Mikumi och Ruaha - Vilt, vackert och annorlunda

Möt lejon, elefanter, flodhästar, giraffer och antiloper på en exklusiv safari i Mikumi och Ruaha. Resan börjar med Mikumis slätter och fortsätter vidare med flyg till Ruaha, Tanzanias största nationalpark. Resan kan sen förlängas med sol och bad på en privat ö i Indiska Oceanen, Zanzibar eller Mafia Island med valhaj.

Möt lejon, elefanter, flodhästar, giraffer och antiloper på en exklusiv safari i södra Tanzanias storslagna vildmarker. Resan går till Ruaha, Tanzanias största nationalpark. Vi börjar med safari i Mikumi nationalpark med ett annorlunda landskap och flera andra sorters djur, för att få en så omväxlande safari som möjligt på en och samma resa. Resan kan förlängas med sol och bad på nån av öarna i Indiska oceanen.

Läs mer om resan

Närkontakt med djur men få andra turister
Möt lejon, elefanter, flodhästar, giraffer och antiloper på en exklusiv safari till Ruaha National Park, Tanzanias största nationalpark, stor som Belgien. Här upplever vi en intensiv närkontakt med djur och natur, men möter mycket få andra turister. Vi är långt från de vanliga turiststråken – det känns nästan som en safari för 50 år sedan.

Safari som på Hemingways tid
I Ruaha bor vi i bekväma bungalows invid flodstranden dit många djur söker sig för att dricka. I Mikumiparken bor vi som förr i stora bekväma Hemingwaytält. I båda parkerna åker vi på ”game drive” i öppna safarifordon med våra skarpögda guider morgon och kväll. Safarin leds av kunniga guider som är experter på djurlivet i de områden de visar oss.

Sol och bad på ö som avslutning
Resan kan enkelt förlängas med sol och bad på ön Lazy Lagoon i Indiska oceanen utanför Bagamoyo, Zanzibar eller Mafia Island strxt utanför Selous. Här bjuds vi på goda måltider, ofta med färsk fisk från havet. På dagarna kopplar vi av med att sola, snorkla och promenera längs stränderna, eller följa med på en båttur.

Naturnära boende med genomgående hög standard
Vi bor på lodger med hög standard. Ruaha River Lodge och Stanleys Kopje Camp, samt på ett strandhotell i Dar es Salaam vid ankomsten. Från Dar es Salaam färdas vi fem timmar i fordon med egen förare om vi är minst 4 deltagare, är ni 1-3 deltagare flyger ni upp även till Nationalparken Mikumi. Därifrån fortsätter vi sen med "safariflyg" och landar "mitt i vildmarken" i Ruaha. Återfärd till Dar es Salaam med flyg. 

Tema: TanzaniaSafari & naturresa, engelsktalande safariguide

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Mot Tanzania
 • 2Dar es Salaam
 • 3Mot Mikumi National Park
 • 4Mikumi National Park
 • 5Vidare till Ruaha
 • 6-7Ruaha National Park
 • 8Ruaha - Dar es Salam
 • 9Hemkomst
 • Dag 1

  Mot Tanzania

  Flyg med Ethiopian Airlines vid 20 eller 21-tiden till Addis Abeba över natten. Alternativt kan man ofta även välja att flyga med Qatar Airways eller KLM istället. Total flygtid ca 13 timmar.

 • Dag 2

  Dar es Salaam

  Ankomst till Addis Abeba med Ethiopian Airways på morgonen för byte till nytt flyg till Dar es Salaam med ankomst vid 14-tiden.

  Dar es Salaam möts ni av vår lokala arrangör i ankomsthallen. Tansfer 1,5-2 tim till strandhotellet för middag, dopp i poolen eller havet. Hotel White Sands eller likvärdigt alternativ.

 • Dag 3

  Mot Mikumi National Park

  Efter frukost börjar vår färd mot Mikumi NP.  Är vi fyra eller fler kan du välja att åka med bil för att se på den afrikanska landsbygden,via byar och marknadsplatser. Färden tar 6 timmar med bil, och går på bra vägar.
  Är ni bara 2-3 deltagare så blir det i stället transfer till flygplatsen i Dar es Salaam och flyg upp till Mikumi vid 10-11 tiden i ca 45 min. Väl framme äter vi en sen lunch på campen innan det är dags att ge sig ut på med safarifordon bland antiloper, elefanter, fåglar och krokodiler. Åter till Stanleys Kopje Camp för en stilla kväll med utsikt över den omgivande savannen och de höga bergen i väster, när solen går ned. (Alternativt en camp i skogen på ett omgivande berg, här brukar man kunna se nattaktiva djur som honungsgrävling eller små bushbabies komma för att äta). Middag under ackompanjemang av savannens ljud. Stora bekväma tält, med sängar, egen toa och dusch. Camperna har pool.

 • Dag 4

  Mikumi National Park

  En dag med game drives i Mikumi både morgon och kväll. Däremellan kan vi vila eller spana efter djur på de omgivande savannerna. Vi åker till olika vattenhål där det är bäst chanser att se djur som kommer ned för att drick och även finns många färggranna fåglar. I Mikumi brukar man även kunna se eland den största av alla antiloper, bland alla sebror, impalaantiloper och enstaka gnuer. Dessutom finns Afrikansk buffel, Bushbuck och Reedbuck samt lejon och serval. På kvällen blir det middag med utsikt från den höga kullen, njut av solnedgången när den går ner över de omgivande Udzungwabergen. Övernattning på Stanleys Kopje Camp igen.

 • Dag 5

  Vidare till Ruaha

  Tidig morgon med frukost och sedan en kortare gamedrive på väg till flygplatsen. Flyg till Ruaha ca 1,5 timma. Vi landar på en liten flygplats mitt i vildmarken. Picnic lunch i samband med flygningen. Gamedrive på väg till till lodgen när vi kommer till Ruaha, ankomst på eftermiddagen då vi flyttar in i vår trevliga bungalows längs stranden till Ruahafloden. Middag. Övernattning på Ruaha River Lodge i rymlig bungalow.

 • Dag 6-7

  Ruaha National Park

  Gamedrives i olika områden, allt efter var djuren befinner sig, men främst längs med Ruahafloden och dess biflöden. Många olika slags miljöer gör att det aldrig blir enahanda. Vi kan välja mellan att göra utflykter morgon och kväll eller en heldagstur med picknicklunch. På kvällarna blir det middag och pratstund vid brasan där Anders berättar om savannens stora djur medans vi kan lyssna på den afrikanska nattens alla ljud. Kanske hör vi lejonen ryta i fjärran.  I floden nedanför håller en grupp frustande flodhästar till, och på den höga klippan med restaurangen finns fullt av små orädda klippgrävlingar. Här kan man sitta och njuta av en strålande utsikt medans man serveras en kopp afternoon tea, eller en kall öl. Ruaha River Lodge.

 • Dag 8

  Ruaha - Dar es Salam

  Safari i Ruaha på morgonen ut till flygplatsen. Kanske ser vi våra sista lejon och elefanter här. Runt flygplatsen håller ofta många djur till. Därefter flyg till Dar es Salaam ca 2 tim på e.m. Transfer över till Internationella flygplatsen. Flyg hem från Dar es Salaam på kvällen. Längre uppehåll för byte av flyg i Addis Abeba. Nattflyg till Arlanda. 

  Du kan även välja att förlänga resan med sol och bad på ön Lazy Lagoon, Zanzibar eller Mafia. Då ankommer man dit på e.m.- kvällen denna dag.

 • Dag 9

  Hemkomst

  Åter på Arlanda 7-9 tiden beroende på valt flygbolag. Obs flygtiderna kan komma att ändras av flygbolagen fram till avresan.

Tilläggsresor

Bygg din egen resa

Här kan du bygga din egen resplan genom att dra och släppa tilläggsresor. Du kan normalt placera tilläggsresorna i början eller i slutet av din resa. När du är nöjd kan du begära en offert för att få exakt pris och platstillgång för perioden du vill resa.

Begär offert

Våra tilläggsresor

 • 7900 kr/person

  Sol & bad på Lazy Lagoon i 5 dagar

  Läs mer →
 • 10300 kr/person

  Sol, bad och valhaj - Mafia Island,4n/5d

  Läs mer →

Din resa

 • Dag 1

  Mot Tanzania

 • Dag 2

  Dar es Salaam

 • Dag 3

  Mot Mikumi National Park

 • Dag 4

  Mikumi National Park

 • Dag 5

  Vidare till Ruaha

 • Dag 6-7

  Ruaha National Park

 • Dag 8

  Ruaha - Dar es Salam

 • Dag 9

  Hemkomst

Visa pris för:
C:a pris för din resa: 0 (Lägre pris för barn erbjuds på vissa resor.)
 • 7900 kr/person

  Sol & bad på Lazy Lagoon i 5 dagar

  Läs mer →
 • 10300 kr/person

  Sol, bad och valhaj - Mafia Island,4n/5d

  Läs mer →

Boende

 • Hotel White Sands

  White Sands Hotel är beläget ca 25 kilometer norr om Dar es Salaam. Hotell vid stranden av Indiska Oceanen med strålande utsikt över havet. Turistklasshotel, med badrum och alla moderna faciliteter. Här vilar vi ut efter flygresan och njuter av stranden, poolen och trädgården.

  Kontaktuppgifter

  • Hotel White Sands
  • Dar es Salaam

  Finns på hotellet

  Bekväma rum. Privat dusch och w.c. Fint pool-område och nära avstånd till stranden.

 • Stanleys Kopje Camp

  Stanleys Kopje Camp. Bekvämt boende mitt ute på savannen i Mikumi Nationalpark med utsikt åt olika håll. Servering med fantastisk utsikt över den omgivande savannen och bergen i väster, när solen går ned. Här äter vi middag under ackompanjemang av savannens olika ljud.

  Kontaktuppgifter

  • Stanleys Kopje Camp
  • Mikumi Nationalpark
  • Tanzania

  Finns på hotellet

  Stora bekväma tält, med sängar, fåtöljer, bord, egen toa och dusch. Tälten står på en omgivande terass av trä och har ett halmtak för skugga över tälten. Från terssen kan du ofta se storvilt ute på den omgivande savannen.

  Finns på rummet

  El via generator 3-4 timmar per kväll.

 • Ruaha River Lodge

  Exklusiva Ruaha River Lodge ligger vackert med fantastiskt läge invid en liten flod som ibland torkar ut. Men här finns alltid vatten i små pooler och vattensamlingar dit elefanter, antiloper, lejon och fåglar kommer för att dricka bland de badande flodhästarna. Här kan vi fortfarande få uppleva hur det var att åka på safari på Hemingways tid, då man ofta bara möter några få safaribilar på en hel dags turer. Det som gör Ruaha nationalpark så speciell och artrik är dess många olika slag av miljöer, här finner man de flesta biotoper som finns i de östafrikanska parkerna. Från lodgens terrass ser vi ut över floden, där elefanter, flodhästar och krokodiler släcker törsten, ofta på bekvämt fotoavstånd.

  Kontaktuppgifter

  • Ruaha River Lodge
  • Ruaha National Park
  • Tanzania

  Finns på hotellet

  Bekväma bungalows med veranda ut mot floden. Stort rum med två sängar, soffgrupp samt badrum med toa, dusch och två handfat. Här finns två restauranger, en vid stranden och den andra högt upp, inbyggd i en klippa. Här kan du sitta på utsiktsterrassen och njuta av solnedgången med en kall öl i handen. Samtidigt som djuren kommer ned till vattnet för att dricka bland flodhästarna.

Resfakta

 • Reslängd

  9 dagar

 • Avreseort

  Stockholm, Göteborg och Köpenhamn

 • Avresor/Datum

  Varje dag, juni - februari

 • Logi

  Mycket bekväma bungalows i Ruaha, (se bilder boende) bekvämt stort tält i Hemingwaystil i Mikumi. En natt vid ankomsten på strandhotell i Dar es Salaam. Del i dubbelrum/tält, alla nätter med egen toa och dusch etc.

 • Klimat

  Bästa säsong: Det är torrtid i södra Tanzania från juni-november in i december, i mars till maj regnar det mer intensivt vilket gör att djuren då är mer utspridda.

 • Resans karaktär

  Vi bor bekvämt och färdas i välskötta safarifordon. Safarin innebär normalt inga längre transporter då vi bor med bra läge mitt i Mikumi och vid floden i Ruaha. Det är inte besvärande varmt på dagarna och nätterna är svala då vi rör oss på 800-1000 meters höjd. Safariturerna i öppen Land Rover leds av kunniga och erfarna engelsktalande safariguider.

 • Deltagarantal

  Min 2, vid en deltagere enkelrumstillägg

 • Klimatkompensera

  Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här->

 • Din resa bidrar till positiv påverkan

  Hållbart resande på ditt resmål ->

 • Visum

  Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

 • Vaccinationer

  Kontakta din husläkare eller en vaccinationscentral för rådgivning om rekommendationer för resevaccin. Se även www.vaccinationsguiden.se

 • Fråga John om resan

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om just denna resa kan du kontakta mig.

  08-55 60 69 03

 • Fråga Peter om resan

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om just denna resa kan du kontakta mig.

  08-55 60 69 02

Resans höjdpunkter

 • Omväxlande och exklusiv safari till stora, orörda vildmarker.
 • Safari i områden med mycket få besökare, för dig med höga krav.
 • Mängder av storvilt på alla safaridagar och mycket vackra landskap.
 • Den kunnige lokala guiderna som visar oss djuren och naturen.
 • Möjligheten att förlänga med sol och bad i Indiska oceanen.
 • Game drive med kunniga guider i öppna Land Rovers i parkerna, som förr i tiden.
 • Den bekväma lodgen i Ruaha och bekväma tältcampen i Mikumi, med fantastiska lägen.

Priser

 • Pris från

  38 900 kr. Barnrabatt finns

  Tillägg för flyg ca 2-3 000 kr under skolloven

 • Enkelrumstillägg

  6 700 kr

 • Barnpris från

  Barnpris 7-12 år: 28 400 kr
  Max två barn per dubbelrum. Priset gäller då barn delar rum med två vuxna.
  Tillägg för flyg under skolloven ca 2-3 000.  

 • I priset ingår

  - Flyg från Stockholm till Dar es-Salaam, inkl. skatter

  - Inrikesflyg Mikumi NP till Ruaha NP och åter till Dar es Salaam

  - Två nätter i Mikumi och tre nätter i Ruaha NP

  - En natt på strandhotell i Dar

  - Dar es Salaam - Mikumi NP, Bilresa vid min 4 deltagare annars flyg

  - Alla lokala tranporter och game drives i öppna safarifordon

  - Transfers t/r till ön och till hotellet i Dar es Salaam

  - Helpension

 • Ingår ej i priset

  Visum, drycker (mineralvatten ingår på safarin), dricks

Resans höjdpunkter

 • Omväxlande och exklusiv safari till stora, orörda vildmarker.
 • Safari i områden med mycket få besökare, för dig med höga krav.
 • Mängder av storvilt på alla safaridagar och mycket vackra landskap.
 • Den kunnige lokala guiderna som visar oss djuren och naturen.
 • Möjligheten att förlänga med sol och bad i Indiska oceanen.
 • Game drive med kunniga guider i öppna Land Rovers i parkerna, som förr i tiden.
 • Den bekväma lodgen i Ruaha och bekväma tältcampen i Mikumi, med fantastiska lägen.

Inspiration

 • Vi reste 3 generationer; mormor, mamma och 2  barn, och det fungerade fantastiskt bra. Lodgen på Ruaha var jättefin och bekväm. Kul med lejon som traskade runt husen och utsikten från verandan över flodbädden med alla möjliga djur.

  Kerstin Hallman

   

 • Boendet på samtliga ställen var helt fantastiskt! Både rymligt och bekvämt.

  Lisbeth Tjärnkvist

 • Artikel från Äventyrsmagasinet

  På höstlovet 2011 reste hela familjen bäckström till Nationalparken Ruaha och Ruaha River Lodge. Familjen på totalt 15 personer mellan tre och 70 fick tillsammans uppleva en riktig safari. 

  Läs mer