Serengeti och Ngorongoro - mitt i gnukalvningen

Gnu vid gnu - vart än vi skådar massor av gnu! Följ med oss och vår färdledare Mattias Stedt till Afrikas mest berömda nationalparker - världsarven Serengeti och Ngorongorokratern samt Lake Manyara - för att uppleva ett av naturens största skådespel. Vi besöker Serengeti mitt i gnuernas kalvningsperiod och får även chans att se fölande zebror och många andra savanndjur. Migrationen rymmer över en miljon gnu och närmare en halv miljon zebror och Thomsongaseller. Mängden av bytesdjur lockar till sig stora rovdjur som lejon, geparder, leoparder och hyenor vilket ger goda chanser till spännande upplevelser - nästan som i en naturfilm...

Safarin leds av Mattias Stedt, en erfaren svensk naturguide och fotograf som tillsammans med de lokala guiderna tar oss runt till de största upplevelserna. Vi färdas med en liten grupp på 10-16 deltagare, i fyrhjulsdrivna safaribilar med stor taklucka med sikt åt alla håll, alla får fönsterplats. Boende mitt i Serengeti i bekväma tältcamps och på genuina vildmarkslodger.

Mattias visar var gepard och noshörning håller till i Ngorongorokratern. Vid sjön i Lake Manyaraparken omges vi av giraffer, flodhästar och ofta även flamingoflockar. På dagarna färdas vi runt i våra fyrhjulsdrivna, förlängda Toyota Land Cruisers. Kvällarna tillbringar vi på vackert belägna lodger och i Serengeti i en bekväm tältcamp ute på savannen med stora rymliga safaritält med sköna sängar och egen toa och dusch. På kvällarna serveras goda middagar där vi omges av naturens dramatik... 

Läs mer om resan

Sedan sitter vi tillsammans med Mattias under stjärnorna och småpratar om dagens alla äventyr, kanske vid en lägerelds sken. Vad gjorde störst intryck? De tusenhövdade flockarna med gnu och zebror, flodhästarnas högljudda gnägganden, lejonen som jagade eller mullrar i fjärran på natten, kanske elefanten som försökte skrämmas med sina stora viftande öron?

Det är lätt att bli tagen av en safari och landskapen vi passerar - de storslagna och vida slätterna, vulkaner som Ngorongoro, Mt Meru och Rift Valleys branta stup. Eller då vi ser djur i tiotusental på en och samma dag. Gnukalvningar och zebror som ofta fölar samtidigt i slutet av februari och i början av mars, ger oss den bästa bästa möjliga chansen att från första parkett få uppleva ett av världens största viltskådespel, här lever över tre miljoner djur i ett ekosystem stort som Holland.

Under resan besöker vi också en by för att ta del av den positiva teknikutveckling som sker på bynivå i Tanzania.

De som önskar kan förlänga resan med sol och bad på Zanzibar. Passa på att bada och njuta av stränderna och havet innan det är dags att åka hem. Se nedan under tilläggstur.

Vi säkrar viltreservatens framtid
Att besöka de stora viltreservaten i Tanzania är bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning, samt arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna exploateras för andra ändamål. Serengeti hotas även av planer för vägar och oljeledningar, trots att det är ett världsarv och kanske Afrikas mest berömda park.

Tema: TanzaniaSafari & naturresaMattias Stedt

Mattias Stedt

Mattias Stedt

Mattias har gedigen fälterfarenhet av Afrika sedan barnsben. Han är delvis uppvuxen i Arusha i norra Tanzania med den afrikanska naturen och kulturen utanför dörren. Genom ett liv fyllt av resor har Mattias arbetat i Tanzania, Kenya, Uganda, Sydafrika och andra afrikanska länder som bl.a. safariguide, naturfotograf och jaktguide. Han kan berätta mycket om livet på savannen, djurens beteenden, olika läten och hur rov- och bytesdjur samexisterar. Mattias har även stor kunskap om Östafrikas lokala kulturer och förstår Swahili. Med sin öppna och entusiastiska personlighet delar han med sig av sin erfarenhet och kunskap.

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Mot Tanzania
 • 2 African View Lodge
 • 3Besök på kaffeplantage
 • 4Besök i by och missionsprojekt
 •  Safari i Lake Manyara nationalpark
 • 5Safari i Ngorongorokratern
 •  Serengeti och tältcampen
 •  Moru Kopjes - campen på savannen
 • 6-7-8Safari i Serengeti
 •  Massor av olika slags djur
 • 9Serengetis hjärta och flyg tillbaka
 • 10Hemkomst
 •  Obs!
 • Dag 1

  Mot Tanzania

  Avresa från Arlanda på kvällen. Här möter färdledaren gruppen vid utgångsgaten för flyget till Kilimanjaro airport via Addis Abeba. 

 • Dag 2

  African View Lodge

  Välkomnande av lokal guide och transfer till African View Lodge på sluttningen till vulkanen Mt Meru och Arusha National Park. Här får vi flytta in i våra bungalower och kan vila ut. African View Lodge, omges av skog och kaffeplantager. Vi bor i stugor och här finns restaurang, bar och pool. Passa på att sitta i trädgården och se på alla färggranna fåglar, apor eller ta en kort promenad i de vackra omgivningarna. Efter frukosten blir det ett besök i omgivningarna, färdledaren känner trakterna väl då han har bott i Arusha som barn. Är det klart väder kan vi se Kilimanjaros snöklädda topp i fjärran. 

 • Dag 3

  Besök på kaffeplantage

  I skogen intill finns det vackra svartvita colobusapor och gröna markattor. På dagen besöker vi en kaffefarm i omgivningarna där vi kan få se på hur kaffe odlas och hanteras. Det kanske blir tillfälle att smaka en kopp kaffe på Mama Sophie´s kaffashamba, där man berättar om hur kaffet tillverkas. Här i Arusha produceras en del av Afrikas bästa Arabica-kaffe. Vi provar även på traditionell lunch. Ugali - kokta bananer med tilltugg hos en familj i byn. Till slut vandring ned genom en skog där en buss väntar på att ta oss tillbaka till hotellet.

 • Dag 4

  Besök i by och missionsprojekt

  På morgonen/förmiddagen besöker vi en by och missionsstation för att ta del av den positiva teknikutveckling som sker på bynivå för många familjer på landsbygden. Vår färdledare Mattias Stedts föräldrar var aktiva inom PMUs biståndsarbete och Mattias har kontakter med olika utvecklingsprojekt i närheten av Arusha. Här finns bland annat ett trädplanteringsprojekt, en radiostation och en plantskola. I byn har det även byggts enkla och funktionella vattentankar, vattenfilter och utvecklats olika effektiva tekniker för miljöanpassad odling. Många familjer på landsbygden har också gynnats av det system med solceller som producerar el, något som nu är på väg att ersätta bruket av fotogen. Nära byn finns även ett litet universitet samt SOS barnbyar. Därefter åker vi till Lake Manyara ankommer till parken vid lunch tid.

 • Safari i Lake Manyara nationalpark

  Sjön, savannen och skogen i Lake Manyara National Park ligger vackert under den mäktiga förkastningsbranten i Rift Valley. Vi äter picknicklunch i parken. Här kan vi bekanta oss med blå markatta, stora näshornsfåglar och våra första bufflar, elefanter och giraffer. Det finns även impalaantiloper och babianer. Nere vid sjöns strand ser man ofta flamingoflockar och flodhästar. På kvällen är det dags att fortsätta uppför serpentinvägarna på förkastningsbranten och upp till höglandet och vidare till Endoro Lodge. Här bor vi i bekväma bungalower med eget bad och toa, lodgen har pool, vacker trädgård och gröna omgivningar och ligger på sluttningarna till Ngorongorovulkanen. Middag och genomgång av dagens upplevelser med Mattias.

 • Dag 5

  Safari i Ngorongorokratern

  Tidig start och färd uppför serpentinvägar på Ngorongoros utsida. Skogen här är klädd med hänglavar som ger den ett trollskt utseende. Väl uppe ser vi in över kraterkanten innan det bär av ned i den stora calderan. Ngorongoro är upptagen på Unescos lista över världsarv och är världens största obrutna caldera med en diameter på 15-19 km och 260 kv km. Här lever 15 000 större djur i ett eget ekosystem. Vi spanar efter några av de 20-tal, sällsynta svarta noshörningarna som finns här, och elefanthannar med jättebetar vilka snart bara kan ses just här i Tanzania. Här finns massor att fotografera ofta med calderans 4 - 500 meter höga innerväggar som fond. Vi färdas dit guiderna rekommenderar, men här finns allt från sötvattenträsk med storkar och hägrar till öppna sodasjöar med flamingo. Dessutom brukar det gå att hitta geparder här förutom lejon på de öppna slätterna. Här finns allt från bufflar, flodhästar till gnu och antiloper i mängder. På dagen äter vi våra medhavda lunchpaket på en rastplats, då får vi akta oss för de bruna gladorna som störtdyker och försöker stjäla maten ur händerna... Därefter blir det dags att ta oss upp ur kratern på den branta vägen och fara vidare mot södra Serengeti.

 • Serengeti och tältcampen

  Efter vägen från Ngorongoro stannar vi om guiden upptäcker nåt spännande. Det brukar bli allt större grupper och flockar ju längre in vi kommer. Serengeti är ett paradis för gräsätande djur och ingen annanstans kan man möta lika stora hjordar av gnu, zebra och Thomsongasell - totalt utgör de ett par miljoner djur. De följer regnen och gräset i en stor årscykel - och följs i sin tur av lejon och hyenor på sin vandring. Men vi bör även träffa på elefanter, bufflar, giraffer, strutsar och många andra slags gaseller, både stora och små. Hittar vi en gepard eller flock med lejon så försöker vi komma nära om det går.

 • Moru Kopjes - campen på savannen

  Väl framme på kvällen passar vi på att vila ut vid vår bekväma tältcamp som väntar på oss mitt ute på savannen. I dec - mars är den uppställd i södra delen nära Moru Kopjes, då gnumigrationen normalt kommer hit den tiden på året. En kopje är rundvittrade klippor på slätten. Här kan vi ta en öl och bara sitta och spana efter storvilt som passerar, eller efter gamar och gycklarörnar som patrullerar i skyn. Efter middagen på campen kan vi sitta vid brasan (om man får elda då) och bara njuta av ljudkulissen, är det lejon som ryter, gnuer som säger gnuhh eller hyenor som skrattar och ylar. Allt hörs genom tältduken på våra stora Hemingwaytält, som har egen dusch och toa. Genomgång av dagens alla händelser med färdledaren, som kan berätta om djurens läten och beteenden.

 • Dag 6-7-8

  Safari i Serengeti

  Under våra dagar i Serengeti tar vi oss dit djuren samlas. Efter tidig frukost bär det av ut på safari mot de områden där djuren befinner sig just detta år. För att vara flexibla och kunna komma dit där djuren ses bäst, väljer vi att komma tillbaka för lunch eller tar med lunchpaket för att stanna ute längre hela dagen. Vi hoppas få se stora flockar med tiotusentals betande gnu, små Thomsongaseller och zebraflockar. Om de är här är hela omgivningarna fulla av djur vart än vi ser. Har vi tur kommer vi mitt i kalvningsperioden och får se gnukalvar och zebraföl födas - men det styrs i viss mån av när regnen infaller just detta år.

 • Massor av olika slags djur

  Här finns även allt från små dik-dikantiloper inte mycket större än en hare, medelstora rörbockar, Grants gaseller och topiantiloper till stora tunga elandantiloper. Giraffer betar av träd och bufflar blänger surt på sin omgivning. Ibland brukar guiderna kunna hitta en sovande leopard i en trädkrona eller på en kopje och lejon finns det normalt gott om häromkring under kalvningsperioden. Gepard och ibland servalkatt brukar även gå att hitta, speciellt i skymningen. Gamarna visar om rovdjuren har slagit ett byte. På kvällen blir det skönt att vila ut i campen, njuta av stjärnhimlen ovanför och lyssna till savannens konsert.

 • Dag 9

  Serengetis hjärta och flyg tillbaka

  Den sista dagen går vi upp tidigt igen, spanar av omgivningarna och åker längre in i Serengeti mot Seroneradalen till landningsbanan där. Har vi missat nåt speciellt djur, eller möter nån ny slags antilop så söker vi efter dem. Väl framme vid flygplatsen så kliver vi ombord i mindre safariflygplan. Sen blir det en spännande flygtur där vi kan se mängder av djur och det dramatiska landskapet från luften. Vi fortsätter förbi Ngorongorokratern och ut över Riftdalen och landar efter en dryg halvtimma i Arusha på inrikesflygplatsen. (De som förlängt resan fortsätter till Zanzibar. De lämnar den övriga gruppen och fortsätter med ett annat plan direkt dit.) Resten av gruppen hämtas för transfer till Kilimanjaro Airport för flyg med hem via Addis Abeba.

 • Dag 10

  Hemkomst

  Ankomst till Arlanda och dags att ta farväl av gruppen.

 • Obs!

  Du som ska till Zanzibar för solsemester flyger dit dag 9 efter ankomst till Arushas flygplats. Tänk på att alla flygtider som angetts ovan är preliminära och kan komma att ändras av flygbolagen fram till resan.

Kombinationsresa

Förläng med Zanzibar

Safarin är möjlig att förlänga med en vistelse på Zanzibar för sol och bad. Grundpaketet är 8 dagar men vill du ha en kortare vistelse så går det bra.

Begär offert

Våra tilläggsresor

 • 8900 kr/person

  Sol & Bad på Bahari View Lodge, Zanzibar 7 nätter/8 dagar

  Läs mer →

Din resa

 • Dag 1

  Mot Tanzania

 • Dag 2

  African View Lodge

 • Dag 3

  Besök på kaffeplantage

 • Dag 4

  Besök i by och missionsprojekt

 • Dag 5

  Safari i Ngorongorokratern

 • Dag 6-7-8

  Safari i Serengeti

 • Dag 9

  Serengetis hjärta och flyg tillbaka

 • Dag 10

  Hemkomst

Visa pris för:
C:a pris för din resa: 0 (Lägre pris för barn erbjuds på vissa resor.)
 • 8900 kr/person

  Sol & Bad på Bahari View Lodge, Zanzibar 7 nätter/8 dagar

  Läs mer →

Boende

 • Serengeti View Camp

  Bekväma tältcamps mitt i Serengeti, med säng, lakan, handduk och egen toa/dusch. Stora tält med egen liten veranda med stolar och bord. Restaurangtält som serverar frukost, lunch och middagsbuffe. Campen flyttas under året till de delar av Serengeti som normalt är bäst för årstiden, och är stängd i april-maj. I augusti-november sätts den upp i norra Serengeti, söder om Lobo. December- mars är det södra Serengeti som gäller, då gnuerna normalt kalvar här i slutet av jan-feb. Slutligen ställs tälten upp i västra delarna kallat för västra korridoren i juni-juli.

  Kontaktuppgifter

  • Serengeti View Camp
  • Serengeti
  • Serengeti, Tanzania

 • African View Lodge

  African View Lodge har pool och en fantastisk utsikt över Mt Meru. Alla rum har dusch och WC. Inte långt härifrån ligger även Kilimanjaro. Lodgen ligger endast ett stenkast från Arusha nationalpark, så det besöks av skogens små apor och många olika slags fåglar. Det ligger i ett av Tanzanias bästa kaffeodlingsområden och här kan man beöka byn intill för att se på vardagslivet. Här serveras frukost, samt lunch- och middag.

  Kontaktuppgifter

  • African View Lodge
  • Karatu
  • Karatu, Tanzania

 • Endoro Lodge

  Endoro Lodge ligger på sluttningen av "Ngorongoro" nära Karatu och är en idealisk mittpunkt mellan Ngorongorokratern, Lake Manyara- och Tarangire National Park. Dessa stugor är bekvämt inredda med härlig utsikt över den vackra trädgården. Stugorna har öppen spis och egen veranda och naturligtvis stort badrum med bad och WC. Endoros naturstigar erbjuder många möjligheter till vandring och fågelskådning. Apor och andra djur är regelbundna besökare på Endoro Lodge. 

  Kontaktuppgifter

  • Endoro Lodge
  • Karatu, Tanzania
  • Karatu, Tanzania

Resfakta

 • Reslängd

  10 dagar. Går att förlänga med Zanzibar

 • Avreseort

  Stockholm. Göteborg och Köpenhamn mot tillägg.

 • Avresor/Datum

  23 feb -04 mar 2018

 • Logi

  Logi i dubbelrum på bekväma vildmarkslodger och tältcamper med säng, lakan, handduk och privat toa/dusch.

 • Deltagarantal

  Min 10,  max 16  

 • Resans karaktär

  Det är alltid gott om djur och safarin har anpassats efter gnukalvningstiden som normalt har sitt maximum i slutet av februari-början av mars i sydvästra Serengeti. Det är regnperiod i april-maj, samt en kortare period i november som man normalt kan bortse från. Boendet är bekvämt och vi färdas i rymliga fordon med taklucka och alla har fönsterplats. Nån dag förekommer längre transporter eftersom Serengeti är stort.Vi flyger tillbaka från centrala Serengeti, vilket ger stor chans att se de enorma hjordarna och det dramatiska landskapet från luften på vägen ut. Dagarna är normalt inte besvärande varma och nätterna är svala då vi befinner oss i höglandet på 1500-2000 meters höjd. Det finns normalt pool på två av ställena vi bor på.

 • Klimatkompensera

  Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här->

 • Din resa bidrar till positiv påverkan

  Hållbart resande på ditt resmål ->

 • Visum

  Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

 • Ring oss för frågor!

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om resan, kontakta oss.

  08-55 60 69 00

 • Fråga Peter om resan

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om just denna resa kan du kontakta mig.

  08-55 60 69 02

Resans höjdpunkter

 • En safari i liten grupp med svensk guide, 10-16 deltagare, max 7 deltagare per bil.
 • Safarin i Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara – alla berömd safariparker och världens viltrikaste savanner
 • Vistelsen och boendet på bekväma lodger och camper, flera med pool
 • Möt storvilt på nära håll, i stora mängder. Resan lagd på bästa tid när gnukalvningen normalt brukar inträffa i södra Serengeti
 • Den kunniga svenske färdledaren och lokala guiderna

Priser

 • Pris från

  39 900 kr

 • Enkelrumstillägg

  4 500 kr

 • Barnpris från

  Barn 7- 12 år 31 900 kr
  Barn 12-15 år 32 900 kr 

 • I priset ingår

  - Flygresa från Stockholm till Kilimanjaro Airport inkl. skatter
  - Helpension
  - Safariflyg en väg från Serengeti till Arusha
  - Safari i Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara
  - Besök på missionsprojekt/bybesök
  - Liten grupp om 10 - 16 deltagare
  - Vi färdas med specialbyggd fyrhjulsdriven Land Cruiser med stor taklucka
  - Alla har fönsterplats och tillgång till mineralvatten
  - Nationalparksavgifter som bidrar till att bevara och skydda hotade naturmiljöer och djurarter
  - Svensk safariguide Mattias Stedt med på resan
  - Erfarna engelsktalande chaufförer/guider

   

 • Ingår ej i priset

  Visum, dryck och dricks. 

Resans höjdpunkter

 • En safari i liten grupp med svensk guide, 10-16 deltagare, max 7 deltagare per bil.
 • Safarin i Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara – alla berömd safariparker och världens viltrikaste savanner
 • Vistelsen och boendet på bekväma lodger och camper, flera med pool
 • Möt storvilt på nära håll, i stora mängder. Resan lagd på bästa tid när gnukalvningen normalt brukar inträffa i södra Serengeti
 • Den kunniga svenske färdledaren och lokala guiderna

Inspiration

 • Artikel från Äventyrsmagasinet

  "Som en armé i gamla tider marscherar de fram i ändlösa rader, hundratusentals gnuer på Serengetis vidder, på flykt från sinande vattenhål och brända betesmarker och på väg mot friskt vatten och grönt gräs. Ingen annanstans på vår jord kan man få uppleva en lika fantastisk storviltupplevelse som under gnuvandringen"

  Läs mer
 • Inspiration från Äventyrsmagasinet

  "En babianflock omfattar mellan 25 och 150 individer. Av dem utgör honor med diande ungar samt ungdomar av bägge könen det stora flertalet."

  Läs mer