Panama - Centralamerikas smaragd

Panama är en fascinerande och mångfacetterad destination. Grön och oslipad, likt en nyligen upptäckt och ännu orörd smaragd! I Panamas inland breder molnregnskogen ut sig över sluttningarna och detta är den enda plats i världen där man kan se solen gå upp över Atlanten och ner i Stilla Havet. Landet rymmer en varierad natur med ett spännande djurliv och här möter vi allt från sengångare, capuchinapor, quetzaler och kolibris till manater och delfiner. Slumrande vulkaner, klara bergsjöar, kaffeodlingar och mangoplantage bjuder på vackra vyer, dofter och spännande smaker på vår nya rundresa som avslutas på charmiga Bocas del Toros många sköna sandstränder.

Panama är kanske mest känt för den imponerande Panamakanalen som genom åren bringat inkomster och satt landet på kartan. Sjömän från hela världen har passerat genom landet, däribland vår egen Evert Taube, som romantiserande sjöng om ”Tamborito i Panama” och förde historier om det glada livet i Panamas hamnstäder till Sverige. Vad många inte vet är att landet även har nästintill outforskade regnskogar, mängder av vackra sandstränder och hundratals små öar i en vacker skärgård som breder ut sig längst det Karibiska havets kustlinje. På många av Panamas öar bor det fortfarande ursprungliga indianstammar. I kontrast till detta står Panama City, landets moderna huvudstad med sin Miami-liknande skyline och den gamla välbevarade koloniala stadsdelen Casco Antigua från 1600-talet.

Läs mer om resan

Panama City och Sobreranía nationalpark
I Panama City slås vi av kontrasterna mellan de moderna och de äldre delarna av staden, med Casco Antiguo och flera vackra koloniala byggnader. I artrika Sobreranía National Park, som stäcker sig en bit utmed kanalens stränder, finns många vandringsleder att upptäcka.  Naturstigarna genom parken nyttjades av spanjorerna för att frakta guld genom regnskogen på 1600-talet.  Här spanar vi efter apor och fascineras av några av de över femhundra fågelarter som lever här. På vår båttur på Lake Gatún hoppas vi på att få se fler spännande djur som tukaner, sengångare och vrålapor. Givetvis besöker vi området kring Panamakanalen för att få se de stora lastfartygen korsa kanalen.

Boquete och Chiriquí-regionen
Kring bergsbyn Boquete och Chriquí-regionen är klimatet svalare och väldigt behagligt. Här får vi lära oss allt kring kaffeodling. Vi vandrar och hoppas få en skymt av den mytomspunna och praktfulla quetzalen. Det finns också möjligheter till att göra egna utflykter som ridning i det grönskande landskapet, forsränning eller zipline.

Stränder, snorkling och avkoppling - Bocas del Toro
Vi reser vidare mot mysiga Bocas del Toro. Här råder ett stilla lugn och vi bor vi bekvämt på charmiga Bluff Beach, granne med regnskogen. Vi njuter av sol och salta bad i det turkosblå havet. Möjligheter till sköna aktiviteter som surfing, kajakpaddling och cykelutflykter på egen hand, eller båtturer för att se delfiner.

Du bor på naturens villkor
Våra kunniga naturguider lär oss mer om regnskogens känsliga ekosystem och varför det är så viktigt att det bevaras till eftervärlden. Nationalparksavgifterna som ingår under besöken i naturreservaten bidrar till att större områden kan skyddas. På Island Plantation som är ett miljöanpassat litet hotell värms vattnet upp med hjälp av solenergi och man tar tillvara på regnvattnet. 

Tema:  PanamaSafari & naturesa, engelsktalande naturguide

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Mot Panama
 • 2Sobreranía National Park och båttur på Lake Gatún
 • 3Till David och Boquete
 • 4Boquete - heldagsvandring
 • 5Boquete
 • 6Vidare till Almirante och Bocas del Toro
 • 7-8Bocas del Toro på egen hand
 • 9Tillbaks till Panama City
 • 10Hemresa
 • 11Hemma igen
 • Dag 1

  Mot Panama

  Utresa från Sverige med KLM via Amsterdam till Panama. Ankomst på eftermiddagen lokal tid till landets huvudstad Panama City. Vi välkomnas av vår chaufför som tar oss till vårt centralt belägna hotell. Staden grundades 1519 av den spanske erövraren Pablo Arias Dávila och är numera en modern och pulserande huvudstad som är allra mest känd för Panamakanalen. Panama City är också den enda huvudstaden som har orörd regnskog inom stadens gränser. 

 • Dag 2

  Sobreranía National Park och båttur på Lake Gatún

  Vi äter frukost och startar sedan dagen med att åka till den närliggande Sobreranía National Park där vi gör en lättare vandring på ca 1-2 timmar på en av de många vandringslederna. Nationalparken har en regnskog med varierad tropisk flora och med lite tur får vi en skymt av de aporna och fåglarna som finns här. Vi äter picniclunch och utgår sedan från Gamboa för att göra en båttur på Gatúnsjön. Under de 2-3 timmarna på sjön får vi lära oss om den biologiska mångfalden i regnskogen och sjön. Vi hoppas på att få se vrålapor, capuchinapor, krokodiler, sköldpaddor, tukaner, sengångare och mycket mer. Vi kommer med all säkerhet att se stora fartyg som är på väg genom sjön för att korsa Panamakanalen. Efter en innehållsrik dag återvänder vi till hotellet. (F,L)

 • Dag 3

  Till David och Boquete

  Utcheckning från hotellet och transfer till flygplatsen för flyg till David, en resa på ca 50 minuter. Väl framme hämtas vi upp och åker till vår lodge i byn. Den kallas för ”gröna ön”, du kommer snart att se varför. Boquete är en bergsby med ett behagligt klimat, betydligt svalare än i övriga delar av landet. När vi har installerat oss ger vi oss av till en kaffeplantage. Här får vi en genomgång kring hela processen, från att odla till att skörda den färdiga kaffebönan. Efter avslutad tur får vi självklart provsmaka den delikata drycken. (F)

 • Dag 4

  Boquete - heldagsvandring

  Vi gör i dag en vandring längs den berömda Quetzal-leden. Tillsammans med en lokal guide utforskar vi naturen i Chiriquí-regionen och vi får se den fantastiska flora och fauna som de här otroliga bergsregnskogarna erbjuder. Kanske får vi en skymt av den ovanliga quetzalen. Vi vandrar från Volcán ner mot Boquete medan vi njuter av de vackra utsikterna över Barúvulkanen. (F)

 • Dag 5

  Boquete

  I dag har vi möjlighet att själva utforska bergen, regnskogen eller jordbrukslandet med allt vad som erbjuds. Kanske vill du testa dina gränser och susa ner för floderna i gummibåt eller rida genom bergslandskapet. En annan kul upplevelse är så kallad canopying där du med lättare utrustning och med en guides vägledning tar dig mellan trädtopparna. (F)

 • Dag 6

  Vidare till Almirante och Bocas del Toro

  Dags att lämna Boquete och ta oss vidare över bergen till den karibiska kusten. Vi har en ca 3 timmar lång resa till kuststaden Almirante, och härifrån tar vi en båttaxi till Bocas del Toro´s huvudö Isla Colón, en båttur på ca 30 minuter. Därefter åker vi taxi till vårt hotell, Island Plantation som ligger ca 8 km utanför Bocas Towns stadskärna. Taxiresan går längs kusten och utsikten är vacker. Små djungelvägar leder oss slutligen till vårt hotell som ligger mitt på den fina stranden Bluff Beach.

  Kring Bluff Beach är det grönt, lummigt och stranden är nästintill obefolkad. Här är platsen att återhämta sig på, lugnt och fridfullt och vill du kan du gå längs den 4 km långa stranden, bada eller ligga i hängmattan och bara ta det lugnt medan du sippar på din favoritcocktail. Det är ett otroligt mysigt ställe och Bluff Beach kommer med all säkerhet att få en särskild plats i ditt hjärta. (F)

 • Dag 7-8

  Bocas del Toro på egen hand

  För den som vill ha lite mer action går det att hyra cykel eller kajak. Hotellet hjälper dig att boka de turer du vill göra. Det går också att med hjälp av båttaxi ta sig runt bland de små öarna för att upptäcka mer av nationalparken och uttforska fler stränder i regionen. Kanske får vi syn på en sengångare. Hotellet i sig har en mysig atmosfär och solnedgångarna här är fantastiska. (F)

 • Dag 9

  Tillbaks till Panama City

  Vi lämnar i dag Island Plantation och Bluff Beach för att flyga från Bocas till Panama City, en flygresa på ca 1 timme. Sista kvällen i Panama väntar och vi bor återigen centralt, en bra utgångspunkt för att upptäcka mer av den pulserande staden. (F)

 • Dag 10

  Hemresa

  Efter frukost är det dags att göra en guidad tur i Panama City, staden som grundades 1519. Vid första anblicken är det svårt att tro att man befinner sig i Centralamerika, skylinen vittnar om en modern stadskärna. Vi tar oss till de gamla delarna av staden, Casco Antiguo och här ser vi den koloniala stadskärnan från 1600- och 1700-talen, den imponerande katedralen och San José-kyrkan med dess storslagna altare. Vi fortsätter sedan till Miraflores slussar där vi får se de enorma skeppen som är på väg från Atlanten till Stilla Havet. På eftermiddagen åker vi mot flygplatsen och påbörjar vår hemresa som går via Amsterdam. (F)

 • Dag 11

  Hemma igen

  Ankomst Sverige på eftermiddagen lokal tid.

Boende

 • Hotel de Ville, Panama City, Panama

  Hotel de Ville ligger i centrala Panama City. Hotellet har en vacker fasad och fin inredning. Här finns även en bra restaurang och bar. Rummen är rymliga och smakfullt inredda. Detta boutique-hotell är en bra utgångspunkt för dina äventyr i Panama.  

  Kontaktuppgifter

  • Hotel de Ville, Panama City, Panama

  Finns på hotellet

  Restaurang, bar, WiFi, tvättmöjligheter

  Finns på rummet

  Safety-box, TV, AC, hårtork, minibar, WiFi internet

 • Isla Verde Lodge

  Isla Verde Lodge ligger 3 minuters gångväg från byn Boquete. Hotellet har en fantastisk grönskande omgivning och det är en väldigt personlig lodge. Rummen är inredda i äldre indianstil men med alla moderniteter som behövs. Rummen är rymliga och det finns en mysig restaurang. 

  Kontaktuppgifter

  • Isla Verde Lodge
  • Boquete, Panama

  Finns på hotellet

  Restaurang, spa, WiFi, tvättmöjligheter

  Finns på rummet

  Liten safety-box, TV, fläkt, hårtork, minibar, WiFi

 • Island Plantation

  Isla Plantation på Bluff Beach, Bocas del Toro är ett riktigt litet paradis. Det ligger ca 20 minuters bilresa från Bocas Town. Hotellet har en fantastisk omgivning, personlig stil och mycket smakfullt inredda rum där varje detalj är genomtänkt. Det finns en mysig bar och en restaurang som serverar mycket bra mat. Här kan man verkligen njuta av omgivningarna och riktigt känna hur lugnet infinner sig. 

  Kontaktuppgifter

  • Island Plantation
  • Bocas del Toro, Panama

  Finns på hotellet

  Restaurang, WiFi, tvättmöjligheter 

  Finns på rummet

  Fläkt, WiFi

Resfakta

 • Reslängd

  11 dagar

 • Avreseort

  Stockholm, Göteborg och Köpenhamn

 • Avresor/Datum

  Året runt

 • Logi

  3 nätter Panama City, 3 nätter i Boquete, 3 nätter på Bocas del Toro. Del i dubbel- eller trebäddsrum med dusch och toalett på hotell av turistklass. 

 • Extradygn

  Extradagar för mera sol och bad i Bocas del Toro, från 1000 kr per pers/natt för del i dubbelrum.

 • Klimat

  På Stilla Havskusten är det torrsäsong från slutet av december till mitten av april. Den karibiska kusten har inte någon direkt torrsäsong, perioden med allra minst regn är augusti - september. 

 • Resans karaktär

  Resan passar hela familjen. I Boquete och Bocas del Toro finns möjlighet till egna aktiviteter t.ex. canopy tours, ridning, vandring på hängbroar i regnskogen, surfing, snorkling och cykelturer. Vi reser i egen minibuss och engelsktalande naturguider möter oss ute i nationalparkerna.

 • Deltagarantal

  Min 2

 • Klimatkompensera

  Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här->

 • Privat grupp möjlig

  Om ni är en familj eller grupp på minst fyra deltagare ordnar vi en privat skräddarsydd resa på valfritt datum.

 • Flygplatsskatt

  Flygplatsskatt tillkommer ibland på våra resmål. Mellan 20-40 USD per person. Betalas kontant på flygplatsen vid avresa. Övriga flygskatter är alltid inkluderade.

 • Ring oss för frågor!

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om resan, kontakta oss.

  08-55 60 69 00

Resans höjdpunkter

 • Panama City med stadsrundtur och Panamakanalen
 • Sobreranía Nationalpark med sina vandringsleder och sin flora och fauna
 • Båtturen på Lake Gatún där vi spanar efter vrålapor, capuchinapor, sengångare, sköldpaddor, tukanfåglar, krokodiler
 • Besöket på kaffeplantage i Boquete.
 • Heldagsvandring i Chiriquí-regionen
 • Sol och bad i Bocas del Toro

Priser

 • Pris från

  31 900 kr. Barnrabatt finns.

 • Enkelrumstillägg

  På förfrågan

 • Barnpris från

  24 500 kr. Barn 2-11 år, barnrabatt gäller 1 barn som delar rum med två vuxna.

  OBS! På Island Plantation är det en åldersgräns på minst 10 år, har ni mindre barn så hjälper vi er att boka ett annat alternativ i Bocas del Toro.

 • I priset ingår

  - Flyg från Sverige till Panama inkl skatter t/r
  - Inrikesflyg till David samt från Bocas del Toro tillbaka till Panama City 
  - Engelsktalande guide från dag 2-4 samt dag 10
  - Dagstur till Sobreranía Nationalpark
  - Båttur på Gatún
  - Besök på kaffeplantage
  - Guidad tur i Panama City
  - Heldagsvandring tillsammans med guide i bergsregionen Boquete
  - Strandliv, sol och bad på Bluff Beach, Bocas del Toro
  - Picniclunch dag 2
  - Hotellnätter enligt program
  - Frukost alla dagar 

Resans höjdpunkter

 • Panama City med stadsrundtur och Panamakanalen
 • Sobreranía Nationalpark med sina vandringsleder och sin flora och fauna
 • Båtturen på Lake Gatún där vi spanar efter vrålapor, capuchinapor, sengångare, sköldpaddor, tukanfåglar, krokodiler
 • Besöket på kaffeplantage i Boquete.
 • Heldagsvandring i Chiriquí-regionen
 • Sol och bad i Bocas del Toro