Vandring till Everest Base Camp i Nepal

Slutligen beger vi oss upp till Kalapathar, på 5 545 meter. Vi belönas med en av de mäktigaste utsikterna på hela jordklotet. Framför oss har vi den klassiska vyn av Everest och dess jättar till grannar. Det är inte svårt att förstå varför denna plats har en sådan dragningskraft.

Efter ett tidigt morgonflyg med fantastisk utsikt över Himalayas snöklädda toppar når vi byn Lukla, belägen på 2 830 meter. Här möter vi sherpafolket som invandrade från Tibet för 500 år sedan. Byn hänger på bergsväggen över Dudh Kosi, »mjölkfloden«, vars namn kommer från den bleka färgen på glaciärernas smältvatten. Doftande magnolia och jättelika granar kantar vår väg längs den berömda Namche Hill som leder upp till Namche Bazaar – en livlig blomstrande bergsby, ett handelscentrum och sherpas »huvudstad« i området. Klangen från jakarnas bjällror når oss när en herde passerar med sitt följe.

Skymning över Himalayas panorama
Vyerna vidgas och blir alltmer dramatiska när vi närmar oss den heliga marken vid Thyangboche och Gompaklostret där Lama Rimpoche bor. Expeditioner till de höga bergen brukar få lamans välsignelse här. Panoramavyn över det heliga berget Amadablam, som på avstånd har formen av en kvinno skuldra, är makalös. Morgonen därpå ger vi oss tidigt av mot vårt nästa mål – Dingboche, en liten karg stenby på 4 343 meter vid foten av Amadablam. När skymningen faller samlas vi i det familjeägda tehuset och pratar om dagens äventyr.

Läs mer om resan

Everest Base Camp och Kalapathar 5 545 möh >Snart följer vi Khumbuglaciären till resans absoluta höjdpunkt, Everest Base Camp, på mäktiga 5 400 meter. Här berättar vår vandringsguide om de otaliga expeditioner som, med varierande resultat, har försökt nå det mytomspunna berget. Stärkta av morgongröten i tehuset beger vi oss slutligen upp till Kalapathar, på 5 545 meter, och belönas med en av de mäktigaste utsikterna på hela jordklotet. Framför oss har vi den klassiska vyn av Everest och dess jättar till grannar. Det är inte svårt att förstå varför denna plats har en sådan dragningskraft på oss människor.

Vi lämnar bara fotspår kvar
Vårt team av sherpas har goda arbetsvillkor med bra lön, försäkringar, sjukvård och utrustning.  Bärarna bär max 25 kg per person, och ofta har vi hjälp av jakar. En del av din resas kostnad går till stöd till skolan i byn Chyangba, där många av våra guider är uppvuxna. Dina guider kan berätta med om detta! Vår samarbetspartner har också stor delaktighet i projektet med de återvinningsstationer som nu finns längst hela Everestleden.

Pema Diki Sherpa

Pema Diki Sherpa

Pema Deki Sherpa är en mycket erfaren bergsguide. År 2008 stod hon på toppen av Mt Everest tillsammans med sitt team i Seven Summit Women. Har fått många utmärkelser för sina prestationer inom bergsbestigning. Engagerad i utbildning för unga nepalesiska kvinnor. Utbildad i High Mountain Rescue. En av guiderna på våra vandringar i Nepal.

Pemba Sherpa

Pemba Sherpa

Pemba Sherpa har bestigit toppen av Mt Everest sex gånger. Utbildad bergsguide med mycket stor erfarenhet av klättring och vandring. En av guiderna på våra vandringar i Nepal. Spelade även en av sherpaguiderna i filmen "Everest" som hade premiär år 2015.

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Mot Nepal
 • 2Ankomst Kathmandu
 • 3På upptäcktsfärd i Katmandu
 • 4Över Himalayas toppar till bergsbyn Lukla
 • 5-6Långsam stigning till bergsfolkets stad Namche Bazaar
 • 7Heliga Thyangboche och Lama Rimpoches kloster
 • 8-9Tunn luft och spektakulära vyer
 • 10Kort vandring till Dughla, acklimatisering
 • 11Högalpin terräng mot Lobuche och Gorak Shep
 • 12Världens mäktigaste utsikt – Kala Pathar och Everest
 • 13Bestigning av Kala Pathar
 • 14Lättare steg mot Thyangboche
 • 15-16Vandring vid det heliga bergets Khumbilas fot
 • 17-18Till Kathmandu
 • 19-20Hemresa
 • Dag 1

  Mot Nepal

  Vi åker från Sverige och mellanlandar en gång på vägen på väg till Kathmandu.

 • Dag 2

  Ankomst Kathmandu

  Vi anländer till Nepals huvudstad Kathmandu på 1, 330 m.ö.h. Vår guide möter oss på flygplatsen för transfer till hotellet som ligger i Kathmandus mysiga marknadskvarter.  Under kvällen går vi igenom vår utrustning för att säkerställa att alla har det som behövs. Vid behov får vi hjälp att hyra/köpa utrustning som fattas.

 • Dag 3

  På upptäcktsfärd i Katmandu

  Kathmandu är en livlig och färgstark stad. Med sina marknader, tempel, dofter och myllrande folkliv blir staden ett första möte med den mångfacetterade nepalesiska kulturen.  Här finns många sevärda platser av historiskt och religöst värde. Tillsammans med en kulturguide besöker vi under dagen det buddistiska templet Swoyambuhunath (monkey temple) beläget på en grönskande kulle ovanför Kathmandu. Vi fortsätter till Patan Durbar Square vars konst, rökelsedofter och uråldriga arkitektur ger en speciell stämning till platsen. Vi besöker även hindutemplet Pashupatinath, där stadens hinduer tar ett sista farväl av sina anhöriga.

 • Dag 4

  Över Himalayas toppar till bergsbyn Lukla

  Efter ett tidigt morgonflyg österut över Himalayas snöklädda toppar når vi byn Lukla, belägen på 2.830 m.ö.h, där vi möter sherpafolket som invandrade från Tibet för 500 år sedan. Byn hänger på bergsväggen över Dudh Kosi – Mjölkfloden – vars namn kommer från den bleka färgen den får av glaciärernas smältvatten. Lukla betyder "Plats för får" och var för länge sedan just en betesplats. Numera är det porten till Everest-området och många vandrare passerar byn och dess lilla flygplats varje dag. Efter lunch startar vi vår vandring mot foten av världens högsta berg. Den första etappen som först går nedåt, tar oss till byn Phakding på 2.652 m.ö.h. På vägen passerar vi jordbrukslandskap och byar. Stigen kantats av sirligt utkarvade stenplattor med buddistiska böner. Buddister som passerar reciterar alltid dessa texter vilket ger dem god karma. Av respekt för denna sedvänja, passeras bönestenarna alltid medsols.  Total vandringstid: 3 timmar.  Stigning 178  m.

 • Dag 5-6

  Långsam stigning till bergsfolkets stad Namche Bazaar

  En kopp te väcker oss till liv och vi packar ihop våra väskor för att bege oss längs floden till Jorsele, ingången till Sagarmatha National Park. Här börjar stigningen upp mot Namche Hill, som vi gör i ett långsamt, stadigt tempo. På toppen ligger Namche Bazaar på 3.446 m.ö.h, en livlig blomstrande bergsby, ett handelscentrum och Sherpas "huvudstad" i området. Här tillbringar vi en dag för att acklimatisera oss till höjden med en vandring längst med terrassodlingarna upp till en utsiktspunkt där vi får den första glimten av Mount Everest. Det finns även tid att promenera runt och njuta av stämningen i byn och dess myller.  Total vandringstid dag 5, ca 6 timmar, Stigning 794 m. Acklimatiseringsvandring halva dag 6.

 • Dag 7

  Heliga Thyangboche och Lama Rimpoches kloster

  Vyerna vidgas och blir alltmer dramatiska när vi närmar oss den heliga marken vid Thyangboche och dess berömda Gompa (kloster) där Lama Rimpoche bor. Expeditioner till de höga bergen brukar få Lamans välsignelse här. Vandringen upp till kammen bakom klostret är definitivt mödan värd.  Härifrån har vi en fantastisk panoramavy över bergen Kawangde och Tawoche. Vi övernattar i områdets religiösa centrum; Tyangboche, beläget 3.827 m.ö.h. Total vandringstid ca 5 timmars, Stigning 426 m.

 • Dag 8-9

  Tunn luft och spektakulära vyer

  Tidigt nästa morgon beger vi oss mot vårt nästa mål: byn Pheriche. Stigningen i höjdmeter sker inte dramatiskt men höjden över havet börjar kännas. Vi passerar betande jakar och små, porlande glaciärbäckar. Här på drygt 4.000 meters höjd är luften märkbart  tunnare och vår vandringsguide hjälper oss att hitta det rätta tempot för att kraften ska räcka till hela dagen. Eftermiddagarna kan bli kyliga, därför får vi rådet att även bära med oss mössa samt en extra tröja i dagsryggsäcken. När skymningen faller samlas vi kring den värmande kaminen och pratar om dagens äventyr. I Pheriche på 4.280  m.ö.h  har vi även en dag för acklimatisering. För effektivast höjdanpassning används den dagen för en vandring upp till Nangakarsahang hill, och sedan tillbaka till Pheriche.  Total vandringstid dag 8 ca 6 timmar. Stigning 453 m. Acklimatiseringsvandring/vila dag 9. I Pheriche ligger en höghöjdsklinik där de som önskar kan få rådgivning vid höghöjdssymptom

 • Dag 10

  Kort vandring till Dughla, acklimatisering

  Efter en hälsosam frukost ger vi oss ut i det dramatiska landskapet. Vid gynnsamt väder väntar oss en bedårande vacker vandring uppåt genom Lobuchedalen.  Vi korsar en liten flod som har sin källa i Khumbu glaciären, högre upp. För att ytterligare anpassa oss till höjden vandrar vi endast tre timmar denna dag. På 4.600 m.ö.h når vi den lilla byn Dughla, vårt mål för dagen.  Total vandringstid denna acklimatieringsdag är ca 3 timmar, stigning 320 m.

 • Dag 11

  Högalpin terräng mot Lobuche och Gorak Shep

  Nu befinner vi oss i högalpin terräng, ovan trädgränsen. Vi passerar den lilla byn Togla och floder som kanske har frusit och ensliga stenhus belägna i en karg och kärv vildmark av sten.  Vi befinner oss på hög höjd och vandringen är krävande. Vi möter tåg av jakar med varulaster som transporteras till byarna och lägren högre upp. Från leden ser vi Khumbuglaciärens isfall, Pumori och flera andra av Himalayas magiska toppar. Glöm inte att kika upp mot skyn efter skymningen, för närmre den stjärnbeströdda himlen kommer man knappt. Vi kommer fram till Lobuche, 4.930 m.ö.h. Total vandringstid ca 4,5 timmar, stigning 330 m.

 • Dag 12

  Världens mäktigaste utsikt – Kala Pathar och Everest

  Efter frukost tar vår vandringsguide i samråd med gruppen ett beslut om dagens program, baserat på väderutsikter och på deltagarnas förutsättningar.  Vid gynnsamt väder följer vi Khumbuglaciären på väg upp mot legendariska Everest Base Camp. Vi passerar den sista byn längs Everestleden, Gorak  Shep. Vi vandrar långsamt genom dalen, omgivna av världens allra högsta berg. Tillslut når vi Everest Base Camp på mäktiga 5.400 m.ö.h. Här stannar vi ett tag. Under högsäsong är Everest Base Camp fullt av expeditionsteam, som stannar under över en månad för att acklimatisera sig inför toppbestigningen. Efter besök på dessa höga höjder vänder vi stegen ner mot Gorakshep igen. Totalt vandrar vi i cirka sex till sju timmar i lugn takt.

 • Dag 13

  Bestigning av Kala Pathar

  Om väderförutsättningarna tillåter,  har de som vill idag möjlighet att bestiga toppen av Kala Pathar. När vi nått toppen, 5.545 m.ö.h. belönas vi med den klassiska vyn av Everest och Lothse och deras jättar till grannar.  Vi fortsätter ner till Pheriche, på 4 200 m. Total vandringstid ca 8 timmar, stigning 615 m.

 • Dag 14

  Lättare steg mot Thyangboche

  Vi lämnar Pheriche och vandrar nedåt. Vi passerar vandrare som är på väg uppåt och kan vi kan njuta av detaljer och att våra steg och andetag känns lättare allt eftersom vi närmar oss Thyangboche.  Total vandringstid 6 timmar,  nedstigning 333  m. (F,L,M)

 • Dag 15-16

  Vandring vid det heliga bergets Khumbilas fot

  Vi går stadigt nedåt och återvänder mot Lukla. Vägen tar oss via byn Khumjung vid foten av det heliga berget Khumbila. Eventuellt finns tid att göra ett besök på Himalaya Trust highschool and hospital, som ger högklassig utbildning och hälsovård till de sherpas som bor i området. Mot en mindre donation till klostret har vi också chans att med egna ögon få se reliker från den omtalade snömannen ”yeti”. Den kuperade leden fortsätter nerför Namche Hill i till byn Monjo, där vi övernattar.  Den sista dagen går vi över broarna vid Phakding och den sista biten ner till Lukla för övernattning innan propellerflyget tar oss tillbaka genom Kathmandudalen. Sista kvällen i Lukla tillbringar vi tillsammans med våra guider och bärare/jakförare, som kommer att lämna oss i Lukla.  Total vandringstid ca 6/4 timmar om dagen,  nedstigning dag 14-15  ca 1017 m/50 m.

 • Dag 17-18

  Till Kathmandu

  Idag flyger vi tillbaka till Katmandu och under kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på en traditionell nepalesisk restaurang.  Dagen därpå har en fri dag med tid att handla på marknaden, besöka tempel eller bara ta det lugnt och för att i Katmandus oförglömliga atmosfär smälta upplevelsen av vandringen.

 • Dag 19-20

  Hemresa

  Under eftermiddagen transfer till flygplatsen för hemresa tillbaka till Sverige. Vi mellanlandar en gång på vägen hem. 

Resfakta

 • Reslängd

  20 dagar

 • Avreseort

  Stockholm, Köpenhamn

 • Avresor/Datum

  2017
  24 mars - 12 april
  8 - 27 oktober
  6 - 25 november

  Resan går även att göra på valfritt datum min. 2 personer.

 • Logi

  Del i dubbelrum på hotell i Kathmandu och Lukla. Enkla tehus, med flerbäddrum under vandringen. Tehusen vi bor på drivs av familjer i byarna vi passerar.

 • Klimat

  Mitten av september till och med november är det ”höst” i Nepal. Luften är oftast klar och sikten god. Dagarna är ljumma och nätterna kalla. Mars till mitten av juni är det ”vår”. Förmiddagarna är varma/heta och eftermiddagarna svalare. Ofta disigt på eftermiddagen. Rhododendronbuskar och ängar blommar.

 • Nepalesisk guide

  Du vandrar med nepalesiska lokala bergsguider/sherpas. Några av våra bergsguider presenteras på vår hemsida. Du träffar din guide när du kommer fram till Kathmandu. Våra guider har stor erfarenhet av både vandring och klättring i Himalaya. Flera av dem har varit på toppen av Mt Everest med kända bergsbestigare som Wongchu Sherpa, Göran Kropp och Johan Ernst Nilsson.

 • Resans karaktär

  Krävande vandring 6–9 timmar per dag upp till 5 545 meter. Vi vandrar på steniga stigar från lummigt till kargt landskap. Mycket god kondition och vandringsvana krävs. Vi har tre acklimatieringsdagar på vägen, och möjlighet till hälsokontroll på Himalayan Recues Accociations läkarstation längs vägen. Du bär bara din dagsryggsäck. Under vandringen bor vi i familjeägda tehus.  Du får låna packväska och kan hyra dunjacka samt varm sovsäck till en mindre kostnad. Familj och vänner kan följa er resa via en bildblogg på vår samarbetspartners hemsida.

  Vi kategoriserar resan som en bergsvandring, Gradering 4

 • Flygtillägg högsäsong

  Resor i oktober/november bör bokas i god tid för att undvika flygtillägg.

 • Extranätter

  Extranätter i Kathmandu vid ankomst eller avresa, 500 per person/dubbelrum eller enkelrum.

 • Deltagarantal

  Min 1, max 16 gruppresor
  Resan går också att göra på valfritt datum minimum 2 personer.

 • Saving Mount Everest

  När du vandrar med Äventyrsresor stöjder du Everest Summiteers' Association och miljöprojektet Saving Mt Everest som arbetar med avfallshantering längs Everestleden. Tack vare detta finns nu ett hållbart system för återvinning av bl.a plastflaskor längs vandringleden till Everest Base Camp.

 • Kategori

  Bergsvandring, gradering 4

 • Klimatkompensera

  Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här->

 • Din resa bidrar till positiv påverkan

  Hållbart resande på ditt resmål ->

 • Visum

  Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

 • Vaccinationer

  Kontakta din husläkare eller en vaccinationscentral för rådgivning om rekommendationer för resevaccin. Se även www.vaccinationsguiden.se

 • Privat grupp möjlig

  Om ni är en familj eller grupp på minst fyra deltagare ordnar vi en privat skräddarsydd resa på valfritt datum.

 • Ring oss för frågor!

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om resan, kontakta oss.

  08-55 60 69 00

Resans höjdpunkter

 • Den utmanande vandringen längs den mytomspunna leden upp till Everest Base Camp.
 • Den goda kontakten vi får med våra guider och teamet av bärare och kock under vandringen.
 • Den färgstarka bergsbyn Namche Bazaar.
 • Boendet i de mysiga, familjeägda tehusen/vandrarhemmen.
 • Utsikten från Kalapathar över Mt Everest.
 • Klostret vid Thyangboche.
 • Kathmandu med marknander och uråldriga tempel.

Priser

 • Pris från

  32 600 kr • Enkelrumstillägg

  Enkelrum går endast att ordna i Kathmandu, 2400 kr.

 • I priset ingår

  - Flyg från Sverige till Kathmandu t/r
  - Inrikesflyg t/r Kathmandu – Lukla
  - Hotell i Kathmandu 4 nätter inklusive frukost
  - Vandring längs leden Lukla - Everest Base Camp
  - Helpension under vandringen
  - Vatten under vandringen
  - Stadsrundtur i Kathmandu med besök och inträde till olika sevärdheter
  - Lokal engelsktalande färdledare/bergsguider samt team av bärare
  - Bildblogg under resan
  - Detaljerad karta
  - Alla parkavgifter
  - Hälsokontroll på en av Himalayan Recues Accociations läkarstationer längs leden

 • Ingår ej i priset

  Visum, drycker (utöver vatten och te på vandringen), dricks ca 280 usd per person (rekommendation).

Resans höjdpunkter

 • Den utmanande vandringen längs den mytomspunna leden upp till Everest Base Camp.
 • Den goda kontakten vi får med våra guider och teamet av bärare och kock under vandringen.
 • Den färgstarka bergsbyn Namche Bazaar.
 • Boendet i de mysiga, familjeägda tehusen/vandrarhemmen.
 • Utsikten från Kalapathar över Mt Everest.
 • Klostret vid Thyangboche.
 • Kathmandu med marknander och uråldriga tempel.

Inspiration

 • Artikel från Äventyrsmagasinet

  Äventyrsresors partner i Himalaya, Wongchu Sherpa, har varit drivande i arbetet med det nya systemet för återvinning längst vandringsleden till Everest Base Camp. Läs intervjun med Wongschu.

  Läs mer
 • Inspiration från Äventyrsmagasinet

  8 ton avfall i form av syrgastuber, tält, klätterutrustning med mera forlsades bort. För att stödja projektet ordnade äventyrsresor samtitigt en supportresa. Mia Gefvert Sund var en av deltagarna...

  Läs mer
 • Artikel från Äventyrsmagasinet

  Drömmas om Everest och bestigning av Island Peak. 

  Läs mer
 • En 25 år gammal dröm för mig och nu är den gjord. Fantastisk upplevelse. Trevlig grupp och kanonväder hela tiden.

  Christer Karlsson