Det bästa av Etiopiens unika djurliv

Få länder i Afrika och även världen bjuder på så många unika, endemiska djur och fåglar. Möt den sällsynta Etiopiska vargen, den ståtliga bergsnyalan och eleganta Soemmeringgasellen på nära håll. Här får vi dessutom möta många andra djur och fåglar som är svårfunna i Östafrika på en safari. Det blir en intensiv och innehållsrik expedition med fyrhjulsdrivna fordon, till några av Etiopiens mest intressanta naturområden. Vi tar oss till allt från karga lobeliaklädda högplatåer på 4100 meter, bergens mäktiga cederskogar, till Rift Valleys karga sodasjöar och Awash halvökenartade savanner. Resan leds av den kunnige natur-, djur- och fågelexperten Håkan Pohlstrand. På denna resa bor vi så bekvämt det nu går i Etiopien, med bra lägen på hotell och lodger efter vår färdväg...

Följ med Håkan Pohlstrand på en unik resa till det annorlunda Afrika - resan är upplagd för att vi ska få tillfälle att se så många för Etiopien unika djur som möjligt. De flesta är antingen endemiska (finns bara här) eller är svårfunna i andra afrikanska länder som bl.a. Grevyzebra, gerenuk, mindre kudu- och oryxantilop, Abbysinsk hornkorp och Somalistruts.

Det här är en resa som även passar för dig som varit på safari många gånger förut och tycker dig ha sett det mesta. På turen får vi även uppleva lite av Etiopiens intressanta flertusenåriga historia med gamla kungadömen. Det är dessutom ett av de första kristna länderna i världen. Håkan känner landet väl, talar flera av språken och kan berätta för oss om allt från drottningen av Saba till dagens moderna Etiopien. Vi möter kanske även några av Håkans vänner från det nomadiska Afarfolket och färdas genom städer och landsbygd med olika folkslag och språk. Resan är en kunskapsresa och begränsad till min åtta och högst tolv deltagare, samt endast en avgång.

Läs mer om resan
Håkan Pohlstrand

Håkan Pohlstrand

Håkan Pohlstrand leder vår resa i Etiopien. Han känner landets natur, kultur och historia mycket väl och kan berätta för oss om allt från drottningen av Saba till dagens moderna Etiopien. Håkan är en ledande expert på landets djur- och fågelliv och har bott här en stor del av sitt liv. Han talar även några av landets olika språk.

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Avresa
 • 2Mot Rift Valley och Awash
 •  Via Awash N P till Aledeghi W R
 • 3Aledeghi Wildlife Reserve
 •  Rara halvökendjur
 • 4Adama till Deraparken
 •  Bale Mountains National Park
 • 5Bale National Park - Seneteplatån
 •  Bale Mountains N P - Harennaskogen
 • 6Bale Mountains National Park
 • 7Bale till Lake Langano
 • 8Langanoskogen och savanndjur
 •  Langanosjön och Sabana Resort
 • 9Lake Shala och Lake Abiata - heta källor
 •  Mot Addis Abeba och hemresa
 • 10Hemkomst
 • (9-10)Ev.Tilläggstur till Lebanosravinen
 • (11)Lebanos och åter mot Addis
 • 11-12Addis Abeba - marknader och folkliv
 •  Obs
 • Dag 1

  Avresa

  Flyg från Stockholm till Addis Abeba vid 22- tiden på kvällen med Ethiopian Airlines. Mat på  flyget.

 • Dag 2

  Mot Rift Valley och Awash

  Ankomst till Addis Abeba vid 7-tiden på morgonen. Här möter vi vår färdledare Håkan Pohlstrand samt våra lokala guider och förare med fyrhjulsdrivna safarifordon. Staden ligger på 2400 meters höjd och anlades på slutet av 1800-talet. Vi sätter direkt av i våra jeepar, först via en stor motorled ned till Adama (även kallat Nazareth) där vi äter lunch. Därefter fortsätter vi mot NO på vägen mot Djibouti. Här kan det bitvis bli mycket lastbildtrafik då Djibouti är landets enda nåbara hamn för export och import. Färden går konstant nedför genom ett dramatiskt landskap med torrare och torrare omgivningar, förbi vulkankratrar och svarta lavaflöden i Riftdalen. Här kan vi få se mantelbabianer sitta längs vägen, som på bilden ovan.

 • Via Awash N P till Aledeghi W R

  Här kan vi få se gråryggade mantelbabianer intill vägen som på bilden ovan. Vi väntas nå Awash National Parks halvökenartade savanner efter 4-5 timmar. Parken består av mycket torra savanner med akaciedungar och torra grässlätter. Vi fortsätter genom parken och över Awashfloden, vidare mot det mer viltrika Aledeghi Wildlife Reserve en bit längre bort. Här kommer vi fram i skymningen till Animalia Lodge, vackert belägen på en bergsavsats med utsikt över savann och buskmarker. Här finns de utpräglade torrmarksdjuren Beisa oryx, Salts Dik Dik och Grevyzebra samt den nästan endemiska Soemmerings gasell. Men även mindre kudu och en egen ras av gerenuk eller giraffgasell. Bland fåglarna kan nämnas savannarter som sekreterarfågel, svalglada, Arabisk trapp och biätare. Övernattning på lodgen, där vi får middag och kan vila upp oss efter den långa färden.

 • Dag 3

  Aledeghi Wildlife Reserve

  Frukost på lodgen. Hela trädgården är full av ovanliga, spännande och färggranna fåglar, så det blir svårt att slita sig. Här börjar vår game drive, först kring lodgen där vi har goda möjligheter att få se mindre kudu och Salts Dik Dik i torrskogen längs branten, här finns även gerenuk och gott om vårtsvin. Det finns även lejon ute i buskmarkerna, men de är skygga och kan vara svåra att få se.

 • Rara halvökendjur

  Sen över åsen till den vida dalen med Aledeghislätten. Grevyzebrorna, Soemmeringgasellerna och Somalistrutsarna är ofta skygga men oryxantiloperna brukar gå att få på bild. Har vi tur hittar vi även den stora, idag av falkenerare så hotade Arabiska trappen. Gott om färggranna biätare och blåkråkor. Sekreterarfågel, stäpp- och savannörnar och stora Lappet faced vultures finns även här ibland. Kanske får vi träffa Håkans vän Muhammed, som är klanledare i en Afarby i närheten. Afarerna är nomadfolk som numer bor mer och mer permanent med sina dromedarer, kor och getter. På em. åker vi så tillbaka upp mot Adama. Efter vägen blåser det ofta upp små tornadoliknade vulkanaskmoln, s.k dust devils. Håller vi utkik kan vi få se slagfalk jaga efter vägen. På kvällen kommer vi till det hektiska och larmiga Adama igen för att ta in på hotell för middag och vila. Genomgång av dagens äventyr.

 • Dag 4

  Adama till Deraparken

  Tidig frukost och avfärd mot Deraparken i ungefär en timma. Kanske hinner vi njuta av en nypressad färsk mangodrink på ett litet cafe innan vi åker mot parken. Här i det kulliga, skogklädda och bergiga landskapet finns gott om den Etiopiska varianten av större kuduantilop, och även den annars så svårsedda mindre kudun. Till detta reservat kommer få beökare fast det ligger nära väg och bebyggelse. Game drive för att leta efter stor- och liten kuduantilop. Här finns även fläckig hyena, vårtsvin, babian och den lilla klippspringarantilopen. Dessutom gott om olika blåkråkor och hornskator och olika örnar. Med lite tur kanske vi även hittar Greyish Eagle-Owl eller Rufous-crowned Roller. Efter picknicklunch i det gröna bär det sen av mot de mäktiga Balebergen.

 • Bale Mountains National Park

  Hela eftermiddagen rullar vi vidare med med vackra vyer över torra jordbrukslandskap och byar. Kanske ser vi de första vårtibisarna och tjocknäbbade korparna. Sen bär det plötsligt av upp mot Bales högplatå dit vi väntas komma efter kanske sex timmar. När vi kommer in i nationalparken får vi se grupper med vackra endemiska bergsnyalor. Här finns även gott om orädda vårtsvin och flockar med den Etiopiska varianten av rörbock. Vi letar även efter endemiska fåglar som blåvingad gås och Rougets rall populärt kallad "Djävulens höna", efter vägen. Därefter fortsätter vi ut ur parken igen ned till Goba och vårt stora konferensliknande hotell. Rummen är enkla men det finns dush och toa. Vid middagen berättar Håkan mer om alla de endemiska djur och fåglar som finns här uppe i de unika Balebergen. 

 • Dag 5

  Bale National Park - Seneteplatån

  Frukost på hotellet, sen bär det av uppåt genom skog och odlingar. Bilarna kämpar uppåt i den tunna luften över buskklädda sluttningar med ljung och andra höghöjdsväxter. Tills vi tar oss upp på Afrikas största högplatå Senete, vars landskap påminner om det uppe på Kilimanjaro. Vi känner av höjden, så fort man börjar gå uppåt och även bilarna går dåligt i den tunna luften. Här uppe på över 4000 meters höjd på den trädlösa heden, bland tre-fyra meter höga jättelobelior, daggkåpor och evighetsblommor - håller den sällsynta Etiopiska vargen till. Här finns många arter gnagare som är vargens stapelföda. När solen börjar värma börjar hela slätten röra på sig, det kan vara fullt av ganagare och här finns över 10 olika arter! Dessutom finns här harar, blåvingade gäss, en endemisk fläckbröstad vipa, rostand och även slagfalkar som kommer jagande över heden då och då. Vi koncentrerar oss på att få se vargarna bra, ibland kan det vara svårt och ta tid men ibland kan man få se 5-6 stycken komma fram och smyga på stora feta gnagare. De är relativt oskygga och kan komma mycket nära när de ska korsa vägen t.ex. Ett vackert och mycket sällsynt djur, som här på platån har sitt huvudbestånd. 

 • Bale Mountains N P - Harennaskogen

  Om vi fått se det vi vill uppe på platån, söker vi oss till den lägre belägna Harenna-bambuskogen där man kan finna de endemiska arterna Bale monkey och även den mörka Meneliks buskbock. Samt endemiska fåglar som vitkindad turako, Abessinsk hornuggla- och hackspett samt en liten svart tita. Här finns även East African bush duiker, en liten dykarantilop samt goda fotomöjligheter på den stora ståtliga bergsnyalan. På eftermiddagen tar vi oss tillbaka till vårt hotell i Goba. Genomgång av bilder och upplevelser i höglandet vid middagen på hotellet.

 • Dag 6

  Bale Mountains National Park

  En sista dag i Balebergen där vi i första hand ägnar oss åt dalgången och skogen kring Dinsho. Här åker vi runt eller vandrar omkring på lägre liggande ängsmarker bland bergsnyalor och rörbockar. Det brukar bli goda fotomöjligheter då man ofta kan komma djuren nära med fordon. Med lite tur finner vi även nån normaltecknad och kanske även melanistisk (svart) serval som jagar gnagare. Vi leter även efter olika rara fåglar, det mesta är mer eller mindre unikt här. Kanske kan nån visa oss den stora Abessinska hornugglan eller Kapuv på dagkvist i cederträdsskogen. Här finns även den brunsvarta Meneliks buskbock. Tyvärr möter vi även en hel del tamdjur som får gå och beta i parken. Längs vägen brukar "Djävulens höna"-alias Rougets rall, springa i kanterna. Har vi missat något viktigt uppe på Seneteplatån föregående dag, kanske vi använder en del av dagen till detta istället. Håkan väljer det som passar bäst. Lunch i det fria eller på ett litet lokalt ställe i Dinsho. På kvällen återvänder vi till Goba och hotellet en sista gång. Middag och vila.

 • Dag 7

  Bale till Lake Langano

  Vi färdas ut genom Bale Mountains och ned i Rift Valleys torrare savannmarker. Efter vägen finns Alpkråkor och White-collared doves. Har vi tur ser vi stora Silvery Cheeked Hornbills och vitnackade korpar efter vägen när vi kommer ned bland odlingarna. Längre ned i dalen ibland gott om rovfågel, olika biätare och kanske den jättelika och märkliga Abysinnian Ground Hornbill på de torra savannartade odlingsmarkerna. Ev. lunch på restaurang efter vägen i Shashamane, annars efter vägen. Färd i 7-8 timmar innan vi når den rödbruna Langonosjöns södra kant där vi tar in på en lodge omgiven av tät lövskog i East Langano Nature Reserve. Här i skogen finns turakoer, gulhuvad papegoja och mycket annat. Om vi hinner blir det vandring i den omgivande skogen för att se på fågellivet, eller så njuter vi av utsikten från terassen. Middag och vila på Hara Langano Lodge.

 • Dag 8

  Langanoskogen och savanndjur

  Vi strövar runt vid skogen runt sjön och lodgen före och efter frukosten, här är mycket gott om olika färggranna fåglar. Därefter fortsätter vi färden och åker tillbaka till den stora vägen, besök i ett mindre reservat med savann och torrskog som är inhägnat. Här ser vi på en lokal variant av Grants gasell med mycket grova horn. Dessutom finns här strutsar, både vanlig och Somalistruts. Dessutom gott om fågel. Här kan vi ibland hitta White-bellied Bustard och den jättelika Abyssynian Ground Hornbill som brukar ses i par.

 • Langanosjön och Sabana Resort

  Därefter åker vi till vårt mest bekväma "strandhotell" Sabana Resort vid W sidan av sjön. Lunch och vila. Antingen njuter vi av den trevliga bungalowresorten och provar att bada i det lite brunröda sodahaltiga vattnet. (ha gärna lätta badskor då det är en del småsten på stranden). Här vimlar det av färgranna fåglar som kommer för att dricka vatten i den blommande trädgården, dessa kan ses och fotograferas på några meters håll. Eller så åker vi eventuellt upp en stund till nästa sjö med sötvatten och vassar. Här nära fiskehamnen vimlar det av Maraboustork, vit pelikan, helig ibis, skrikhavsörn och vadare som kan ses fint i kvällssolen. Kväll med middag på Sabana resort, med utsikt äver sjön.  

 • Dag 9

  Lake Shala och Lake Abiata - heta källor

  Tidig morgon och färd till Abijata-Shalla National Park, inte så långt bort. Vi börjar med den sydliga Shala där vi ser hornskator, örnar, och lite flamingo. Här finns även svarthalsade doppingar. Sjön är stor, mörkblå och djup med ett dramatiskt landksap och öar. Vi besöker några heta svavelrika källor där det bublar, kokar och ångar- som en bild av Gehenna. Därefter åker vi längs stranden i medljus till den långgrunda sodarika Abijatasjön. Här brukar finnas stora antal med både stor och liten flamingo, Arktiska vadare i mängder, ett eldorado för fågelskådare och falkar. Med lite tur ses Temmincks Courser, pilgrims- och slagfalk. Vi åker dit det ger bäst utbyte innan det är dags att åka tillbaka och hämta packningen och ge sig tillbaka mot Addis.

 • Mot Addis Abeba och hemresa

  Straxt innan eller vid lunchtid är det dags att börja färden upp genom Riftdalen, vidare upp genom högländerna till Addis Abeba. Vi gör stopp efter vägen för att leta efter svart krontrana vid Ziway Lake och för att se på landskap och olika byar. Färden tar ca fem timmar innan vi kommer fram till Addis. Efter en sista avskedsmiddag är det så dags att ta farväl av Håkan och åka till Internationella flygplatsen vid 21-tiden. Vårt flyg hem avgår kring midnatt.

 • Dag 10

  Hemkomst

  Nattflyg och aterkomst till Arlanda vid 7 -tiden på morgonen.

 • Dag (9-10)

  Ev.Tilläggstur till Lebanosravinen

  (Tilläggstur min 4 deltagare) Här ingår en extra övernattning på hotell Ghion i Addis på kvällen (dag 9) efter den gemensamma middagen. Nästa morgon (dag 10) åker vi sen upp genom högländerna med skog och stora torra betesmarker, småstäder ca 10 mil till den 7-800 meter djupa flodravinenn där klostret Debre Lebanos ligger. Färden tar ca 2 timmar. Här tar vi in på en liten lodge med utsikt över ravinen. Därefter tillbringar vi dagen med att leta efter geladababianer och rovfåglar som lammgam, ruppelgam, vitryggad gam, Verraux örn, savannörn, pilgrims- och slagfalk i ravinen. Vi gör en tur ned till den Portugisiska bron, en gammal stenbro samt åker vidara längs vägen mot klostret Debre Lebanos för att söka efter geladorflockar i branterna. Picknicklunch och övernattning på German lodge eller likvärdig lodge i trakten.  

 • Dag (11)

  Lebanos och åter mot Addis

  Frukost och förmiddag vid ravinen, på morgonen seglar rovfågel och gamflockar förbi. Vi söker efter galadababianer om vi ej fann dem föregående dag. Ev besök vid klostret längre ned i dalen. I trädgården finns en vithövdad babbler, som är endemisk för trakten, se bild nedtill. Landskapet är dramatiskt med den djupa flodravinen och utsikten är storslagen. Lammgamar seglar förbi ochRuppelgamar häckar i branterna här. Vid lunchtid är det dags att åka tillbaka mot Addis, färden tar ca 2 timmar.  • Dag 11-12

  Addis Abeba - marknader och folkliv

  På eftermiddagen  kan du om tiden räcker, prova att besöka det kända museet med Lucy, se på marknader eller bara se på staden. Här ingår ej middag. Transport till flygplatsen vid 21 tiden. Nattflyg vid 01- (tiden dag 12) med sen middag ombord. .

  Hemkomst dag 12 - på morgonen vid 7-tiden.

 • Obs

  Rutterna kan komma att ändras något av logistiska eller praktiska skäl för att ge bästa behållning av resan. 

Resfakta

 • Reslängd

  10 dagar

 • Avreseort

  Stockholm

 • Avresor/Datum

  8 - 17 dec 2017

 • Logi

  Boende på pensionat och hotell 7 nätter med varierande standard några nätter, bl.a. i Goba, allt beroende på det som finns att tillgå på de platser vi vill besöka. Alla lodger och hotell har dock egen toa och dusch. Även några nätter på lodger och hotell med bra till mycket bra standard.

 • Deltagarantal

  Min 10 max 12

 • Klimatkompensera

  Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här->

 • Ring oss för frågor!

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om resan, kontakta oss.

  08 - 55 60 69 00

 • Fråga Peter om resan

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om just denna resa kan du kontakta mig.

  08-55 60 69 02

Resans höjdpunkter

 • De unika djurlivet uppe i Balebergen och nere i Awash med riftdalens torra savanner - allt på en och samma resa. Dessutom det unika, rika fågellivet vid de fyra stora men sinsemellan helt olika sjöarna med allt från salt, bräckt till sött vatten. Allt okänt och svårbesökt för den som vill resa på egen hand.
 • Vår färdledare Håkans Pohlstrands djupa kännedom om landets djur, natur och fåglar, samt även kultur, religioner och folkslag. Håkan förstår och talar flera av språken och känner alla platser vi besöker väl. En unik möjlighet att få se Etiopien från insidan.
 • De storslagna landskapen och höga bergen. Vi möter många sinsemellan olika kulturer och folk med gamla sedvänjor.

Priser

 • Pris från

  32 900 kr 

  Tilläggstur till Lebanos 2 dygn: 5 000 kr  (min 4 deltagare)

 • Enkelrumstillägg

  4 800 kr, begränsat antal rum

 • I priset ingår

  - Internationellt flyg t/r inkl. skatter
  - Transporter i egna fyrhjulsdrivna fordon 
  - Övernattning på hotell och lodger
  - Helpension på resan 
  - Mineralvatten på flaska ingår på resan
  - Alla parkavgifter och lokala guider
  - Svensk färdledare Håkan Pohlstrand med gedigna kunskaper om landet 
  - Samt även lokala engelsktalande guider/förare

 • Ingår ej i priset

  Visum, dricks och drycker. ( mineralvatten i bilarna på rundresan ingår )

  För ev. tilläggstur till Lebanos ingår ej middag i Addis sista dagen 

Resans höjdpunkter

 • De unika djurlivet uppe i Balebergen och nere i Awash med riftdalens torra savanner - allt på en och samma resa. Dessutom det unika, rika fågellivet vid de fyra stora men sinsemellan helt olika sjöarna med allt från salt, bräckt till sött vatten. Allt okänt och svårbesökt för den som vill resa på egen hand.
 • Vår färdledare Håkans Pohlstrands djupa kännedom om landets djur, natur och fåglar, samt även kultur, religioner och folkslag. Håkan förstår och talar flera av språken och känner alla platser vi besöker väl. En unik möjlighet att få se Etiopien från insidan.
 • De storslagna landskapen och höga bergen. Vi möter många sinsemellan olika kulturer och folk med gamla sedvänjor.