Expedition Borneo med Mattias Klum

Denna resa är avslutad.

För 25 år sedan reste Mattias Klum för första gången till världens tredje största ö – det gröna Borneo – en gång hem för huvudjägarfolk och fortfarande plats för en av de äldsta och mest artrika skogarna på vår jord. Mattias har återvänt mer än 40 gånger till sitt älskade Borneo – en hotad idyll med tropikskogens trädgiganter, skogslevande elefanter och fascinerande apor.

På Borneo mötte Mattias en värld av unika livsformer – flygande ödlor och grodor, klättrande fiskar och insekter som maskerar sig som blommor. På nära håll mötte han den endemiska näsapan, av ursprungsbefolkningen kallad ”holländare” på grund av hannarnas stora, röda näsor och rejäla magar. Men framförallt människans närmaste släkting i Asien – orangutangen. Malajiska orang utan betyder skogens människa och avspeglar naturfolkens inställning till sin granne i skogen.

Läs mer om resan

Efter 14 månader med sällsamma djurmöten under primitiva förhållanden, bl a 75 meter ovan marken, dokumenterade Mattias Borneos skatter för National Geographic och som förste svensk fick han sina bilder på tidskriftens omslag. Mattias synnerligen starka berättelse tog även sin form i böcker, som ”Skogens öga” 1997.

Upplev Mattias Klums Borneo
med regnskogsdygnets alla skiftningar och stämningar, morgonens och nattens olika ljudmattor, mustiga dofter och skogens syregivande klorofyll. Njut de mättade färgerna och öns sårbara skönhet – hotad av oljepalmsplantagens frammarsch och världens konsumtionshets. Under en resa för alla sinnen, bortom den moderna världens brus, har du möjligheten att få uppleva Borneos djur och natur genom Mattias ögon.

I samråd med Mattias har vi plockat ut de mest storslagna av Borneos naturupplevelser, som hans älskade regnskogsjättar i Danum Valley och Kinabatanganflodens möten med muttrande näsapor.

I Danum Valley är du omgiven av urskogens ljud när du går på stabila hängbroar högt ovan marken under regnskogstakets trädkronor bland fåglar och fjärilar som svävar genom luften. Under våra exkursioner här spanar vi efter de stora näshornsfåglarna, nattens småkatter och röda langurer.Under våra båtfärder längs Kinabatanganfloden och dess bifloder spanar vi efter skygga elefanter, näsapor och jätteekorrar. Vi hoppas även på ett möte med vår släkting orangutangen i sitt rätta element.

På den tropiska paradisön Lankayan Island får vi, om turen är med oss, uppleva när havssköldpaddorna lägger sina ägg eller vara med när de små nykläckta sköldpaddsungarna tar sig ner i vattnet i skymningen. Korallreven runt ön uppbär en enorm mångfald av arter som hänför både den som dyker och den som snorklar.

Mattias Klum
Medverkar under vistelsen i Danum Valley där han visar oss tropikskogens sköra idyll. Här möter du honom under några oförglömliga och minnesvärda dagar, med turer i naturen, föredrag och gott om tillfällen att fråga om fotografering och Borneos natur. Vi lyssnar till skogens ljud samt spanar efter dess skygga varelser tillsammans med honom.

Svensk biolog

Vi reser i sällskap med färdledaren och biologen Isak Isaksson. Han har lett naturrundresor i 20 år och arbetar till vardags på Svenska Naturskyddsföreningen. Isak har författat samt tagit bilder till ett flera böcker och är en flitigt anlitad föredragshållare. Han är utbildad i tropisk ekologi och även fågelskådare. Isak har vistats flera gånger på Borneo ich i Danum Valley och är vår färdledare under hela resan.

Hållbart resande
Vi använder lokala leverantörer med projekt, såsom trädplantering och vattenförsörjning. Boendet på Sukau Rainforest Lodge i känslig miljö har vunnit utmärkelser för hållbart resande och är miljöcertifierat med uppvärmning med solfångare. Turerna på bifloderna görs med eldrivna båtar.

Tema: BorneoSafari & naturresa, Mattias Klum, engelsktalande naturguide

Mattias Klum

Mattias Klum

Allt Mattias Klum gör genomsyras av ett svåröverträffat engagemang och en vilja att berätta hur naturen fungerar och varför alla växter, djur och alla andra former av liv är så viktiga. Han har på sitt unika sätt beskrivit och porträtterat djur, växter, natur- och kulturmiljöer i artiklar, böcker, filmer och fotoutställningar. Han är även hedersdoktor inom det naturvetenskapliga området på Stockholms universitet samt ambassadör för Världsnaturfonden.

Isak Isaksson

Isak Isaksson

Isak har lett naturrundresor i 20 år och arbetar till vardags på Svenska Naturskyddsföreningen. Han har författat och fotograferat till ett halvdussin böcker och är en flitigt anlitad föredragshållare. Han är expert på djur, fåglar och tropisk ekologi, och leder våra resor till Costa Rica, Amazonas och Galapagos. 

Tomas Carlberg

Tomas Carlberg

Tomas Carlberg är biolog och journalist med fåglar, däggdjur och fjärilar som specialintresse. Arbetar sedan 13 år på ArtDatabanken i Uppsala, bl.a som redaktör och artexpert på Nationalnyckeln samt chefredaktör för tidskriften Fauna och Flora. Har speciellt intresse för folkbildning och har publicerat åtskilliga naturreportage. Är även en hängiven fotograf. Har flera års erfarenhet som färdledare till bl.a. Ecuador & Galapagos, Borneo, Tanzania, Nepal och Papua Nya Guinea och Uganda.

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Mot Borneos regnskog
 • 2Världens tredje största ö
 • 3Regnskogen i Danum Valley
 • 4-5På hängbroar i regnskogens tak
 • 6Med båt på Kinabatanganfloden
 • 7Flodexkursioner längs Kinabatangan
 • 8Besök hos Orangutangerna i Sepilok
 • 9-11Avkoppling vid kritvita sandstränder och turkost hav
 • 12Sandakan – Kuala Lumpur – Europa
 • 13Hemma i Sverige
 • Dag 1

  Mot Borneos regnskog

  Flyg från Stockholm via Amsterdam till Kuala Lumpur där vi byter flyg för att komma vidare till Borneo.

 • Dag 2

  Världens tredje största ö

  Under förmiddagen ankommer i Kota Kinabalu där vi möts av vår malaysiske guide med en transport till vårt hotell, centralt beläget i denna handelsstad. Du har tid på egen hand och kan ta igen dig efter flygresan eller upptäcka staden med vår färdledare. Vi äter en gemensam middag och får en presentation av resans program.

 • Dag 3

  Regnskogen i Danum Valley

  Under morgonen lämnar vi vårt hotell för en inrikesflygning till Lahad Datu. Härifrån väntar fyrhjulsdrivna fordon för att ta oss in till Danum Valley, ett av världens mest berömda naturområden. Här finns stora arealer skyddad urskog i form av låglandsregnskog där mer än 300 arter fågel och 120 arter däggdjur har sin hemvist. Mångfalden är dock som störst bland insekter och ryggradslösa djur där nya arter upptäcks kontinuerligt. De praktfulla näshornfåglarna är giganter i svart och vitt med enorma och ofta färggranna näbbar. I Borneos tropikskogar lever 8 olika arter där de mest imponerande är noshörningsnäshornsfågeln och hjälmnäshornsfågeln. Endast på Borneo och på Sumatra lever orangutangen, människans släkting i Asien. Orangutangerna tar sig fram bland regnskogens trädjättar och bygger ett nytt bo inför varje natt.
  Vår lodge, Borneo Rainforest Lodge, ligger vid en liten flod i utkanten av reservatet med boende och vandringsleder av hög standard. Här välkomnas vi av Mattias Klum, som berättar om vad vi kan vänta oss att få uppleva här.

  I Danum Valley vandrar vi längs de fina lederna och uppleva djurlivet längs floden som flyter vid lodgen. På kvällen får vi en stillbildspresentation och för den som önskar och då vädret tillåter, finns möjlighet att följa med på nattsafari för att uppleva de nattaktiva djuren.

 • Dag 4-5

  På hängbroar i regnskogens tak

  Innan gryningen gör vi en kort vandring för att söka efter fågel och djur som rör sig i skogen då morgondimmorna lättar till ljudet av gibbonapornas sång. De väldiga, hest skrikande näshornsfåglarna lyfter med tunga vingslag och solen stiger. Efter en fin frukost på lodgens flodterrass väntar en vacker vandring upp till ett område där vyerna över floden och skogen ger en illusion av ändlösa orörda tropikskogar. Med denna praktfulla utsikt ligger en antik Dusunfolkgrav uthuggen i bergssidan och vi får veta lite om hur folken levde här. På vandringen nedåt finns tillfälle att njuta av ett härligt bad i en naturlig pool, som skapats av traktens vattenfall. 

 • Under en dag promenerar vi i Danum Valleys stabila hängbrosystem, som högst 26 meter över marken. Här ovan floden rör sig många fågelarter, fjärilar och sländor. Du kommer närmare skogens tak där många små djur och fåglar lever bland epifyter som orkidéer och fågelbobräken. 

 • Dag 6

  Med båt på Kinabatanganfloden

  Den manlige näsapan är en magnifik herre med rejäl mage och röd näsa. Han håller nogsamt vakt över sitt harem av nätt uppnästa honor och busiga ungar. Här kan du också se andra apor som röda langurer och krabbmakaker som samlats inför nattens vila. Flygekorrar samt juveltrastar och kungsfiskare rör sig i skogens dunkel. Vi har två nätter på den flerfaldigt prisbelönta Sukau Rainforest Lodge, utsedd 2009 till en av världens 50 bästa djungellodger av National Geographic Adventure Magazine. 

 • Dag 7

  Flodexkursioner längs Kinabatangan

  Tidig exkursion med båt. Fågellivet är extremt rikt och det är inte ovanligt att se Borneos åtta arter näshornsfågel. Under utflykterna spanar vi även efter bland annat vildsvin, de svårsedda elefanterna som anses tillhöra en egen underart av den asiatiska elefanten, med sin mindre storlek. Långsvansade makaker, röda langurer och näsapor samt vid stor tur, kanske en vild orangutang. När vi återkommer till lodgen gör vi en vandring här tillsammans med en lokal naturguide för att lära oss mer om områdets flora och fauna.

 • På eftermiddagen gör vi en ny flodtur för att åter uppleva Borneos unika djurliv och kanske få en glimt av de skygga små kattdjuren som finns i den omgivande regnskogen. Mot tillägg på plats kan du även följa med på en spännande och givande nattsafari med båt, då vi spanar efter krokodil, snokar, civetkatter, ormhalsfåglar och varaner. Boende på Sukau Rainforest Lodge.

 • Dag 8

  Besök hos Orangutangerna i Sepilok

  Efter en frukost tar vi båten nedför Kinabatanganfloden från våtmarksvegetationen vid byn Sukau till mer orörd mangroveskog kring den allt bredare floden. Där flodmynningen möter havet ligger staden Sandakan. Under båtresan som tar drygt 2,5 timmar kan vi ha turen att få se områdets stora krokodiler och skulle vilda fruktträd bära mogen frukt vid flodkanten finns det en liten chans att se orangutanger låta sig väl smaka av frukten.

 • Vi anländer till hamnen i Sandakan och fortsätter landvägen till Sepilok Rehabilitation Center, belägen i Kabili-Sepilok Forest Reserve. På centret får vi en introduktion i hur man arbetat sedan 1964 för att återanpassa skadade och tillfångatagna orangutanger, helst till ett vilt liv i sin rätta miljö. Vi gör en kortare vandring för att få vara med om utfodringen av orangutangerna. Nattens lodge är Sepilok Nature Resort, vägg i vägg med orangutangcentret med stora chanser att se både fågel och apor. Den som vill kan göra en nattpromenad mot extra tillägg på plats, för att spana efter nattens varelser, som trög lori, ormar och jätteflygekorrar.

 • Dag 9-11

  Avkoppling vid kritvita sandstränder och turkost hav

  Efter frukost lämnar vi Sandakan för en ca 1,5 timmes båttransfer till Lankayan Island. Mitt i Suluhavet ligger denna underbara ö med sin orörda, tropiska vegetation, välbevarade korallrev och långa vita sandstränder. Här njuter vi i ett lugnt och skönt paradis och smälter alla intryck från regnskogen. Lankayan har under de senaste åren fått ett gott rykte som toppdestination för dykupplevelser. Här har du endast ett par steg till snorkling i världsklass med ett fantastiskt liv under ytan. Det är inte omöjligt att du stöter på sköldpaddor och om du inte träffar dem i havet finns det ett sköldpaddscenter på ön. Här drivs ett antal bevarandeprojekt för de två arter havssköldpaddor som finns kring ön. Har vi tur får vi vara med och se när sköldpaddshonorna kommer upp på stranden för att lägga sina ägg. När de kläcks får vi hjälpa personalen med att se till att de nykläckta sköldpaddsungarna får en säker färd till havet.

 • Dag 12

  Sandakan – Kuala Lumpur – Europa

  För att utnyttja havets mest lugna timmar, så lämnar båten Lankayan tidig morgon och vi tar oss tillbaka till fastlandet med några timmar att upptäcka Sandakan samt äta en lunch. Flygningen från Sandakan under kvällen går via Kuala Lumpur till Europa och Amsterdam. Där byter vi åter flyg mot Sverige.

 • Dag 13

  Hemma i Sverige

  Vi ankommer från Amsterdam vid lunchtid.

Boende

 • Borneo Rainforest Lodge

  Boendet i Danum Valley på Borneo Rainforest Lodge är förvånadsvärt exklusivt med tanke på belägenheten.  Med sitt avlägsna läge mitt inne i regnskogens hjärta är detta en fantastisk plats att uppleva det sista som finns kvar av Borneos ursprungliga regnskogar. Lodgen ligger i utkanten av naturskyddsområdet och erbjuder boende hög standard. Vi bor i bekväma dubbelrum, och intar våra måltider på matsalsverandan med utsikt över floden och regnskogen.

  Kontaktuppgifter

  • Borneo Rainforest Lodge
  • Danum Valley

 • Sukau Rainforest Lodge

  Boendet i träbungalows vid Sukau Rainforest Lodge är byggt vid Kinabatanganflodens strand. Här finns en stor restaurang byggd på ett trädäck över floden, gemansama utrymmen där man kan ta te och kakor, liten butik och pool. De bekväma rummen har takfläkt, myggnät, dusch och toalett.  Utflykterna med båt på floden sker med moderna snabba fyrtaktsmotorer, men när vi kommer nära djuren smyger man fram med tysta eldrivna motorer för att komma näre och inte förstöra stämningen. Sukau Rainforest Lodge har nyligen utsetts till en av National Geographics "Unique Lodges of the World" - en mycket prestigefylld utnämning.

  Kontaktuppgifter

  • Sukau Rainforest Lodge
  • Kinabatangan

 • Lankayan Island Resort

  På ön Lankayan bor vi i bekväma rum/stugor i natursköna omgivningar.  Lankayan är en liten ö med bara ett hotell. Att promenera på stranden runt ön tar bara 20 minuter.  

  Kring Lankayan finns möjligheter att dyka för de med dykcertifikat eller följa med på snorklingsturer till revet utanför, mot betalning på plats. 

  Direkt på stranden utanför våra bungalower finns härliga snorkelvatten med fina lätttillgängliga korallrev med färgglada fiskar och sandbottnar med havssköldpaddor. Under mars-maj kan du ha turen att se valhaj och under större delen av året kommer de vuxna havssköldpaddshonorna in för att lägga sina ägg på sandstränderna. Den bästa tiden då flest honor anländer är i juni-juli, men de kommer in många även resten av året. Ungefär en månad senare kläcks äggen och då kan man även få vara med och se när de släpps ut från uppfödningsanläggningen och tävlar om att komma ned till friheten i havet.

  Kontaktuppgifter

  • Lankayan Island Resort
  • Lankayan, Borneo, Malaysia

Resfakta

 • Reslängd

  13 dagar

 • Avreseort

  Avresa från Stockholm

  Köpenhamn mot tillägg 1200 kr
  Göteborg mot tillägg 700 kr
  OBS! Gäller i mån av plats

 • Avresor/Datum

  9 - 21 februari 2014

  OBS! Extrainsatt resa: 6 -18 feb 2014


  Resan 9 feb leds av biologen Isak Isaksson och resan 6 feb leds av biologen Tomas Carlberg.

 • Logi

  Del i dubbelrum på mellanklasshotell och på prisbelönta regnskogslodger.

 • Klimat

  Borneo ligger i det tropiska bältet runt ekvatorn och här kan det regna rikligt året runt. De stora regnmängderna faller dock oftast under monsunmånaderna november-jan. Under monsunmånaderna och även annars faller dock regnet oftast under eftermiddag eller kväll med disiga/fina morgnar och förmiddagar.

 • Deltagarantal

  Min 12, max 20.

Resans höjdpunkter

 • Vistelsen i den orörda regnskogen i Danum Valley tillsammans med Mattias Klum.
 • Kinabatanganflodens näsapor och spännande exkursioner med båt.
 • Sepiloks orangutang rehabiliteringscenter.
 • Sköldpaddscentret på ön Lankayan.
 • Promenaden på hängbroar under skogens tak i Danum Valley.
 • Boendet på prisbelönta ekolodger i Sukau, Danum Valley och på Lankayan.
 • Snorkling över korallrev i världsklass på Lankayan Island.

Priser

 • Pris från

  54 800 kr

 • Enkelrumstillägg

  5 900 kr

 • I priset ingår

  - Flyg från Sverige inkl. skatter
  - Inrikesflyg samt lokala transporter
  - Inträden och nationalparksavgifter
  - Helpension i Danum Valley, vid Kinabatangan och på Lankayan Island, i övrigt halvpension
  - Svensktalande färdledare
  - Mattias Klums guidning i Danum Valley
  - Kunniga, lokala engelsktalande naturguider 
  - Sol och bad på Lankayan Island

Resans höjdpunkter

 • Vistelsen i den orörda regnskogen i Danum Valley tillsammans med Mattias Klum.
 • Kinabatanganflodens näsapor och spännande exkursioner med båt.
 • Sepiloks orangutang rehabiliteringscenter.
 • Sköldpaddscentret på ön Lankayan.
 • Promenaden på hängbroar under skogens tak i Danum Valley.
 • Boendet på prisbelönta ekolodger i Sukau, Danum Valley och på Lankayan.
 • Snorkling över korallrev i världsklass på Lankayan Island.

Inspiration

 • Artikel

  Fotograf, filmare och berättare. Mattias Klum har arbetat i 25 år i över 100 länder och han brinner fortfarande för sitt arbete. Vad är det som driver honom?

  Läs mer