Selous och Mafia - Valhaj, vildmark och vildhundar

Bekväm flygsafari till de jättelika viltreservatet Selous. Här bor vi med bästa läge mitt i vildmarken med utsikt över den vida Rufijifloden. Safari i öppna jeepar bland elefanter, giraffer, antiloper och stora kattdjur och sällsynta vildhundar. Massor av storvilt men få besökare - Vi avslutar safarin på Mafia i Indiska Oceanen för att sola, bada och snorkla med världens största fisk, den planktonätande valhajen!

Det hoppar och skumpar när vi följer en flock afrikanska vildhundar på jakt genom den väglösa bushen. Vi rundar några giraffer, tappar flocken ur sikte, men vår förare följer spåren och plötsligt står alla framför oss i en glänta. Vi närmar oss sakta och några ur flocken kommer nyfiket fram. Det är på få platser där man idag fortfarande har så goda möjligheter att få se dessa vackra och intressanta rovdjur.

Mafia Island söder om Zanzibar är fortfarande en lugn och oexploaterad ö med många fina palmkantade stränder. Havet och korallreven utanför är hemvist för exotiska korallrevsfiskar, mantor, rockor och havssköldpaddor. Ön kantas av ett stort marint reservat i öster och söder. Från november till mars finns det här goda chanser att få bada och snorkla med världens största fisk - den mäktiga vitfläckade valhajen. Därför ingår en utfärd med båt för att leta efter gigantiska valhajarna...

Läs mer om resan

Vi landar »mitt i vildmarken« när vårt flygplan tar oss ut till det jättelika viltreservatet Selous. Här längs den vida, grunda Rufijifloden lever massor av storvilt i enorma vidsträckta vildmarker.  Våra guider är skarpögda experter som känner sina omgivningar väl. De visar oss runt bland flockar med buffel, impala, kudu, zebra, giraff, flodhäst och elefant. Med litet tur ser vi  eland- eller sabelantilop och flera andra slags antiloper, förutom flockar med lejon och den sällsynta vildhunden som har den största kvarvarande beståndet här.

Läget på den bekväma tältcampen invid den breda Rufijifloden i Selous är magnifikt. Här somnar vi till flodhästarnas kaskader av flabbande gnägg. Dagarna bjuder på båtturer bland krokodiler och flodhästar samt spännande safari till fots och i Land Rover. Elefanter, bufflar, antiloper och ibland lejon kommer ner till vattnet inom synhåll från vår högt belägna camp. Restaurangens terrass bjuder på fantastiska vyer över solnedgången över Uzambarabergen i fjärran. Vi åker på game drive både morgon och kväll eller väljer kanske en heldag med picknicklunch ute i det fria.

Resan avslutas med sol och bad på ön Mafia i Indiska oceanen - berömd för sina stränder och valhajar. På Mafia finns fortfarande mycket få turister. Här bjuds vi på goda måltider, ofta med färsk fisk från havet. På dagarna kopplar vi av med att sola, snorkla och promenera längs stränderna, eller följa med på en segeltur i fiskarnas små utriggarkanoter. Den som har dykcertifikat kan även boka en dyktur ut i det marina reservatet. 

Tema: TanzaniaSafari & naturresa, engelsktalande safariguide

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Mot Tanzania
 • 2Dar es Salaam - Selous
 • 3Selous Game Reserve
 •  Båttur på Rufijifloden
 • 4Vandringssafari
 • 5Selous - sista dagen i vildmarken
 • 6Selous - Mafia med sol och bad
 • 7Valhajstur Mafia
 •  Valhaj
 • 8-9Sol, bad och snorkling
 • 10Avslutning och hemresa
 • 11Hemkomst
 • Dag 1

  Mot Tanzania

  Flyg från Arlanda på kvällen vid 19-21 tiden, och över natten till Addis Abeba. (Ev. mellanlandning i Wien på ut- eller hemresan).

 • Dag 2

  Dar es Salaam - Selous

  Ankomst till Addis Abeba på morgonen, byte av flyg till Dar es Salaam och ankomst vid 13-tiden. Transfer över till inrikesflygplatsen. Flyg 45 min till Selous på eftermiddagen. Framme i Selous möts ni av en guide med safaribil på den lilla flygplatsen i vildmarken och åker direkt till Rufiji River Lodge, tar normalt 10 min. Här välkomnas ni av personalen och får ert mycket bekväma och rymliga tält som står på en träplattform, med utsikt över floden. Tid för vila eller ett dopp i poolen. Middag på Rufiji River Lodge. Somna in till flodhästarnas frustanden och gnägganden när de gör upp om revirgränserna i floden. 

 • Dag 3

  Selous Game Reserve

  Efter frukost bär det ut på en första game drive, vi börjar med de vanligaste djuren som håller till i buschen och längs lagunstränderna. Flockar med elefanter, bufflar, giraffer, sebror, impalaantiloper, vattenbockar och ståtliga större kuduantiloper ses lite överallt. Har vi tur finner stöter vi på en flock vildhundar på jakt eller några lejon som vilar. Det finns hela tiden något nytt att se på vart än man åker. Vårtsvin som bökar, eller några småantiloper som dik-dik och buskbock vilka rör sig parvis. Efter morgonens utfärd känns det skönt att komma tillbaka och ta en dusch före lunchen i när det hunnit bli varmt. Vila en stund eller njut av utsikten över floden från serveringen. 

 • Båttur på Rufijifloden

  På eftermiddagen är det dags att ge sig ut på floden med båt - bland alla flodhästar, fåglar och krokodiler. Längs stränderna växer höga, ståtliga Borassuspalmer. Det är gott om olika arter med färgranna biätare och kungsfiskare - ofta finns här flockar med den scharlakansröda biätaren. Olika hägrar och storkar jagar fisk. Då och då hörs de gälla ropen från de vackra havsörnarna - The voice of Africa. Båten kryssar runt bland flodhästar och krokodiler på sandbankarna efter den breda flodfåran och gör avstickare in i stora laguner för att leta efter djur som kommer för att dricka på kvällen. Vinden svalkar i värmen. Efteråt kan det vara skönt att njuta av en kall öl i baren och se solen gå ned över floden.

 • Dag 4

  Vandringssafari

  Tidig frukost, vandringssafari med beväpnad guide. Lär mer om djurens spår, olika växter och hur man smyger sig på storvilt. Det är en mycket annorlunda känsla att uppleva savannen och djuren till fots, (däremot kommer man närmare djuren med safarifordon). Åter till campen för vila och lunch. På em. en ny safari med bil för att spåra vildhund och andra spännande djur, allt efter vad som setts innan. Middag och lägereld där man kan diskutera safarins alla upplevelser under södra halvklotets stjärnhimlen. 

 • Dag 5

  Selous - sista dagen i vildmarken

  Gamedrives i olika områden. Denna sista dag kanske det går att göra en heldagstur i safaribilen med picnicklunch för att kunna komma lite längre bort - beroende på årstid och var djuren brukar befinna sig just då. Eller hör med guiderna om de kan inrikta sig på att göra ett sista försök att hitta något speciellt djur som råkat gäckat er på de föregående turerna t.ex. leopard, vildhund eller lejon. Ingen safari är den andra lik - det är det som gör alla safariresor så spännande. Här finns många olika slags miljöer gör att det aldrig blir enahanda. På kvällen blir det middag och pratstund vid brasan igen. Kanske hörs lejonen mullra i fjärran.

 • Dag 6

  Selous - Mafia med sol och bad

  Frukost, (och eventuellt en sista gamedrive med bil beroende på när flyget går). Dags att ta farväl av guider och personal. Transfer till flygplatsen. Sen är dags att flyga vidare till Mafia vilket tar ungefär en timma. Vid ankomsten möts ni av strandhotellets personal som tar er till Butiama Beach Resort. Lodgen består av sju bungalower, reception och restaurang. Koppla av och njut av lugnet i hängmattan. Butiama ligger lite avskilt och stranden finns direkt utanför. Frukost och middag ingår. På dagen räcker det ofta med lite frukt eller så beställer man med lite mat på utflyckterna. Sola och bada, snorkla och njut av den vackra solnedgången. Middag på lodgen i den svarta ljumma natten. Butiama är byggt i naturliga byggnadsmaterial och inredningen är ombonad och mysig i lokal stil. Rummen har myggnät, läkt och naturligtvis eget badrum med dusch. 

 • Dag 7

  Valhajstur Mafia

  Efter frukosten kan man utforska stränderna, sola och bada eller bara ta det lugnt och läsa en bok i hängmattan på den egna terrassen. Från bungalowen kan man blicka ut över havet och sandstranden. Denna dag (eller någon senare) ingår en båttur inte så långt från lodgen för att leta efter valhajar - en av resans höjdpunkter. Har man tur får man se dem när de kommer in nära den långgrunda kusten för att vila. De stora jättarna är helt ofarliga planktonätare och man kan hoppa i och simma i närheten av dem som på bilderna, bara man håller lite avstånd och respekterar dem. Vattnen häromkring är en av de bästa platserna för den som vill uppleva detta "havets storvilt". På kvällen är det dags för god middag med frukt och fisk direkt från havet. Somna in till havets brus.

 • Valhaj

  Valhajen är världens största fisk och kan bli upp till 12 meter lång och väga över 35 ton. Trots sin storlek är den ofarlig. Den har simfenor som mäter upp mot 2 m, en mun som är över en meter bred och ett skinn som når en tjocklek på 20 cm. De blir könsmogna först vid 30 år och man tror att en del kan bli 60-70 år gamla. Under perioden oktober (säkrast november) till mars samlas valhajarna i sundet mellan Mafia och fastlandet. Här finns det god chans att få se bjässarna om man åker med på en båttur.

 • Dag 8-9

  Sol, bad och snorkling

  Ta det lugnt, vila och bada eller utforska stränderna och njut av lugnet och ljumma havet. Den som vill kan boka en snorklingstur till det marina reservatet på södra delen av ön, i receptionen. Har du dykcertifikat kan man även ordna dykning där. Mafia är en ö med många vackra stränder. Havet och korallrevet som omger ön i öster och söder är naturlig hemvist för allsköns exotiska korallrevsfiskar, mantor, rockor, sjökor och havssköldpaddor. Även strändernas mangroveskogar bildar ett viktigt och unikt ekosystem. Med anledning av alla stora naturvärden är stora delar av ön och dess omgivande korallrev skyddat som marin naturreservat. Frukost och middagar på Butiama.

 • Dag 10

  Avslutning och hemresa

  Passa på att ta ett sista dopp och njut av lugnet på morgonen. Sen är det dags att åka till flygplatsen och flyga till Dar es Salaam i en halvtimma. Där ingår transfer till Internationella flygplatsen inte långt därifrån. Normalt incheckning 3 timmar före avgång. Flyget till Addis Abeba avgår normalt vid 16:30-17 tiden. Längre uppehåll för byte till nytt flyg i Addis Abeba kring midnatt. Nattflyg till Arlanda.

 • Dag 11

  Hemkomst

  Åter på Arlanda på morgonen mellan 7-9. Om man flyger med Qatar brukar man komma ungefär samma tid.

Boende

 • Rufiji River Camp

  En mycket exklusiv vildmarkscamp med bästa läge på en hög brant vid Rufijifloden. Här kan du sitta med en kall öl och spana över den stora floden, höra frustande flodhästar eller se elefanter komma vadande. Vi bor nära alla djur och åker på game drive med campens öppna jeepar bland giraffer, antiloper och  Afrikanska vildhundar. Campen består av stora, höga tält omgivna av skuggade verandor med soffor och fåtöljer. Eller vila ut i baren, biblioteket eller den stora poolen.
  Här ordnas båtutflykt på den vida floden som omgärdas av höga ståtliga borassuspalmer och sandbankar. Fullt av färgranna fåglar. Båten tar 10-15 passagerare och har soltak. Du kryssar fram bland bullrande flodhästar och solbadande krokodiler. Den som vill kan följa med på vandrigssafari i gryningen med beväpnad guide, (ej för barn). Ta med stadiga skor mot törnen och kläder i dova färger.

   

   

   

  Kontaktuppgifter

  • Rufiji River Camp
  • Selous National Park, Tanzania

  Finns på hotellet

  Stora bekväma tält med två breda sängar, stort badrum med dubbla handfat. Fåtöljer, sekretär och klädskåp. Hela tältet står på en stor träveranda, med skuggad, möblerad uteplats. På Rufiji River Camp finns restaurang, pool och bar.  Vandringssafari och båttur ingår. Bästa läge i Selous för djurskådning inne i parken och vid floden. Större delen av det övriga Selous, stort som Schweiz, är jaktreservat. Flera andra camper ligger utanför parken och kräver långa transporter för att nå in till djuren. 

   

  Finns på rummet

  El fyra timmar på kvällen.

 • Mafia Island - Butiama Beach

  Vi bor på Butiama Beach i bekväma strandnära bungalows med egen terrass. Från hängmattan kan vi blicka ut över havet och sandstranden.
  Lodgen är uppbyggd i naturliga byggnadsmaterial och inredningen är ombonad och mysig. Rummen har myggnät, fläkt och naturligtvis eget badrum med dusch.

  Kontaktuppgifter

  • Mafia Island - Butiama Beach

Resfakta

 • Reslängd

  10-11 dagar

 • Avreseort

  Stockholm, Göteborg och Köpenhamn

 • Avresor/Datum

  Avresa dagligen nov-mar

 • Logi

  Bekväma bungalower på ön Mafia, mycket bekvämt stort tält i Selous. Del i dubbelrum med egen toa och dusch. Obs, rummen/tälten är så stora att det går att ha med 1-2 barn på 7-14 år, extra per rum på denna resa. (dock finns det ett begränsat antal tält i Selous som klarar 2 extrasängar.)  Rufiji River Camp i Selous 4 nätter, Butiama Beach Lodge 4 nätter, här finns 7 bungalower, restarang och trevlig strand. Nära till valhajarna.

 • Extradygn

  Du kan förlänga vistelsen på Mafia, pris 1 500 kr per dygn för del i dubbelrum med halvpension.

 • Klimat

  Det är normalt torrperiod i södra Tanzania mellan juni-feb, vilket ger goda förutsättningar för safaris. Lite mer regn, oftast som skurar i okt-nov samt igen i feb, men det brukar ändå vara en bra tid för safaris. Valhajarna brukar komma i november och försvinner i slutet februari eller fram till slutet av mars.

 • Resans karaktär

  Vi bor bekvämt och färdas i välskötta safarifordon. Safarin innebär normalt inga längre transporter då vi bor med bra läge längs floden. I Selous och Indiska oceanen är det varmt och fuktigt hela året, men i Selous finns pool och på Mafia oftast en behaglig sjöbris. På Mafia går det bada även vid lågvatten. Safariturerna i öppen Land Rover leds av kunniga och erfarna engelsktalande safariguider.

 • Deltagarantal

  Min 1, max 12

 • Din resa bidrar till positiv påverkan

  Hållbart resande på ditt resmål ->

 • Visum

  Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

 • Privat grupp möjlig

  Om ni är en familj eller grupp på minst fyra deltagare ordnar vi en privat skräddarsydd resa på valfritt datum.

 • Du stödjer ett skolprojekt i Mufindi

  Att besöka de stora viltreservaten i Tanzania är den bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Det minskar risken för exploatering och omfattande tjuvjakt. Vår lokala arrangör har under många år arbetat för parkens utvidgning till att bli Tanzanias och Afrikas största nationalpark. Arbete pågår med att skydda Ruahaflodens källflöden, så att inte floden ska torka ut under torrperioden, något som slår mycket hårt mot viltet i hela parken. Dessutom driver man ett skolprojekt i Mufindi för föräldralösa barn. För mer information se www.wildorphans.org.

 • Fråga John om resan

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om just denna resa kan du kontakta mig.

  08-55 60 69 03

 • Fråga Peter om resan

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om just denna resa kan du kontakta mig.

  08-55 60 69 02

Resans höjdpunkter

 • Safari med mycket få turister, för dig med höga krav.
 • Gamedrive för oss själva, i öppen Land Rover med soltak.
 • Mängder av storvilt på alla safarins dagar och många andra djur som är svårfunna i de mer kända parkerna.
 • Det imponerande fågellivet med mer än 500 arter.
 • Avslutningen med sol och bad med valhajar vid Indiska oceanen. - De vackra vita korallsandsstränderna och lugna atmosfären - Det trevliga boendet, med god mat och lugnt läge - Möjligheten att snorkla i korallreven i det marina reservatet - Möjligheten att ordna turer för dig med certifikat för att dyka bland korallrev

Priser

 • Pris från

  36 900 kr. Barnrabatt finns • Enkelrumstillägg

  10 000 kr

 • Barnpris från

  Barn 7-12 år: 25 500 kr. Max två barn per dubbelrum. Gäller endast barn som delar rum med två vuxna.

 • I priset ingår

  - Flyg från Stockholm till Dar es-Salaam t/r, inklusive skatter
  - Inrikesflyg till Selous, vidare till ön Mafia och åter till Dar es Salaam
  - Safari i Selous game reserve, boende på Rufiji River Camp 4 nätter
  - Sol och bad på Mafia, boende på Butiama Beach Bungalows 4 nätter 
  - Valhajstur med guide på Mafia
  - Alla lokala transporter i safarifordon, alla nödvändiga transfers
  - Engelsktalande guide/chaufför
  - Helpension i Selous och halvpension på Butiama Beach

Resans höjdpunkter

 • Safari med mycket få turister, för dig med höga krav.
 • Gamedrive för oss själva, i öppen Land Rover med soltak.
 • Mängder av storvilt på alla safarins dagar och många andra djur som är svårfunna i de mer kända parkerna.
 • Det imponerande fågellivet med mer än 500 arter.
 • Avslutningen med sol och bad med valhajar vid Indiska oceanen. - De vackra vita korallsandsstränderna och lugna atmosfären - Det trevliga boendet, med god mat och lugnt läge - Möjligheten att snorkla i korallreven i det marina reservatet - Möjligheten att ordna turer för dig med certifikat för att dyka bland korallrev

Inspiration

 • Artikel från Äventyrsmagasinet

 • Inspiration från Äventyrsmagasinet