FamiljeExpedition sommar - Peru med Amazonas och Machu Picchu

Upptäck Peru tillsammans med familjen i sommar. Det är den bästa tiden på året att besöka landet. Vi börjar i Amazonas regnskog och med tåg reser vi genom Urubambadalen upp till Inkafolkets heliga tempelstad - Machu Picchu. Vi utforskar livliga Cusco med sina färgglada marknader och vackra koloniala byggnader. Avslutningsvis tillbringar vi några dagar vid Titicacasjön och Taquileön. Gruppen är liten, endast 12 personer.

Få platser i världen har en utstrålning som kan mäta sig med Machu Picchus, Inkafolkets heliga tempelstad, belägen högt uppe i Anderna. Inkaruinernas imponerande arkitektur och majestätiska placering har gjort detta till en av världens mest mytomspunna sevärdheter och det är en sällsam känsla att få uppleva denna magiska plats.

Läs mer om resan

Exkursioner i Tambopatareservatet
Vi besöker Tambopatareservatet i Amazonas. Här bor vi på en lodge som drivs av indianbefolkningen och består av långhus i bambu. Ena långsidan till varje rum är öppen ut mot den gröna, täta regnskogen. Under dagarna spanar vi efter kajmaner, apor, fåglar och fjärilar. Vid dagens slut njuter vi av den goda peruanska maten och i den svarta natten kryper vi in under sängens myggnät och lyssnar till regnskogens alla ljud. En mäktig upplevelse.

Inkarikets vagga - den blomstrande bergsstaden Cusco
Vi tillbringar några dagar i det gamla Inkarikets huvudstad Cusco. Staden, som av invånarna själva kallas för världens navel, är med sina färgglada marknader, vackra koloniala byggnader och spännande historia en naturlig medelpunkt i Anderna.

Ovanför staden ligger Inkafästningen Sacsayhuamán, vars massiva stenblock får tanken att svindla. Hur togs stenblocken egentligen hit och varför byggdes fortet i form av en pumas huvud? Vår peruanske färdledare ger svaren. Vi besöker också vackra Urubambadalen med dess levande kulturbygd.

Titicacasjön
Vid gränsen mellan Peru och Bolivia ligger en av världens högst belägna sjöar, 3.856 möh. Med kristallklart vatten, omgivet av kala bergskullar, utstrålar Titicacasjön en alldeles speciell atmosfär.

Enligt legenden sägs det att Inkaindianerna har sitt ursprung från sjön. Än i dag finns det indianer som bor på de flytande öarna Uros i Titicacasjön. De livnär sig på fiske, hantverk och turism. De tillverkar även de mycket speciella vasskanoterna.

Lite längre ut på sjön ligger Taquileön som stoltserar med sitt vackra hantverk och sin speciella samhällsstruktur. Vi äter lunch på en familjeägd restaurang och vandrar runt på ön för att se hur människorna lever.

Tema: Peru och Machu PicchuNaturresa, engelsktalande naturguide

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Mot Lima
 • 2Mot Amazonas regnskog
 • 3Naturexkursioner i Amazonas
 • 4Mot Cusco
 • 5Egen tid i Cusco
 • 6Marknader i heliga Urubambadalen
 • 7Mytomspunna Machu Picchu
 • 8Tåg tillbaks till Cusco
 • 9Från Cusco till folkloristiska Puno
 • 10Heldagsexkursion på Titicacasjön
 • 11Tillbaka till Lima via Sillustaniruinerna
 • 12Hemma igen
 • Dag 1

  Mot Lima

  Vi flyger från Stockholm med KLM till Lima. Mellanlandning i Amsterdam på vägen. Mat på flyget. Övernattning på Casa Andina eller liknande.

 • Dag 2

  Mot Amazonas regnskog

  Efter frukost transfer till flygplatsen och flyg österut till Puerto Maldonado i Amazonas, centrum för södra Perus regnskogsområde. Efter en kort introduktion av denna livliga och växande stad beger vi oss ett par timmar med motorkanot till vår lodge i naturreservatet Tambopata, Refugio Amazonas. Under resan på floden finns möjlighet att se många olika fågelarter som är typiska för området som amerikansk saxnäbb, olika kungsfiskare och flugsnappare. Refugio Amazonas är en gemytlig lodge, byggd i naturliga material och inbäddad i regnskogens grönska. Efter att vi gjort oss hemmastadda i våra rum gör vi en kortare regnskogsvandring där vi kan spana efter papegojor och färggranna tukaner. När vi kommer tillbaka till lodgen äter vi middag i skymningen och får se en dokumentärfilm om Tambopatas regnskog.

 • Dag 3

  Naturexkursioner i Amazonas

  Vi börjar dagen med en tidig morgonexkursion. Efter en kort båttur vandrar vi en kort stund innan vi når den blank insjön Tres Chimbadas. Vi färdas i kanoter och håller utkik efter jätteuttrar, sköldpaddor, vadarfåglar och den märkliga djungelfågeln hoatzinen. Vi hinner tillbaka till vår lodge innan lunch för ännu en liten utflykt. I närheten finns nämligen en lervägg dit dussintals, ibland så många som hundratals färgglada papegojor och aror kommer för att äta av den mineralrika leran. Detta spektakel kan ibland pågå i flera timmar. På eftermiddagen besöker vi ett etnobotaniskt center i den närliggande byn Infierno där vi får ta del av befolkningens stora kunskap om regnskogens växter och dess läkande krafter.

 • I Infierno bor det ungefär 400 personer från den etniska gruppen Ese’eja som på deras språk betyder ”det sanna folket”. Här har de samlat information om användningen av medicinala växter från de äldsta byinvånarna och även planterat och distribuerat dem i över 10 år. Vi vandrar med en av invånarna längs lederna runt centret och får ta del av kunskap om skogens olika resurser och användningsområden. Under dagen kommer det även finnas tid för att utforska området kring lodgen eller för att bara ligga i hängmattan. Vi bjuds på härliga maträtter som tillagas av de växter och frukter som växer i djungeln. Senare på kvällen finns chansen för de som vill gå ut på en liten nattlig upptäcktsfärd bland insekter och amfibier.

 • Dag 4

  Mot Cusco

  Efter en tidig frukost är det transfer i 1,5 timme med motorkanot till Puerto Maldonado. Därefter flyg till Cusco och transfer till staden där vi inkvarterar oss på det hemtrevliga hotellet Garcilaso som ligger centralt i Cusco. Det finns gott om tid att strosa runt i de kullerstensbelagda gränderna och insupa atmosfären av den livliga staden. (F)

 • Dag 5

  Egen tid i Cusco

  Vi äter frukost och har sen möjlighet att se oss om i Cusco på egen hand. Staden är belägen på 3400 meters höjd uppe i Anderna.  I lugn och ro har vi tid att strosa omkring och insupa alla färger, dofter och den gamla inkakulturen. På eftermiddagen gör vi en stadsrundtur tillsammans. (F)

 • Dag 6

  Marknader i heliga Urubambadalen

  Vi beger oss mot Urubambadalen och besöker den färgstarka hantverksmarknaden i Pisaq, ruinerna i Ollantaytambo och njuter av smakrik peruansk mat till lunch. Inkafolkets namn på Urubambadalen är "Den heliga dalen", det förstår man när man ser den. Vid foten av de 6000 meter höga bergen rinner den meandrande Urubambafloden som ger det livsbringande vattnet till befolkningen. Tillsammans med det varma mikroklimatet, i den annars så kärva högalpina terrängen, ges perfekta odlingsförhållanden. Även i dag är dalen en välmående oas i de peruanska Anderna, även om fler och fler livnär sig på turism. Fortfarande lever de flesta människor här precis som deras förfäder sedan många generationer gjort. Tillsammans med våra duktiga lokala guider beger vi oss ut på en heldagstur i denna vackra dal. Övernattning på Sol Ollantay. (F, L)

 • Dag 7

  Mytomspunna Machu Picchu

  På förmiddagen färdas vi med tåg 2 timmar längs Urubambadalens vackra och storslagna landskap där vi får njuta av dess dramatiska berg bortom turiststråken. Slutstationen är Machu Picchu Pueblo och en kort busstur tar oss till världsarvet Machu Picchu. Här har vi en heldag med guide. På eftermiddagen kan man  besöka marknaderna i byn Aguas Calientes. Inkvartering på Hatun Samay i Aguas Calientes. (F,L)

 • Dag 8

  Tåg tillbaks till Cusco

  Idag har vi tid att utforska ruinerna  eller bara stanna i byn Aguas Calientes och shoppa på marknaderna. Du kan också vandra på stigarna ovanför staden eller ta ett dopp i lokalbefolkningens eget kurbad med vatten från varma källor. På eftermiddagen tar vi tåget tillbaka till Cusco dit vi anländer på kvällen. Boende på Garcilaso eller liknande. (F,L)

 • Dag 9

  Från Cusco till folkloristiska Puno

  Efter frukost lämnar vi Cusco och reser med buss till den lilla staden Puno invid Titicacasjöns strand. Vi gör flera stopp längs vägen som slingrar sig ner genom Cuscodalen och vidare via små byar och grässlätter med alpackas och lamadjur för att slutligen ta oss ner genom Vilcanotadalen till Titicacasjön. Inkvartering på centralt beläget hotell i Puno. Staden Puno är känt för sina folkliga traditioner och härifrån härstammar många färggranna danser och musikstilar. Tid finns att på kvällen besöka marknaden och köpa traditionellt hantverk av alpackaull och njuta av atmosfären. Det torra klimatet och höjden över havet gör att luften är ovanligt klar vilket brukar ge en vacker stjärnhimmel när natten faller. (F)

 • Dag 10

  Heldagsexkursion på Titicacasjön

  Efter frukost beger vi oss ut på en heldagsutflykt på Titicacasjön tillsammans med vår lokala guide. Vi besöker först de flytande vassöarna Uros och därefter Taquileön. På Taquile finns åsnor men inga bilar och här har befolkningen på grund av öns isolerade läge bevarat sina gamla traditioner. Här är det männen som stickar och skicklighet i detta hantverk ger status i familjen. Färggranna kläder och hattar tar form och bärs sedan till vardags som till fest. Beroende på hur dräkter och hattar kombineras framgår det om man söker en partner eller om man är gift. Vi gör en kort vandring på den vackra ön och äter lunch på en familjeägd restaurang. På eftermiddagen återvänder vi till Puno. (F,L)

 • Dag 11

  Tillbaka till Lima via Sillustaniruinerna

  På förmiddagen besöker vi de berömda Sillustaniruinerna innan vi fortsätter till flygplatsen för resa tillbaka till Lima. Sillustani är en begravningsplats och gravmonumenten består av ståtliga stenstoder, över tio meter höga. Platsen är som så många platser här förknippad med många myter. Vi får en kort guidad vandring och fortsätter sedan med buss till flygplatsen för resan tillbaka till Lima. Där byter vi från inrikesflyget till KLM som tar oss tillbaka till Sverige via Amsterdam. (F)

 • Dag 12

  Hemma igen

  Vi kommer hem till Sverige igen.

Resfakta

 • Reslängd

  12 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Göteborg och Köpenhamn på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  26 juni -  7 juli 2017

 • Logi

  Del i dubbelrum på charmiga hotell

 • Resans karaktär

  Naturen i Peru är spektakulär och kulturen levande. Vi reser i liten grupp med lokala guider som förmedlar kunskap och ger en naturlig länk till lokalbefolkningen.

 • Klimatkompensera

  Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här->

 • Visum

  Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

 • Vaccinationer

  Kontakta din husläkare eller en vaccinationscentral för rådgivning om rekommendationer för resevaccin. Se även www.vaccinationsguiden.se

 • Privat grupp möjlig

  Om ni är en familj eller grupp på minst fyra deltagare ordnar vi en privat skräddarsydd resa på valfritt datum.

 • Flygplatsskatt

  Flygplatsskatt tillkommer ibland på våra resmål. Mellan 20-40 USD per person. Betalas kontant på flygplatsen vid avresa. Övriga flygskatter är alltid inkluderade.

 • Fråga Anne om resan

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om just denna resa kan du kontakta mig.

  08-55 60 69 16

Resans höjdpunkter

 • Naturexkursionerna i Tambopatareservatet i Amazonas
 • Besöket i tempelstaden Machu Picchu, ett drömresmål för många.
 • Den bekväma och spektakulära tågresan från Cusco till Aguas Calientes, nedanför Machu Picchu.
 • Den färgstarka bergstaden Cusco och Inkabefästningen Sacsayhuamán.
 • Urubambadalen med hantverksmarknader i Pisaq och Ollantaytambo.
 • Besöket vid Titicacasjön och Taquileön

Priser

 • Pris från

  39 900 kr

 • Enkelrumstillägg

  5 900

 • Barnpris från

  32 900 kr, gäller för 1 barn under 10 år som delar rum med 2 vuxna

 • I priset ingår

  - Flyg från Sverige - Peru t/r
  - Inrikesflyg till Puerto Maldonado och vidare till Cusco, samt tillbaka från Puno till Lima
  - Bekväm och vacker tågresa Cusco - Machu Picchu t/r
  - 3 dagar/2 nätter i Tambopatareservatet inkl. helpension och utflykter enligt program 
  - Heldagsbesök i Machu Picchu med specialistguide
  - Besök på hantverksmarknaden i Pisaq och inkaruinerna i Ollantayatambo
  - Stadsrundtur i Cusco
  - Frukost alla dagar
  - Lunch Machu Picchu och Urubambadalen samt Titicacasjön
  - Guidad heldagstur på Titicacasjön
  - Engelsktalande guide på de olika utflyktsmålen
  - All logi och transfers

Resans höjdpunkter

 • Naturexkursionerna i Tambopatareservatet i Amazonas
 • Besöket i tempelstaden Machu Picchu, ett drömresmål för många.
 • Den bekväma och spektakulära tågresan från Cusco till Aguas Calientes, nedanför Machu Picchu.
 • Den färgstarka bergstaden Cusco och Inkabefästningen Sacsayhuamán.
 • Urubambadalen med hantverksmarknader i Pisaq och Ollantaytambo.
 • Besöket vid Titicacasjön och Taquileön