Paddla i Kroatien med Jan Ingerlund

Följ med på en kajakresa i det vackra Kroatien! Med över 1200 öar, kristallklart vatten, mörkgröna pinjeskogar och ett härligt klimat är den Dalmatiska kusten ett paradis för paddling. Tillsammans med kajakprofilen Jan Ingerlund reser vi till Kroatien för att upptäcka den fantastiska arkipelagen under Jannes ledning.

Paddlingsturerna varvas med pauser för bad och avkoppling på gömda stränder. Vi omges av vita kalkstensklippor, doftande pinjeträd och ett turkosblått vatten. På kvällarna utforskar vi de pittoreska Venetianska städerna Trogir och Hvar med sina mysiga uteserveringar. Här möts vi av en leende och vänlig befolkning när vi strosar omkring i de vindlande gränderna bland småaffärer och mysiga caféer. Vi reser ut i slutet av september då det fortfarande är behagligt varmt men få turister. 

Jan Ingerlund

Jan Ingerlund

Jan Ingerlund är en egenföretagare som arrangerar och handleder grupp- och ledarutvecklingskurser, främst UGL. Sedan mer än 20 år arrangerar han även kurser och turer i havskajak, iskunskap och långfärdsskridsko, bl a i samarbete med SvD accent. Stockholms, Ålands och Finlands skärgårdar liksom Lofoten hör till Jans favoritvatten. Segling, vandring och skidåkning är också några av hans stora intressen. 

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Mot Kroatien
 • 2Paddling kring Pakleniöarna
 • 3Mot Vis
 • 4Från Rukavac till Komiza
 • 5Komiza till Vis stad
 • 6TIll fastlandet och världsarvet Trogir
 • 7Vilodag och egna aktiviteter
 • 8Hemresa
 • Dag 1

  Mot Kroatien

  Utresa från Stockholm vid 16-tiden och ankomst i Split strax före 19. Här blir vi upphämtade av vår lokala samarbetspartner för transport till färjeläget och båt ut till ön Hvar. Eller som den också kallas, "the sunny island". Huvudorten har samma namn som ön, här bor vi de två första nätterna. Staden omges av vacker natur som tillsammans med den Romanska och Gotiska arkitekturen gör att Hvar ofta beskrivs som en stad hämtad från sagans värld. Hvar blev mäktigt och berömt under medeltiden då det var en viktig hamnstad i det Venetianska riket. I dag har Hvar kommit att bli en av favoriterna för de som beger sig till den Dalmatiska rivieran. Här möts man av en leende och vänlig befolkning när man strosar runt i gränderna, bland små butiker och caféer. Under eftermiddagen upptäcker vi staden tillsammans med en lokal guide innan vi sätter oss till bords för gemensam middag på någon av stadens mysiga restauranger.
  Övernattning på hotell i Hvar center
  Middag (M)

 • Dag 2

  Paddling kring Pakleniöarna

  Det är inte någon tvekan om att staden Hvar är fantastisk, med sitt arkitektuella arv, sina traditioner och utmärkta mat. Dessutom har staden ett fantastiskt klimat och en vacker vy mot Pakleniöarna. Efter frukost går vi igenom programmet för de kommande dagarna och sedan är det dags att stiga ner i våra havskajaker. Kajakerna är av högsta kvalité och vi får låna all övrig utrustning, såsom flytvästar och vattentäta väskor. Vi paddlar från Hvar till Pakleniöarna och är ute under större delen av dagen. Pakleniöarna är obebodda men i gömda bukter finns det dolda strandbarer och restauranger som erbjuder förfriskningar för alla som är ute på äventyr eller bara njuter av en vacker dag på havet. 


 • Vi tar oss genom små passager och upptäcker gömda stränder där vi kan simma, snorkla och koppla av. Under den första paddlingsdagen är vi ganska flexibla, lär känna varandra och vår kajakutrustning samtidigt som vi får en känsla för gruppens paddlingstempo. Lunchen intas på en restaurang vid stranden innan vi paddlar tillbaka mot Hvar under eftermiddagen. När vi kommer tillbaka till vårt hotell ges vi tid att strosa i gränderna och upptäcka mer av denna sagostad.
  Frukost, Lunch (F, L) 

 • Dag 3

  Mot Vis

  Vi lastar vår utrustning på den båt som under ett par timmar ska ta oss ut till ön Vis. Vis är en av de yttersta utposterna längs den Dalmatiska kustlinjen och till skillnad från öarna närmare land kommer vi här till en ö som är mindre exploaterad, en bit bort från de vanliga turiststråken. Ön besöks normalt av seglare och personer som kommer tillbaka hit år efter år. Kroater från fastlandet som har sommarställe eller människor som har blivit inspirerade av Vis och dess historia. Redan ca 400 år fKr. grundade Grekerna från Syrakusa kolonin Issa (varifrån namnet Vis utvecklades). 

 • De regerade sedan den Dalmatiska kusten i över 300 år. Issa/Vis föll till romarna 46 f.Kr, men blomstrade fortfarande under flera imperiers styre. Ett av dem var det Venetianska, vars influenser fortfarande kan ses i några spektakulära byggnader.
  I dag är Vis främst ihågkommen för att Tito och hans anhängare byggde en garnison här under andra världskriget. Efter kriget var ön sedan en stängd militärbas som åter öppnades för allmänheten först 1990.
  När vi anlänt till ön gör vi oss redo för vår första paddeltur. Den går från Vis stad till en skyddad liten vik, Stoncica. Här finns en härlig liten restaurang där vi äter lunch. Vi fortsätter sedan förbi fyren och känslan att det är något speciellt med ön brukar infinna sig här. Vi följer östkusten och några vikar senare kommer vi fram till Budikovac lagun, ett av resans vackraste ställen. Här kan vi njuta av en simtur eller snorkla i det turkosblå vattnet. Innan solen går ner paddlar vi vidare till Rukavac där vi övernattar på ett lokalt Guest house.
  F, L, M 

 • Dag 4

  Från Rukavac till Komiza

  Från Rukavac fortstätter vi att utforska den fängslande sydkusten. Första anhalt blir den vackra Green Cave, på ön Ravnic. Den unika grottan har två öppningar och det eteriska ljuset som lyser upp grottan skapas av solljus som tränger in genom ett hål i grottans tak och reflekterar vattnet. Tack vare hårda vintrar har vågor under lång tid format kalkstensklipporna på ett fantastiskt sätt längs hela sydkusten. En av de mest hänförande bukterna är Stiniva, som är vårt nästa mål. Från vårt perspektiv utifrån sjön ser Stiniva ut att vara inklämd mellan två höga stenklippor. Men när vi kommer närmare ser vi att dessa två ensast har fyra meter mellan sig vid den närmsta punkten. Mellan dem ligger en fantastisk stenstrand som endast nås sjövägen. 

 • Vi hittar vikar, grottor, konstigt formade stenformationer och stränder där vi kan pausa och koppla av innan våra paddeltag tar oss till runt udden och fram till Komiza. Här ligger en liten fiskeby. Man anser att de som utöver fiskaryrket här är bland de mest erfarna i världen. De har försörjt sina familjer i århundraden. På kvällen finns möjlighet att besöka ett fiskemuseum, dedikerad till fiskarbefolkningen, deras verktyg och båtar. Boende i på hotell i Komiza F, p (picniclunch), M

 • Dag 5

  Komiza till Vis stad

  Sista dagen på Vis. Efter frukost och en kopp kaffe på det lilla torget lämnar vi Komiza och paddlar tillbaka till Vis stad. Vi paddlar längs den norra kusten - inte lika vacker som den södra, men fortfarande vacker. Här utanför har många fartyg gått under genom åren, ingen vet hur många. Vi paddlar nedanför höga klippor, klippor som hade gett en fantastisk utsikt över slaget om Vis 1866. När Österrikiska och Italienska flottor konfronterades. Vi passerar några stenstränder, perfekta för att göra en paus. Den största bosättnignen på nordsidan är - eller rättare sagt var - Okljucna. En numera övergiven by vars invånare, som på många andra ställen livnärde sig på fiske. Väl framme i Vis stad är det dags för lite avkoppling, njuta av staden och äta en god middag.
  Övernattning på hotel i Vis stad 

  F, p, M 

 • Dag 6

  TIll fastlandet och världsarvet Trogir

  Vi ger oss av tidigt på morgonen då vi tar färgan tillbaka till Split. Här gör vi i ordning våra kajaker och ger oss ut för ännu en dag i den Dalmatiska arkipelagen. Vi paddlar sydväst mot ön Ciovo, precis utanför staden Trogir, som också är sammanlänkad med en bro. Under framförallt Medeltiden hade Ciovo många byar runt om ön. Det blev bland annat en plats till vilken människor smittade med spetälska slkte sig för att bo tillsammans. Under 1500 talet ökade befolkningen när många människor flydde hit för att undkomma turkarna. Här finns fina stränder som varvas med branta klippor som störtar ner i det kristallklara vattnet. Efter lunch paddlar vi över mot Trogir, vars gamla stadsdel ärupptagen på UNESCO´s världsarvslista. Här är en guldgruva för de som tycker om konst, renässans-, -barockbyggnader sam romerska kyrkor.
  Övernattning på hotell i Trogir
  F, L M 

 • När vi njutit av det klarblå vattnet paddlar vi vidare mot Trogir, vars gamla stadsdelar är upptagen på UNESCO´s världsarvslista. Här är en guldgruva för de som tycker om konst, renässans- och barockbyggnader och romerska kyrkor.
  Hotell i Trogir center
  F, L, M

 • Dag 7

  Vilodag och egna aktiviteter

  I dag vilar vi från paddling och får tid att på egen hand koppla av och se oss omkring. Kanske vill man strosa runt bland Trogirs kullerstensgränder eller ta färjan till Split för lite storstadsliv. På kvällen träffas vi för en gemensam avskedsmiddag. Hotel i Trogir center F, M

  Den här dagen kan komma att byta plats i programmet, beroende på väder och vind

 • Dag 8

  Hemresa

  Dovidenja! Adjö! Med härliga upplevelser och spännande möten i bagaget är det dags att lämna Kroatien och resa hem till Sverige. Vi blir upphämtade på vårt hotell
  i Trogir för transfer till flygplatsen i Split under eftermiddagen. Vi landar åter på Arlanda vid 22:30 tiden.

Resfakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm

 • Avresor/Datum

  16-23 September 2017

 • Logi

  4 nätter på mellanklasshotell (2 nätter i Hvar och 2 nätter  i Trogir). 3 nättter på lokala guesthouses/gästhus.

 • Deltagarantal

  Min 12, max 15

 • Om resan

  Vi gör dagspaddlingar längs den dalmatiska kusten och övernattar på hotell och guesthouse i mysiga städer och byar. Kajakerna är stabila och av bästa kvalitét och vi får även låna övrig kajakutrustning. Dagsturerna gör vi  kring olika öar och vi stannar för att koppla av och njuta av det klarblå vattnet. Resan passar både den som paddlat tidigare såväl som den som är nybörjare. Färdledare är vår svenske Janne Ingerlund samt en lokal, engelsktalande guide.

 • Klimatkompensera

  Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här->

 • Flygplatsskatt

  Flygplatsskatt tillkommer ibland på våra resmål. Mellan 20-40 USD per person. Betalas kontant på flygplatsen vid avresa. Övriga flygskatter är alltid inkluderade.

Resans höjdpunkter

 • Kajak och skridskoprofilen Jan Ingerlund som färdledare
 • Paddlingen kring Pakleni öarna utanför Hvar
 • Den inte lika exploaterade och vackra ön Vis
 • Det kristallklara vattnet längs den Dalmatiska kusten
 • Sköna kvällar i ett par av Kroatiens mysigaste städer
 • Den härliga naturen med gröna pinjeskogar och gömda stränder

Priser

 • Pris från

  21 900 kr 

 • Enkelrumstillägg

  2 200 kr

 • I priset ingår
  • - Flyg Stockholm – Split t/r
  • - 6 nätter på hotell i Hvar, Vis och Trogir
  • - 1 natt på lokalt guesthouse/gästhus
  • - De flesta måltider (enligt program)
  • - Certifierad engelsktalande kajakguide
  • - Svensk färdledare, kajak och skridskoprofilen Janne Ingerlund
  • - All kajakutrustning av mycket bra kvalitét
  • - Alla transporter med bil och färja
 • Ingår ej i priset
  • - Enkelrumstillägg 2 200 kr
  • - Dryck
  • - Dricks
  • - Reseförsäkring och avbeställningsskydd
  • - Personliga utgifter

Resans höjdpunkter

 • Kajak och skridskoprofilen Jan Ingerlund som färdledare
 • Paddlingen kring Pakleni öarna utanför Hvar
 • Den inte lika exploaterade och vackra ön Vis
 • Det kristallklara vattnet längs den Dalmatiska kusten
 • Sköna kvällar i ett par av Kroatiens mysigaste städer
 • Den härliga naturen med gröna pinjeskogar och gömda stränder