Tigersafari i Djungelbokens värld

Rundresa med den erfarne indiske tigerguiden Manoj Sharma där vi besöker fem av de vackraste och bästa nationalparkerna i Indien för att spana efter tiger och leopard. Vi börjar i centrala Indien, där Kipling skrev ”Djungelboken” med nationalparkerna Tadoba, Bandhavgarh och Kanha med Gaur, vildhund och tiger . Vi omges av allt från torr teakdjungel till parkliknande gröna salskogar. Resan fortsätter till Dudhwa vid gränsen mot Nepal. Här ser vi få turister men har chans att möta pansarnoshörning i det höga gräset från elefantrygg. Vi avslutar resan i den vackra Corbettparken bland vilda elefanter och ett oerhört rikt fågelliv- med Himalayas berg som fond.

Vi omges av en daggdränkt gryning, framför oss i det höga elefantgräset står en frustande noshörningsmamma och vaktar sin unge. Hon är nervös, andedräkten bolmar ur hennes näsborrar. Hon har goda skäl för sin oro och är beredd på att gå till attack. En bit bort på en gräsklädd kulle ligger två stora tigrar och värmer sig i de första solstrålarna. I en giganternas kamp har hon redan förlorat en unge till dem.

På vår resa besöker vi de vackraste och bästa nationalparkerna. Vi börjar med de mest kända parkerna i centrala Indien, som Kipling beskrev i ”Djungelboken”. Här dominerar ljusa, grönskande sal-, och teakskogar. I Tadoba kan man få se tiger och även leopard - med lite tur. Vi fortsätter till Kanha och Bandhavgarh, kanske de mest kända tigerparkerna i Asien. Här ser vi deras favoritbyten axis-, och sambarhjortar i mängder, men även den sällsynta barasinghahjorten samt den stora glänsande gauren – världens största oxdjur. I Bandhavgarh tar vi oss runt den stora klippan, i branten seglar gam, hökörn och pilgrimsfalk.

Resan fortsätter med tåg till gränsen mot Nepal, i den platta Terairegionen besöker vi den okända parken Dudhwa med omväxlande träsk och täta skogar. Här ser vi inga turister men hoppas få möta pansarnoshörning från elefantrygg. Parken är mycket fågelrik och bjuder oss även mycket goda chanser att möta läppbjörn, tiger och träsklevande barasinghahjortar. Vi avslutar resan med den vackra Corbettparken invid Himalayas berg. Här bor vi på en lodge inne i parken och kan lyssna till djungelns spännande ljud, spanar efter vilda elefanter, hjortar, märkliga gaivaler och naturligtvis efter det djur som man inte glömmer - den allt sällsyntare Bengaliska tigern. 

Läs mer om resan

Du bidrar till tigerns fortlevnad
Att besöka de stora tigerreservaten i Indien är bästa garantin för att speciellt tigern men även det övriga djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll samt bevakning mot tjuvjakt. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna ska exploateras för andra ändamål. Äventyrsresor är medlem och stöder TOFT, (Tour Operators For Tigers) som på plats aktivt verkar för tigerns fortlevnad.  

Tema: IndienSafari & naturesa, engelsktalande naturguide

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Mot Indien
 • 2Delhi - Nagpur - Tadoba
 • 3Tadoba National Park - tiger och gaur
 •  Tadoba National Park - tigerland
 • 4Tadoba - Kanha - storslagen natur
 • 5Kanha Nationl Park - som en engelsk park
 • 6Kanha-Bandhavgarh - Deccans platå
 • 7Bandhavgarh National Park - tigerspaning
 • 8Bandhavgarh och natttåg
 • 9Lucknow - Dudhwa National Park
 • 10Dudhwa NP - pansarnoshörning
 • 11Dudhwa -Corbett - stort och vilt
 • 12-13Corbett National Park - vilda elefanter
 •  Corbett National Park
 •  Centrala Corbettparken
 • 14Corbett NP - sista chans för tiger
 • 14Corbett - Delhi
 • 15Hemresa
 •  Observera
 • Dag 1

  Mot Indien

  Avresa 19 november från Arlanda på dagen med Finnair 17:30 med Finnair till Helsingfors. Uppehåll för byte till nytt flyg 20:20 över natten mot Delhi. Middag ombord.

 • Dag 2

  Delhi - Nagpur - Tadoba

  Ankomst vid 6:30 på morgonen lokal tid till Delhis flygplats. Här möts vi av vår Indiske guide och arrangör Manoj Sharma med en skylt "Äventyrsresor". Han tar hand om er och tar er till inrikesterminalen eller alternativt till ett hotell i närheten för att vila ut lite. Flyg mot Nagpur i centrala Indien ca 1,5-2 timmar på eftermiddagen. Här möts vi av några bilar som välkomnar er och kör er till nationalparken Tadoba. Resan går genom landsbygden och tar kring 2-3 timmar. Vi kommer fram till Svasara Djungle Lodge eller likvärdig lodge, straxt utanför huvudinfarten till tigerreservatet lagom för middag och hinner kanske känna av stämningen här runt parken.

 • Dag 3

  Tadoba National Park - tiger och gaur

  Efter frukost bär det av på tigerspaning i Tadobas djungler med torra teakskogar, i lodgens öppna små jeepar både på morgon och kväll. Mitt på dagen stänger parken och vi vilar ut i trädgården på lodgen eller så kan du besöka omgivningarna. Parken domineras av torr teakskog med "äkta" djungel som i Djungelboken. Här finns små dammar, berghällar och gräsmarker där hjortar betar. Parken blev tigerreservat 1995, har en av de bästa tigerpopulationerna och omfattar ca 17 kv mil. På kvällen kan vi gå ut i trädgården och lyssna efter ugglor, nattskärror och andra nattaktiva djur efter middagen. Svasara Djungle Lodge.

 • Tadoba National Park - tigerland

  Tadobaparken är relativt ny och känd för att sen ett antal år ha blivit kanske den bästa parken att få se Shere Khan i sin naturliga omgivning, (som hanen på bilden ovan). Här finns gott om bytesdjur som sambar- och Axishjort samt vildsvin. Det finns även Gaur- en av Asiens fem stora, sumpkrokodiler och pytonorm. Om man har tur kan man även få se asiatisk vildhund, leopard eller Baloo - läppbjörn. Fågellivet är rikt med många stora eller färggranna fåglar. Påfåglarnas genomträngande varningsrop gör oss uppmärksamma på när de stora katterna ger sig ut på jakt. I Tadoba finns även flygekorre, Hanumanlangurer, rhesusapor, muntjak och fyrhornad antilop, jungle- och rusty cat men de är svåra att få syn på. Däremot lär vi få se många av de över 200 slags fåglar som setts här t.ex. Racket-tailed drongo, med långa vimpelförsedda stjärtspröt eller Indiska blåkråkor och olika biätare. På kvällarna blir det middag och genomgång av dagens händelser på Svasara Djungle Lodge eller likvärdig.

 • Dag 4

  Tadoba - Kanha - storslagen natur

  Frukost på lodgen i Tadoba. Tidig start för ännu ett försök att hitta tiger och andra djur inne i parken på vår sista game drive här. Kanske blir det även tid över att se på färggranna fåglar som Racket tailed Drongo, Indisk blåkråka, halsbandsparakiter, gröna fruktduvor och påfåglar. Har vi tur visar kanske de i dag allt fåtaligare gamarna var tigern slagit sitt byte. Därefter tar vi farväl av Tadoba och färdas i ett par timmar åka vidare i 5-6 timmar till Kanha genom torra jordbruksområden och små byar. Vi bor på Celebrations Van Vilas Resort i parkens buffertzon. Här kan vi ge oss ut på kvällstur längs floden för att lyssna på fåglar, insekter eller nattaktiva djur runt lodgen. Cellebrations Van Vilas Resort eller likvärdig lodge.

 • Dag 5

  Kanha Nationl Park - som en engelsk park

  Morgon och kvällstur i en av Indiens äldsta och mest kända nationalparker. Den är närmare 10 kvadratmil stor, så vi har stora områden att spana av. Det centrala högplatån omges av stora lummiga salträdskogar och bambusnår. Här finns stora naturliga ängsmarker där vi letar efter den kronhjortsstora, sällsynta torrmarks-barasinghan som nästan bara finns här. Vi möter även flockar med stor brunglänsande gaur, världens största oxdjur som kan väga upp till 1200 kg. Det är mycket lummigare och grönare här, med ljusgröna salträd, påminner lite om en stor ekpark. Det är bara slottet som saknas. Kanha är ett av tigerns starkare fästen och här söker vi efter "Shere Khan" på små skogsvägar och i de öppna markerna. En tur för oss kanske upp till heden på högplatån, här kan vi njuta av milsvid utsikt över lummiga lövskogar och spana efter rovfåglar. Vid en av utfarterna kan man titta in till en minervauggla i ett hål på en gren. Har vi tur kan vi finna den sällsynta Indiska vildhunden, Dholen, annars är här fullt av rhesusapor och langurer. På dagen vilar vi ut på lodgen och på kvällen blir det middag där du kan ställa frågor till våra erfarne guide Manoj. Celebrations Van Vilas Resort.

 • Dag 6

  Kanha-Bandhavgarh - Deccans platå

  På morgonen gör vi en sista rundtur inne i Kanha med våra jeepar för ett sista försök att få se det vi ej lyckats hitta tidigare dagar. Sågs en tiger kvällen innan brukar det vara spännande att åka dit nästa morgon för att se om den slagit något byte. Om vi har turen att hitta ett par tigrar som kommit in i parningstid, brukar de stanna kvar på samma plats i dagar, ryta och hålla andra på avstånd. Till slut måste vi ta oss till lodgen, äta lunch och färdas 18 mil till Bandhavgarh, turen tar 5-6 timmar, på små vägar, bitvis genom skog och berg. Vi tar in på vår Lodge strax utanför parkens infart. Kvällen fri för turer i omgivningarna av byn, men även hit kan stora katter komma för att slå kor och eller getter ibland. Middag och genomgång av de kommande dagarna. Tiger Den eller likvärdig Lodge.

 • Dag 7

  Bandhavgarh National Park - tigerspaning

  En av de mest kända nationalparkerna för att se tiger, men inte så stor. På morgonen står många jeepar beredda att köra in med turisterna. Trots att parken tillhör de mer besökta har den mycket vackert och spännande att erbjuda. I centrum finns ett högt klippa med tempel, ruiner och häckande gamar, örnar och pilgrimsfalk. På kvällen blir det rundtur bland salskog, ängsmarker där det är fullt av axis-, sambarhjortar och vildsvin. I en kärrmark brukar tigern vila för dagen ibland. Stora Malabar-näshornsfåglar ses flaxa och här vimlar av fågel. Tiger Den Lodge.

 • Dag 8

  Bandhavgarh och natttåg

  I grynigen stiger vi upp för att bege oss på ännu en tidig jeepsafari för att se på storvilt som gaur och kanske lokalisera en tiger. Eventuellt kan vi försöka ta oss upp på den höga klippan med tempel och strålande utsikt, (om det ges tillstånd att besöka templet och platån). Reproduktionen kanske kan kompensera de förlusterna pga tjuvjakt som har drabbat tigrarna de sista åren. Nu när vi känner omgivningarna kan vi ta det lugnt, njuta av det vackra landskapet med djungel, som egentligen är en öppen gles lövskog, nästan som en park. Det ger oss tid att spåra tiger i vägens damm, guiderna har en god blick för detta. Därefter far vi till lodgen för en tidig lunch och transport ett i par timmar till den myllrande staden Katni. Här bordar vi nattåget och våra "förstaklassvagnar" med A/C. Kanske inte tåg som vi är vana vid hemma, men en spännande upplevelse. Det blir en intressant närkontakt med indiskt vardagsliv som omväxling till bilåkandet. Lite enklare mat förtärs inne i våra kupéer. Vi somnar till tågets vaggande, men öronproppar kan vara bra att ha. Sovvagn på tåget.

 • Dag 9

  Lucknow - Dudhwa National Park

  Tåget väntas anlända till Lucknow på morgonen, men detta är Indien. När vi är framme börjar vi med ett besök på ett hotell för frukost, vi har även några dagrum för att dusha och byta kläder. Därefter blir det färd i buss eller SUV-bilar till Dudhwa, färden beräknas till 5 timmar och går genom ett extremt flackt landskap, med stora sädes- och risfält. Väl framme i parken som ligger vid gränsen till Nepal omges vi av höga salträd, kärrmarker och gräsmarker. Vi bor centralt i parkens enkla men bra belägna "Forest Rest House". Det bäst belägna boende som finns att tillgå, hit kommer få utländska turister, mest Indier. Forest Rest House, enkel standard.

 • Dag 10

  Dudhwa NP - pansarnoshörning

  Parken är ungefär 5 kvadratmil och en sista rest av de bördiga våtlanden. Här har man återinplanterat den stora Indiska- eller pansarnoshörningen, världens 4:e största landdjur. De rör sig inom ett 27 kv km stort område med elefantgräs som inhägnats med eltrådar. Noshörningen är aggresiv och farlig om man är på marken. Här finns ett 30 tal djur. Vi hoppas rida in i gryningen på elefantrygg, för att komma nära dem ute i det höga elefantgräset - en upplevelse utöver det vanliga. Ute i kärrmarkerna finns även flockar av Swamp deer eller våtmarks barasingha samt fyrhornad antilop. De och de andra vanligare antiloperna och vildsvinen utgör förutsättningen för den goda tigerstamen. Här hoppas vi kunna finna tiger utan att några andra bilar finns i närheten. Dudhwa besöks även säsongsvis av elefantflockar från Bardiaparken på Nepalsidan, har vi tur möter vi dem och läppbjörn, shakal, utter eller sumpkrokodil. Kärrmarkerna besöks även av olika slags storkar, tranor och båda arterna av fiskörn. Det är alltid något på gång. Morgon och kvällsturer i jeep, vi vilar i vår enkla lodge på dagen, då alla parker är stängda för besökare. Forest Rest House.

 • Dag 11

  Dudhwa -Corbett - stort och vilt

  Besökte vi inte den stora inhägnaden för noshörning dagen innan gör vi ett nytt försk denna dag, annars färdas vi runt på de små skogsvägarna för att leta efter djur. Det är en mäktig känsla om vi möter en tiger på vägen när man sitter i de små helt öppna jeeparna, ett minne för livet. Till slut måste vi ta en sen lunch och börja den långa färden upp mot Corbettparken invid himalayabergen. Resan tar 6-7 timmar och vi gör enstka stopp för att räta på benen eller se på hägrar, tranor och sjöfågel i en stor vattenreservoar. Vi kommer fram till Infinity Lodge eller Tiger Camp, som ligger nära parken. Här finns leopard i omgivningen, fiskuv och många nya slags fåglar. Genomgång av resan med Manoj.

 • Dag 12-13

  Corbett National Park - vilda elefanter

  Efter frukost börjar vi vår tvådagars safaritur med jeep i Corbettparken. Den ligger bland de låga bergen vid Himalayabergens fot och är drygt 13 kvadratmil. Det är den första nationalparken som inrättades i Indien. Parken är uppkallad efter den berömde tigerjägaren Jim Corbett. Han var även författare, naturfotograf och naturvårdare senare i livet. I Sverige är han mest känd för boken ”Människoätaren i Kumaon”. Vi övernattar två nätter på parkens enkla men fantastiskt vackert och centralt belägna Dhikala Forest Rest House.

 • Corbett National Park

  Här i Corbett finns ett imponerande djurliv med över 100 av djurarter förutom tiger, bl.a. leopard, elefant, läppbjörn, kragbjörn, vildsvin, sambar- och axishjort, barking deer, utter, rhesus- och langurapa. I floden finns både sumpkrokodil och framför allt den sällsynta smalnosade gavialen. Parken är även berömd för sitt oerhört artrika fågelliv, här har nära 600 arter fågel observerats.Vi kör 40-50 km genom parkartade ljusgröna salskogar, korsar utorkade flodraviner och kommer sen in till den stora viltrika slätterna vid Dhikala i parkens centrum. Hela tiden spanar vi efter nån av de närmare 100 tigrar som skall finnas här och ser massor av axishjortar och även enstaka andra djur som elefant, vildsvin och fåglar.

 • Centrala Corbettparken

  Vi kommer in till lodgen vid Dhikala vid lunchtid, där bor vi oerhört vackert, lite enkelt men med egen dusch och toa. På dagen ges tid att vila efter lunchen då inga bilar får åka ut under middagstimmarna. På kvällen far vi åter ut på en safari i omgivningarna för att spana efter elefanter som kommer ut för att dricka vatten och de stora flockarna med axishjortar som samlas här. Vid middagen berättar guiderna om spännande tigermöten och historien från tiden med maharadjornas storviltjakter. På kvällen njuter vi av den storslagna vildmarken och lyssnar till alla spännande ljud runtom. Övernattningar på Dhikala, en av resans höjdpunkter.

 • Dag 14

  Corbett NP - sista chans för tiger

  Ännu en förmiddag med spännande jeepsafari. Vi letar efter djur och fåglar, det är nu i gryningen som chansen att få möta tiger eller leopard är som störst. De kunniga guiderna lyssnar efter hjortarnas gälla varningsläten för att veta var tigern rör sig. På förmiddagen lämnar vi parken.

 • Dag 14

  Corbett - Delhi

  Efter att ha kommit ut ur parken byter vi till våra bekväma bilar eller minibuss med A/C igen. färd i 7-8 timmar till Delhi. Mat efter vägen. Vi passerar på en bro över Ganges källflod och kommer fram senare på kvällen lagom för middag. Vi tar in på hotell nära flygplatsen för att dusha och fräsha upp oss inför den sista middagen. Hotell Holiday Inn eller Aerocity eller liknande.

 • Dag 15

  Hemresa

  På morgonen efter tidig frukost blir det transfer till flygplatsen. Flyget till Helsingfors går 10:40 och är framme 14:45 lokal tid. Byte för nytt flyg till Arlanda 16:50. Ankomst till Stockholm vid 16:50 eller annan vald avreseort.

 • Observera

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan. Tiderna för flyg är tillsvidare preliminära.

Boende

 • Djungelbokens Värld

  På resan Djungelbokens Värld bor vi på turistklasshotell, pensionat och vildmarkslodger invid nationalparkerna. Dessa  boenden har god standard. I Dhudwa och Corbett bor vi på parkernas egna lodger, med väldigt bra läge men med enklare standard.  Även en natt i sovkupe på tåg.

  Kontaktuppgifter

  • Djungelbokens Värld

Resfakta

 • Reslängd

  15 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Även Köpenhamn och Göteborg, ev. mot tillägg.

 • Avresor/Datum

  19 nov - 3 dec 2017

 • Logi

  Del i dubbelrum på hotell och lodger med bästa läge och bra standard. I Dudhwa enklare boende i parkens stugor/rum. I Corbett bor vi även på en enklare lodge men mitt inne i parken, med ett fantastiskt läge.

 • Resans karaktär

  Vi genomför resan i november, då är dagarna inte heta och nätterna är kyliga. Vi bor bekvämt och färdas på safari i parkerna i små öppna jeepar som körs av kunniga naturguider. Manoj kan ingående berätta om Indiens djur och natur, han har varit här i parkerna oräkneliga gånger och känner de flesta av de lokala guiderna väl. Mellan parkerna färdas vi i mindre bussar eller bilar och gör även en tågresa i ”förstaklass sovvagn”. Mellan parkerna reser vi i bekväma fordon med aircondition. Allt för att det ska vara så bekvämt det nu går på landsbygden, i ett land med över en miljard invånare.

 • Deltagarantal

  Min 10, max 12

 • Inspirationsfilm

  Inspireras av filmen om tigersafari som en av våra resenärer spelat in under en tidigare resa: Till inspirationsfilm->  
  Stort tack till Bengt-Göran Skoog! 

 • Visum

  Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

 • Fråga John om resan

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om just denna resa kan du kontakta mig.

  08-55 60 69 03

 • Fråga Peter om resan

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om just denna resa kan du kontakta mig.

  08-55 60 69 02

Resans höjdpunkter

 • Färdledaren Manoj Sharma med mycket stora kunskaper och mångårig erfarenhet om tiger och leopard och alla andra indiska djur. På resan följer ofta även fågelguiden Laxmi Mougdal med som extraguide - båda känner alla parker och lokala guider väl.
 • Safari med möjlighet att få se Asiens big five - tiger, Indiska elefant, leopard, pansar-noshörning och gaur, men även gaival, läppbjörn och många andra slags djur.
 • Indiens färgstarka kultur, med ett myller av marknader, köpmän och människor.
 • Flera av de bästa nationalparkerna. Corbett, Dudhwa, Bandhavgarh, Kanha och Tadoba – sinsemellan alla mycket olika.
 • Gamla tempel och fort, men även ett livfullt vardagsliv som vi ser på våra transporter mellan parkerna.

Priser

 • Pris från

  Prel 39 900 kr

 • Enkelrumstillägg

  7 500 kr

 • I priset ingår

  - Flyg från Sverige till Delhi inkl. skatter
  - Flyg Delhi -Nagpru med inrikesflyg
  - Safari i Corbett, Dudhwa, Bandhavgarh, Kanha och Pench
  - Alla lokala transporter, bilar, tågresa med sovvagn
  - Elefantturer (om det finns tillgängliga elefanter)
  - Nationalparks- och besöksavgifter till parker och monument
  - Helpension
  - Lokala guider i parkerna samt den mycket djur och naturkunnige indiske guiden och arrangören Manoj Sharma, samt ev även den fågelkunnige guiden Laxmi Mougdal

Resans höjdpunkter

 • Färdledaren Manoj Sharma med mycket stora kunskaper och mångårig erfarenhet om tiger och leopard och alla andra indiska djur. På resan följer ofta även fågelguiden Laxmi Mougdal med som extraguide - båda känner alla parker och lokala guider väl.
 • Safari med möjlighet att få se Asiens big five - tiger, Indiska elefant, leopard, pansar-noshörning och gaur, men även gaival, läppbjörn och många andra slags djur.
 • Indiens färgstarka kultur, med ett myller av marknader, köpmän och människor.
 • Flera av de bästa nationalparkerna. Corbett, Dudhwa, Bandhavgarh, Kanha och Tadoba – sinsemellan alla mycket olika.
 • Gamla tempel och fort, men även ett livfullt vardagsliv som vi ser på våra transporter mellan parkerna.

Inspiration

 • Den lokala färdledaren var trevlig och de chaufförer och guider som vi hade på våra safaris var mycket duktiga.

  Ingegerd Hansson

 • Artikel från Äventyrsmagasin

  De flesta som åker till Indien på safari, gör det för att få uppleva tiger. Under besöken i de många nationalparkena hade de lyckan att se ett antal både sällsynta och skygga djur - inte minst läppbjörnen. 

  Läs mer
 • Artikel från Äventyrsmagasin

  Vilket var det bästa i Indien?
  Frågan svävar obesvarad i tystnaden. Resan var så mångfacetterad att det känns fel att välja ut en enda upplevelse ur helheten.  

  Läs mer
 • Artikel från Äventyrsmagasin

  Vi var inte alls förvarnade när guiden intensivt väser: 
  "TIGER - där kommer den!" och så pekar han med hela handen.  

  Läs mer