp och ställer sig på bakbenen för att spana av omgivningen. På dagen stängs parken, vi åker tillbaka till vår lodge straxt intill eller ser på teplantagerna runt vägen. Vila och lunch. Sen är det dags att fara in i centrala Kaziranga igen, vi byter till parkens jeepar igen och åker in på de smala bankar och öar med skog som går i stråk ända ut mot Bramahputras strand. Har vi tur kan vi komma ända ut och få en chans att se Gangesdelfiner, örnar, gamar eller passa på att fota noshörning, elefant eller andra djur.

 •  I skogen träffar vi även på Red jungle fowl och vackra svarta fasaner, små hjortar och Hog deers. Har vi riktig tur kanske vi får se en tiger eller leopard, även om de har lätt att gömma sig i det höga gräset och täta skogen. På trädstammar i åarna brukar det ligga vattensköldpaddor på rad och sola. Det finns hela tiden något spännande att spana efter eller fotografera. Till slut är det dags att fara ut ur parken när solen börjar gå ned. På kvällen blir det tillfälle att diskutera alla spännande upplevelser som vi fått vara med om vid middagen innan det är dags för en välförtjänt sömn.

 • Dag 4

  Östra och västra Kaziranga - noshörningar och vilda elefanter

  Tidig start, efter en kopp the och lite kex är det dags att åka in i nationalparken igen. Vi börjar med ännu en elefanttur bland hjortar, bufflar och pansarnoshörningar. Vi får tillfälle att komplettera de bilder vi kanske missat dagen innan. Nu när vi sett de mesta av de stora djuren kan vi söka upp de mer svårsedda arterna. 

 • Väl tillbaka från ridturen kan vi se mahouterna sköta om elefanterna omsorgsfullt-de har en nära relation. Sen kan vi äta vårt medhavda frukostpaket i det gröna innan det är dags att åka vidare till den östra delen av parken med jeep. Här finns mer skog och stora laguner. Kanske får vi se en jättenäshornsfågel flaxa förbi, en liten skygg hjort eller träffar på en elefantfamilj som korsar vägen. Det händer hela tiden något nytt.

 • Även här finns stadiga torn att stå och spana ifrån. Fågelrikedomen är fantastisk så här års när nordliga flyttfåglar är här för att övervintra. Fiskörnar, hökörnar och bandhavsörnar seglar i skyn liksom mindre flockar med gamar. Åter till lodgen för vila och lunch. På em. blir det så ett sista besök i parken, kanske väljer vi att åka iväg till den västra entrén eller så kanske det blir ett besök i den östra delen igen. Gruppen kan ev. dela på sig och ta olika delar allt efter önskemål. I solnedgången får vi till slut njuta av när slättlandet med omgivande berg färgas röda. På lodgen går vi så igenom dagens upplevelser vid middagen.

 • Dag 5

  Brahmaputra - Nameri NP - Gangesdelfiner

  Efter frukost är det dags att färdas vidare, efter nån timma kommer vi till den långa bron över den vida, strida Brahmaputra, som betyder guden Brahmas son. Väl över tar vi oss ned till stranden och byter till lång båt. Vi tar oss uppför förbi strömmar och klippor och går iland på en stor grusbank för att spana efter den sällsynta Gangesdelfinen. Vattnet kommer från de höga bergen i östra Himalaya. Här intar vi vårt lunchpaket innan vi fortsätter norrut via Tezpur i 2-3 timmar .

 • Folket, klädseln och de små husen ändrar karaktär. Vi fortsätter genom glesa skogar, till den lilla byn Potasali. Här flyttar vi in på "Eco Camp" och bor i stora tält med egen toa, dusch och bekväma sängar, omgivna av majestätiska tropikträd. Tälten är lite slitna men campen är välskött och har en trevlig restaurang.

 • Bybesök med guide för att se på vävstolar och odlingarna. De små husen är ofta byggda på stolpar och man kan urskilja två olika slags byggstilar, beroende på vilken folkgrupp man tillhör. I byn finns en liten uppfödningsanläggning för ett pygmesvin som för en tid antogs vara utrotat. Trädgården är full av färggranna papegojor, barbets och duvor.

 •  Har vi tur kommer en jättelik näshornsfågel förbiflaxande eller så får vi besök av Capped Langur, en svarthjässad vackert persikofärgad apa som bara finns i Assam. På kvällen åker vi ned till älven för att se på solnedgången, de fjärran bergen och njuta av lugnet. På andra sidan kommer det näshornsfåglar och gamar flygande för att söka nattkvist. Middag på campen, har vi tur hoar ugglorna i träden runt om.

 • Dag 6

  Nameri NP - älvfärd längs urskog - mot Guawahti

  I gryningen väcks vi av alla fåglar som väsnas i träden. Efter en kopp te vid tältet är det dags för frukost. Sen sätter vi oss i bilarna och åker upp genom byn och längre uppåt floden. Här byter vi till gummibåtar, tar på flytväst och låter strömmen föra oss utför den strida älven. Här är vattnet ibland alldeles klart och friskt, vi färdas längs långa rullstensgrusstränder med små vadarsvalor, flodtärnor och jättekungsfiskare. I luften seglar fiskgjusar, hökörnar och gamar.

 • Vi åker längs med den mäktiga urskogen i Nameri NP. Har vi tur får vi se hur elefanter eller vilda vattenbufflar kommer fram för att dricka. Framför allt är det en stilla resa genom en storlagen natur- helt olikt allt liv och trängsel i de tätbefolkade delarna. Skogen är hög och mäktig och i fjärran inramas vi av höga berg. Färden tar en-två timmar. Vi kliver av nära campen och äter lunch. Därefter är det dags för åka i fyra timmar tillbaka till Guawahti genom risodlingslandkap, teplantageroch och massor av små byar. Efter att ha tagit oss fram över den stora bron över floden tar vi oss till vårt hotel i centrala staden.

 • Här är ett oändligt liv och tutande. Det märkliga är att flyter på så väl. På em. tar vi oss ned till floden med cykeltaxi. Det blir en kvällstur med flodbåt på Brahmaputra med middag ombord. Eventuellt hinner vi även besöka ön strax utanför och Umanda Temple där man kan se gyllene langur, vilket ursprungligen skulle skett nästa morgon. Efter solnedegången kan vi se hur hundratals stora fladdermöss, flygande hundar- lämnar träden för att ge sig ut och söka mat. På kvällen kan de som vill gå runt på marknaderna runt hoteller för att handla lite minnen som Assamte eller tyger. Hotel Kiranshree Portico.

 • Dag 7

  Tempelön i Guawahti - flyg till Nagpur

  Tidig frukost och därefter transfer till flygplatsen och ta farväl av våra förare och guiden Shishir. Preliminärt blir det flyg vid 8-tiden till Mumbai dit vi anländer vid 12-tiden. Här blir det lunch och därefter nytt flyg till Nagpur vid 15-tiden.  

 • Ankomst till Nagpur vid 17-tiden. Det är Indiens mest centralt belägna stad och ligger på Deccans högplatå. Väl framme möts vi av våra nya förare och lokala guide. Vi fördas i drygt två timmar tills vi kommer fram till Tuli Tiger Corridor resort, vår lodge vid nationalparken Pench. Lodgen är mycket bekväm, med bungalows och stor pool. Vid middagen summerar Stefan vad vi sett i Assam och berättar om vad vi kan hoppas att få se och uppleva här i Djungelbokens och Kiplings värld.

 • Dag 8

  Pench NP - Kiplings värld

  Vi ger oss in med våra små öppna jeepar så fort grindarna öppnas i denna nybildade nationalpark. Tigerpopulationen har ökat de sista åren och här spanar vi efter "Shere Khan" i egen hög person. En av BBC:s mer kända tigerfilmer spelades in här. Överallt ses axishjortar, sambarhjortar och enstaka nilgaiantiloper. Vidare bör vi få se schakaler och det finns chans att möta Asiatisk vildhund, Dhole och Gaur, den gigantiska vildoxen.

 • Pench är känt som den plats Kiplings bok Djungelbokens värld utspelar sig i, (tillskrivs ibland även Kanha NP). Vi får här även en god chans att få se leopard bland klipporna och kommer därför att inrikta oss på detta svårsedda djur.  Parken är kuperad, torr och dominerad av teakskog. Den centrala delen utgörs av en större vattenreservoar som brukar bjuda på roständer, vadare, storkar och gamar. Vi lämnar parken när den stänger under dagen, för att äta lunch och vila. Därefter är det dags att åka in igen tills det skymmer, vilket brukar vara den allra bästa tiden för att få se stora katter. Här finns även flera mindre kattdjur men de är mycket svåra att få syn på. Middag och genomgång av dagens upplevelser på Lodgen.

 • Dag 9

  Pench NP-Kanha NP möte med den världskände naturfotografen

  Tidig start med the och kex sen är det dags för ett sista försök inne i parken, vi hinner även med att leta efter den märkliga Raquet Tailed Drongo, med långa klubbliknande stjärtspröt. Det är gott om Indisk blåkråka och påfåglar. Här och var ses och hörs också den färggranna urformen till våra tamhöns. Har vi tur visar gamarna var tigern slagit sitt byte. 2010 och 2011 fick parken flera välbehövliga tillskott av tigerkullar, vi hoppas få se några av dem. På förmidagen åter till vår lodge för en välbehövlig frukost. Därefter är det dags att åka vidare i 3-4 timmar till Kanha NP, genom torra jordbruksområden och små byar.

 • Vi bor på Celebrations Van Vilas Resort i parkens buffertzon. Här träffar vi naturfotografen som välkomnar oss till Kanha. Då han kommit hit före oss har han säkert spännande nyheter att berätta. Runt lodgen finns det kanske fåglar och apor vid flodstranden och på kvällen kan vi lyssna efter ugglor och nattaktiva djur. Middag med naturfotografen och genomgång av de kommande dagarnas program. Om vi hinner och orkar håller den världskände naturfotografen ett föredrag om Asiens natur.

 • Dag 10-11

  Kanha NP - världskände naturfotografen och tigerland

  Morgon och kvällstur i en av Indiens äldsta och mest kända nationalparker. Den är närmare 10 kvadratmil stor, så vi har stora områden att spana av. Det centrala högplatån omges av stora ljusgröna och lummiga salträdsskogar och bambusnår. Här finns stora naturliga ängsmarker där vi letar efter den kronhjortsstora, sällsynta torrmarks-Barasinghan som nästan bara finns här. Här finns även flockar med svart-brunglänsande gaur, världens största oxdjur som kan väga upp till 1200 kg, tjuren är ett berg av muskler.

 • Kanha är mycket vackert, påminner om en stor engelsk park. Det är bara slotten som saknas. Det är kanske tigerns starkast fäste och här söker vi efter "Shere Khan" på de små skogsvägarna. En tur för oss upp till högplatån, här kan vi njuta av milsvid utsikt över lummiga lövskogar och spana efter rovfåglar. Vid utfarten kan vi titta in till en minervauggla i ett hål i ett träd.

 • Har vi tur kan vi finna den sällsynta Indiska vildhunden, Dholen, annars är här fullt av Axis- och Sambarhjortar samt rhesusapor och langurer. På dagen vilar vi ut på lodgen och på kvällen blir det middag där du kan ställa frågor till våra kunniga guider och Stefan. På kvällen berättar världskände naturfotografen om sitt arbete för WWF och IUCN med att bevara världens olika naturarv.

 • På morgonen den andra dagen passar vi på att gör vi en sista rundtur inne i Kanha med våra jeepar för att besöka de delar som varit bäst eller vi ej hunnit med tidigare. Sågs en tiger kvällen innan brukar många åka dit nästa morgon för att se om den slagit något byte. Om vi har turen att hitta ett par tigrar som kommit in i parningstid, brukar de stanna kvar på samma plats i dagar, ryta och hålla andra på avstånd. För den som en gång fått möta anblicken av en tigers gula ögon blir det något som man aldrig glömmer- ett minne för livet. Middag och föreläsning om fotografering och naturäventyr av den världskände naturfotografen på lodgen.

 • Dag 12

  Kanha-Nagpur-Delhi

  Frukost på lodgen, vi passar på att ta igen oss och kanske ta en sista titt på omgivningarna. Du kan även passa på att träffa den världskände naturfotografen som kan titta på dina bästa bilder och ge fototips på hur man får ut det bästa av sin utrustning, eller hur man får mer spännande bilder. Eller så blir det ett sista föredrag där han kan berätta om sina spännande äventyr när han varit ute och filmat. Vi tar farväl av naturfotografen vid 11-tiden och sen är det dags att färdas i ungefär fem timmar till Nagpur. Härifrån flyger vi så tillbaka till Delhi vid 18-tiden. Efter drygt en och en halv timma är vi i New Delhi. Här möts vi och blir körda till vårt hotell Chirag Recidency. Middagoch vila.

 • Dag 13

  New Delhi - historiska platser

  Sightseeing i det gamla Delhi, där vi besöker sevärdheter som The Red Fort, Humayuns grav, Qutab Minar och andra kända platser. Denna dag ges även tillfälle att handla lite minnen och kanske besöka tempel och marknader på egen hand för den som vill. Lunch i staden och avskedsmiddag med vår färdledare Stefan på kvällen. Chirag Recidency. 

 • Dag 14

  Hemresa

  Tidig start, frukost på rummet, sen blir det transfer till flygplatsen, då vi måste checka in tre timmar före avgång. Flyget hem avgår vid 11-tiden. Flyg med Finnair ca 7 timmar till Helsingfors. Ankomst vid 15-tiden och nytt flyg till Arlanda 16:00, lokal tid. Ankomst till Stockholm vid 16-tiden. Dags att ta farväl.

 • Observera

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, allt för att ge bästa behållning på resan. Tiderna för flyg är tillsvidare preliminära.

Boende

 • Kaziranga NP, Jhupuri Ghar, lodge

  En enkel naturnära "safarilodge" med bästa läge nära till den centrala entrén för Kaziranga NP. Härifrån når vi lätt alla delar av nationalparken, och det är bara några minuters färd ned till elefantridningen vid entrén till den centrala delen av parken. Stugorna ligger vackert på en kulle och här hörs fåglarna sjunga. Atmosfären här är lugn och avspänd, men servicen god.

  Kontaktuppgifter

  • Kaziranga NP, Jhupuri Ghar, lodge
  • Kaziranga National Park

  Finns på hotellet

  Reception, stor trädgård och trevlig restaurang med öppen luftig matsal under tak.

  Finns på rummet

  El, A/C, enklare badrum med dusch och toa. Sängar och ett par fåtöljer.

 • Nameri NP, Eco Camp, tältcamp

  Eco Camp är en enklare safaricamp som främst används av sportfiskare. Det har ett unikt läge där det ligger inbäddat bland jättelika regnskogsträd i närheten av en liten by, långt uppe i Assam. Nära till regnskogsresevatet Nameri NP och floden där vi gör vår gummibåtsfärd. Här vimlar det av färgranna fåglar i trädgården. Ibland besöks trädgården av en flock med Capped langurs och det finns elefanter i den omgivande skogen. I närheten finns en liten uppfödningsanläggning för det utrotningshotade miniatyrgrisen "Pygmy hog", som man kan besöka.

  Kontaktuppgifter

  • Nameri NP, Eco Camp, tältcamp
  • Nameri National Park

  Finns på hotellet

  Ett drygt 10-tal stora tält,  reception och öppen restaurang under tak. Mäktiga regnskogsträd i den stora trädgården. Nära att åka ned till brink vid floden där det finns en rastplats med vacker utsikt över floden. Lodgen har även de gummibåtar och båtförare som behövs för flodfärden. 

  Finns på rummet

  Stort safaritält med ståhöjd och två sängar. Badrum med dusch och toa. Sängar, litet bord samt stolar och bord utanför. Enklare standard än övriga boenden på resan. Bakre utrymme för bagage med lasthyllor. Te och kakor serveras vid tältet.

 • Pench NP, Tuli Tiger Resort

  Mycket bekväm safarilodge några minuters körning från entrén till Pench NP. Här finns en stor pool och en restaurang, förutom lounger och reception. Här möts man med kylda våta handukar efter safarin. Olika bungalower och stora "tältbungalower" omgivna av en stor trädgård med två dammar som lockar till sig olika fåglar. Vägar och skggande byggnader där man kan sitta och vila i värmen. Tycker man det är för långt att gå till sin bungalow, blir man körd i en liten golfelbil till sin dörr... Den kanske bekvämast lodgen på några av våra resor.

  Kontaktuppgifter

  • Pench NP, Tuli Tiger Resort
  • Pench National Park

  Finns på hotellet

  Stora rymliga bungalows, restaurang, reception, stor poolanläggning, solstolar, stor trädgård och allt annat man kan behöva för att vila upp sig.

  Finns på rummet

  Bekväma sängar, fåtöljer, bord, A/C och stort badrum med både badkar och dusch, hårfön etc.

 • Kanha NP, Celebrations Van Vilas, lodge

  En modern ny och mycket bekväm djungellodge med alla faciliteter. Nära en av infarterna till Kanha NP. Rymliga bunglower med stort badrum. Lodgen ligger med bra läge invid flodstrand, där man kan spana efter fågel och sitta vid elden om kvällen.

  Kontaktuppgifter

  • Kanha NP, Celebrations Van Vilas, lodge
  • Kanha National Park

  Finns på hotellet

  Spa, pool och Ayurveda massage center. Samlingsrum och matsal. Stor trädgård vid stranden av en flod och med bästa läge till infart till Kanha NP.

  Finns på rummet

  Stort rum med bekväma sängar, badrum med dusch etc.

Resfakta

 • Reslängd

  14 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Även Köpenhamn och Göteborg, ev. mot tillägg.

 • Avresor/Datum

  9 - 22 feb, 16 feb - 1 mars, samt 23 feb - 8 mar 2013 (fullbokade)

 • Logi

  Del i dubbelrum på hela resan. Vi bor i lodger med bästa läge vid Pench och Kanha NP, dessa lodger har mycket bra standard. Vid  Nameri NP enklare standard på Eco Camp, trevlig tältcamp med eget badrum och sängar. I Kaziranga har vi hyrt hela lodgen Jhuperi Ghar med lite enklare stugor men alla har eget badrum etc. Stället har fin trädgård och ligger med bästa läge för besök i Kaziranga NP. En natt på Hotell i New Delhi.

 • Färdledare

  Kattdjursexperten Stefan Jonsson på första och Anders Haglund på den andra avgången. På den tredje avgången är det återigen Stefan Jonsson som leder gruppen, han möter den gruppen vid ankomsten till New Delhi.

 • Resans karaktär

  Vi genomför resan i februari–mars, då är dagarna inte heta och nätterna är svala. Vi bor bekvämt och färdas på safari i parkerna i små öppna jeepar som körs av kunniga lokala naturguider. Stefan kan på ett initierat vis berätta om Indiens djur och natur, han har varit här många gånger. Mellan parkerna färdas vi i mindre bussar eller bilar. I Assam transporteras vi i bekväma SUV fordon, alla transportfordonen har A/C. Allt för att det ska vara så bekvämt det nu går, i ett land med över en miljard invånare och ett delvis överbelastat vägnät.

 • Deltagarantal

  Min 10, max 16

 • Visum

  Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

 • Vaccinationer

  Kontakta din husläkare eller en vaccinationscentral för rådgivning om rekommendationer för resevaccin. Se även www.vaccinationsguiden.se

 • Fråga Peter om resan

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om just denna resa kan du kontakta mig.

  08-55 60 69 02

Priser

 • Pris från

  49 800 kr

 • Enkelrumstillägg

  3 800 kr, endast i Kanha, pench och New Delhi. Ej för tiden i Assam pga rumsbrist.

 • I priset ingår

  - Flyg från Sverige - Delhi inkl. skatter

  - Inrikesflyg 3 gånger inkl skatter

  - Helpension under hela resan
  - Alla lokala transporter
  - Svensktalande färdledare Stefan Jonsson eller Anders Haglund
  - Möten med Mattias Klum i Kanha under tre dagar
  - Engelsktalande guider och ledsagare i parkerna 
  - Nationalparks- och besöksavgifter till parker och monument.
  - En eller två elefantturer i Kaziranga
  - Flera olika båtturer på floder och älvar

Boka din resa

Resebokning på webben

Den här resan är bokningsbar på webben. Välj antal rum samt fyll i dina uppgifter för att boka resan.Vi återkommer med bekräftelse nästkommande vardag . Din bokning blir definitiv först när du betalt anmälningsavgiften.

Observera att enkelrum kan finnas tillgängligt på förfrågan.

Måndag till fredag kl 9.00 - 17.00 är du välkommen att ringa oss på 08-55 60 69 00 om du vill ha hjälp med din bokning.  Frågor kan även mailas till resor@aventyrsresor.se