FamiljeExpedition - Costa Rica med sol och bad i Sámara

Följ med på en spännande julresa till Costa Rica. Vi gör flodturer genom grönskande regnskog i Tortuguero, spanar efter capucinapor, basilisködlor och sköldpaddor. I molnregnskogen söker vi efter glimrande kolibrier och orkidéer, besöker en kaffeplantage i Monteverde och badar i varma källor vid vulkanen Arenal. Allt avslutas med strandliv och avkoppling vid Stilla havet!

Morgonens första solstrålar strilar ned som guld över marken när de bryts genom det täta regnskogstaket. Det prasslar till och vår guide pekar mot trädkronorna. En apa svingar sig smidigt från gren till gren högt däruppe. När vi tar fram våra kikare ser vi apans fina, vita ansiktsteckning och de pigga ögonen.

Läs mer om resan

Costa Ricas spännande natur och varierande landskap lämpar sig utmärkt för en aktivitetsresa. Grönskande regnskog, aktiva vulkaner, långa, vackra stränder och gott om aktiviteter. Det lilla landet är strategiskt beläget mellan Stilla havet i väster och det Karibiska havet i öster. Inlandets kuperade berggrund och de varma haven skapar unika förutsättningar för olika typer av regnskog och ekosystem.  Här finns flest djurarter per kvadratkilometer i världen och stora ytor av landets yta är skyddat som nationalpark. Landet har också några av världens starkaste naturvårdslagar och här ses regnskogen som en resurs värd att bevara.

Molnregnskogen Monteverde och besök på kaffeplantage
I Tortuguero nationalpark färdas vi på vattenvägarna och spanar efter sköldpaddor, apor och krokodiler. Vid vulkanen Arenal slappnar vi av i naturligt tempererade bassänger med mineralrikt vatten direkt från vulkanens varma källor. I Monteverde bor vi på en rustik lodge och ser morgondimman lätta över molnregnskogen. Här besöker vi en familjedriven kaffeplantage och gör exkursioner i naturreservat Santa Elena

Stränder, snorkling och surfing som avslutning
Avslutningsvis, den palmbeklädda stranden Samara, där vi kan njuta av sol och salta bad i Stilla havet och flera kilometer vit sandstrand. Här finns möjlighet till spännande aktiviteter som surfing, kajakpaddling och cykelutflykter på egen hand.

Du bor på naturens villkor

Våra lodger och hotell under resan i regnskogen ägs av lokalbefolkningen och drivs på naturens villkor. Våra kunniga naturguider lär oss massor om regnskogens känsliga ekosystem och varför det är så viktigt att det bevaras till eftervärlden. Nationalparksavgifterna som ingår under besöken i naturreservaten bidrar till att större områden kan skyddas. Genom vårt besök i Tortuguero stödjer vi en lokal organisation som studerar och bevarar nationalparkens olika arter av sköldpaddor.

Tema: Costa RicaSafari & naturesa FamiljeExpediton, engelsktalande naturguide

Medlemskap WWF

Medlemskap WWF

En resa med Äventyrsresor ska vara lärorik och något att se fram emot för hela familjen. Därför ingår ett VIP-medlemskap per familj WWFs barnklubb Panda Planet (barn 7-1 2 år) i alla FamiljeExpeditioner. För tonåringar (13-18 år) ingår medlemskap i WWF med tidningen WWF Eko med nyheter och reportage om djur, natur och miljö.

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Mot Costa Rica
 • 2Regnskogsäventyr i Tortuguero
 • 3Exkursioner med motordriven kanot i Tortuguero Nationalpark
 • 4Till vackra La Fortuna och vulkanen Arenal
 • 5Vandring längs vulkanens sluttningar och kurbad
 • 6Molnskogen i Monteverde
 • 7Exkursion Santa Elena naturreservat
 • 8-12Strandliv vid Stilla havet
 • 13Från Sámara tillbaka till San José
 • 14Frukost i trädgården och hemresa
 • 15Hemma igen
 • Dag 1

  Mot Costa Rica

  Vi reser från Sverige på morgonen.  Ankomst på kvällen till Costa Ricas huvudstad San José. En kort taxiresa bort ligger den livliga staden San José, hem för nära en miljon costaricaner, eller ”ticos” som de kallas. Här finns flera intressanta marknader och flera imponerande byggnader, bland andra nationalteatern från 1897, byggd i samma stil som operan i Paris. Stadens universitet med över 35 000 studenter är det största i landet. Det är också ett sant nöje att betrakta folklivet i många av de parker och torg som finns i staden. Vår lokala guide briefar oss om kommande dagar samt ger oss lite allmän information om Costa Rica.

 • Dag 2

  Regnskogsäventyr i Tortuguero

  Avresa från San José tidig morgon. På vägen gör vi ett stopp för frukost på en restaurang där du får möjligheten att besöka en fjärilsträdgård med mängder av exotiska växter. Vi färdas genom landets centrala vulkaniska bergskedja och molnregnskogen nationalparken Braulio Carrillo, för att så småningom gå ombord på flodbåten som skall ta oss till nationalparken Tortuguero. Här ryms mängder av tropiska växter och mer än 400 fågelarter har observerats. Under båtfärden spanar vi efter sköldpaddor, sengångare, krokodiler och olika sorters apor. Efter att ha checkat in på vår lodge bekantar vi oss med den lilla byn Tortuguero och besöker Turtle museum. Tillbaka på lodgen finns möjligheten att ta ett dopp i poolen innan middagen. (F,L,M)

 • Dag 3

  Exkursioner med motordriven kanot i Tortuguero Nationalpark

  Under morgontimmarna glider vi tyst fram i våra öppna motordrivna kanoter för att se fågellivet vakna och solen gå upp medan dimman lättar över vattendragen inne i Tortuguero. Efter frukosten på uteterrassen ger vi oss ut på en exkursion till fots i regnskogen. Här har vi goda chanser att se apor, sengångare och många tropiska fåglar. Boende på Laguna Lodge i Tortuguero Nationalpark.(F,L,M)

 • Dag 4

  Till vackra La Fortuna och vulkanen Arenal

  Vi reser tillbaka på floden och vidare över Costa Ricas bördiga inland.  Vi passerar banan-, mango- och ananasodlingar och stannar längs vägen för att lunch. De små serveringarna längs vägen serverar nyrostat kaffe bryggt på närodlade kaffebönor och smoothies gjord på färsk frukt.  När vi närmar oss Arenal präglas landskapet av kullar inbäddade i lummig subtropisk regnskog. Vi kommer fram till Arenalområdet under eftermiddagen, där inkvarterar vi oss på mysiga Arenal Observatory med fantastisk utsikt över detta frodiga område. (F,L)

 • Dag 5

  Vandring längs vulkanens sluttningar och kurbad

  Frukost på hotellet. Vi startar sedan dagen med en guidad vandring i Arenal Volcano National Park. Parken bjuder på fina vandringar med vackra vyer och vi får utforska vulkanen till fots på närmare håll. Vid klart väder kan vi se toppen på vulkanen. Vår guide kan berätta mer om vulkanen och området kring La Fortuna som präglas av bördig jord och varma källor. Vi avslutar dagen med bad och middag vid de heta mineralrika bassängerna med naturligt tempererat vatten vid Eco Termales. Arenal Observatory. (F,M).

 • Dag 6

  Molnskogen i Monteverde

  Efter frukost beger vi oss till den lummiga molnskogen Monteverde. Bussresan går från Arenal till Monteverde genom ett kuperat jordbrukslandskap. Sista biten upp till Monteverde går vägen genom grönskande kaffeplantager. På eftermiddagen ingår vandring på hängande broar i Selvaturaområdet, vi besöker också fjärils- och kolibriträdgården. En spännande upplevelse för stora som små är besöket på ett terrarium där vi ser färgstarka ödlor, ormar och grodor. (F,L)

 • Dag 7

  Exkursion Santa Elena naturreservat

  Med sin höga luftfuktighet och varma vindar från både Stilla havet och Atlanten, utgör Santa Elena Reserve den mest artrika molnskogen i Costa Rica. Tillsammans med reservatets duktiga naturguider ger vi oss ut för att spana efter färgsrika orkidéer, apor, fjärilar och kolibrier.  Har vi riktig tur kan vi se tapir, sengångare eller puma, men dessa skygga djur gömmer sig oftast i regnskogens täta vegetation. På eftermiddagen besöker vi en familjeägd kaffeplantage för organiskt odlade Arabicabönor där vi får följa processen från frö till kaffe. Costa Ricas kaffeodlingar har varit en bidragande faktor till landets välstånd och det var först när landet började exportera kaffe som Costa Rica hade råd att utveckla sin infrastruktur och sin sociala välfärd. Numera sker kaffeproduktionen mer som en bisyssla till annat jordbruk men bönderna är mycket stolta över sina kaffeodlingar.  (F)

 • Dag 8-12

  Strandliv vid Stilla havet

  Genom ett kuperat landskap förflyttar vi oss västerut med buss till Stillahavskusten. Här kan vi njuta av salta bad och flera kilometer vit sand. Vi inkvarterar oss på vårt trevliga hotell, nära stranden. Härifrån kan du göra utflykter såsom ridning längs stranden, snorkling, cykling eller paddling. I närliggande Sámara finns det flera restauranger att välja mellan och även små butiker. Den hästskoformade bukten är skyddad av ett korallrev, vilket gör att vattnet är lugnt och att det lämpar sig bra för bad. Det går också bra att bada i hotellets pool. (F)

 • Dag 13

  Från Sámara tillbaka till San José

  På förmiddagen beger vi oss tillbaka mot San José.  Vi kommer fram till San José vid tretiden på eftermiddagen och har kvällen fri att koppla av. Inkvartering på hotell Bougainvillea, utanför San José. (F)

 • Dag 14

  Frukost i trädgården och hemresa

  Frukost i trädgården på hotellet. Transfer till internationella flygplatsen för hemresa till Sverige.

 • Dag 15

  Hemma igen

  Tidig morgon anländer vi till Arlanda.

Boende

 • Hotell Bougainvillea, Hereida, San José

  Hotell Bougainvillea ligger i Hereida, strax utanför San José. Hotellet har en stor trädgård med pool och uteservering. Här finns även restaurang, bar och ett gym. Dalen som omger hotellet är grönskande och lummig. Rummen är enkla, rymliga och smakfullt inredda. Hotellet är beläget mellan San Josés stadskärna och flygplatsen. Det gör det till en naturnära, avkopplande och skön plats att börja och avsluta din resa i Costa Rica.

  Kontaktuppgifter

  • Hotell Bougainvillea, Hereida, San José

  Finns på hotellet

  Restaurang och bar, pool, tennisbana, gym, valutaväxling, WiFi internet

  Finns på rummet

  Safety-box, TV, kaffebryggare, fläkt, hårtork,  WiFi internet

 • Laguna Lodge, Tortuguero

  Laguna Lodge är en eco-lodge belägen vid Tortuguero Nationalpark. Lodgen är byggd på en smal strandremsa mellan regnskogens kanaler och det Karibiska havet. Rummen är rymliga och enkelt inredda, anpassade för att smälta in i naturen. Härfrån utforskar vi Tortuguero Nationalpark. På lodgen finns ett mysigt poolområde och i restaurangen serveras genuin costaricansk mat. Det finns även en trevlig bar. I den gröna och lummiga trädgården finns det mycket att upptäcka; tropiska fåglar, pilgiftsgrodor och basilisker.

  Kontaktuppgifter

  • Laguna Lodge, Tortuguero

  Finns på hotellet

  Restaurang och bar, stort poolområde

  Finns på rummet

  Fläkt

 • Arenal Observatory

  Arenal Observatory är en eco-lodge med helt fantastiskt läge precis emellan vulkanen och Arenalsjön. Det här är det enda hotellet som är beläget i Arenal Nationalpark. Här finns flera vandringsleder, en fin pool samt ett spa. Rummen är rymliga och flera av standardrummen har utsikt över vulkanen eller regnskogen från de privata balkongerna.

  Kontaktuppgifter

  • Arenal Observatory

  Finns på hotellet

  • Restaurang och bar, pool, jacuzzi

  Finns på rummet

  • Kaffekokare, safety box

 • Cloud Forest Lodge

  Cloud Forest Lodge ligger en bit ovanför byn Santa Elena. Vägen slingrar sig rakt genom regnskogen den sista biten upp till lodgen. Här bor vi i rustika bungalows omgivna av en härlig trädgård. Utanför våra rum växer tropiska frukter och blommor och här trivs kollibris och andra vackra fåglar. Där trädgården slutar, tar molnregnskogen vid.

  Kontaktuppgifter

  • Cloud Forest Lodge

  Finns på hotellet

  Restaurang, bar, trädgård, möjlighet till att boka egna utflykter som zip-line, ridning etc.

  Finns på rummet

  Rummen i våra bungalows är rymliga. Alla bungalows har en egen liten uteplats i trädgården.

 • Montelaguna, Samara

  Mycket omtyckt boutiquehotell mellan Samara och Playa Carrillo. Endast 16 rum. Grönskande trädgård med pool. Kort gångavstånd ca 300 m till den vidsträckta stranden. Ca 35 minuters promenad längs stranden till Samara stad. Härligt poolområde. Restaurang där vi äter frukost.

  Kontaktuppgifter

  • Montelaguna, Samara

  Finns på hotellet

  Här finns en mysig italiensk restaurang, ett härligt poolområde och en vacker grönskande omgivning. Rummen är rymliga och fräscha. Det går att boka olika turer genom hotellet, såsom surfinglektioner, kajakturer, cykelturer med mountainbike, delfinturer m.m.

  Finns på rummet

  Alla rum har utsikt över djungeln och är utrustade med A/C samt takfläkt, minibar, TV, hårtork, safety box. I anslutning till 4 av rummen finns balkong. 

 • Lodge Las Ranas

  Ett litet charmigt hotell strax utanför Sámara. Endast 10 rum. Grönskande trädgård med pool. Kort gångavstånd till Sámaras sandstrand. Alla rum har en fantastisk utsikt över bergen och havet. Uteservering där vi äter frukost.

  Kontaktuppgifter

  • Lodge Las Ranas
  • Sámara

  Finns på hotellet

  Här finns en mysig restaurang, en liten pool och en trevlig trädgård. Det går att boka olika turer genom hotellet, såsom surfinglektioner, kajakturer, cykelturer med mountainbike, delfinturer m.m. Kring hotellet finns mängder ett rikt djurliv. Apor, papegojor, ödlor, fjärilar och mycket annat.

  Finns på rummet

  Alla rum är utrustade med A/C, kylskåp, trådlöst WiFi. I anslutning till rummen finns antingen en balkong eller terrass.

 • Sol Sámara, Samara

  Charmigt hotell i Sámara. Grönskande trädgård med pool. Kort gångavstånd till Sámaras sandstrand. Uteservering där vi äter frukost.

  Kontaktuppgifter

  • Sol Sámara, Samara
  • Sol Sámara
  • Sámara

  Finns på hotellet

  Här finns en mysig restaurang, en liten pool och en trevlig trädgård. Det går att boka olika turer genom hotellet, såsom surfinglektioner, kajakturer, cykelturer med mountainbike, delfinturer m.m.

  Finns på rummet

  Alla rum är utrustade med A/C samt takfläkt, minibar, TV, trådlöst WiFi. I anslutning till rummen finns antingen en balkong eller terrass.

Resfakta

 • Reslängd

  15 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Göteborg eller Köpenhamn på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  20 dec - 3 jan 2017/18
  26 dec - 9 jan 2017/18

 • Logi

  1 natt San José, 2 nätter i  Tortuguero, 2 nätter i  Arenal, 2 nätter  Molnregnskogen, 5 nätter Sámara + 1 sista natt i San José. Del i dubbel- tre- eller fyrbäddsrum med dusch och toalett på hotell av turistklass. 

 • Klimat

  Torrperioden sträcker sig från november - april.  Regnperioden "den gröna perioden" inträffar mellan maj - oktober.

 • Resans karaktär

  Resan passar hela familjen. I Tortuguero, Arenal, Monteverde och Sámara finns möjlighet till egna aktiviteter t.ex. canopy tours, ridning, vandring på hängbroar i regnskogen, surfing och cykelturer. Vi reser i egen minibuss och engelsktalande naturguider möter oss ute i nationalparkerna.

 • Deltagarantal

  Min 10, max 20

 • Klimatkompensera

  Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här->

 • Privat grupp möjlig

  Om ni är en familj eller grupp på minst fyra deltagare ordnar vi en privat skräddarsydd resa på valfritt datum.

 • Flygplatsskatt

  Flygplatsskatt tillkommer ibland på våra resmål. Mellan 20-40 USD per person. Betalas kontant på flygplatsen vid avresa. Övriga flygskatter är alltid inkluderade.

 • Ring oss för frågor!

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om resan, kontakta oss.

  08-55 60 69 00

Resans höjdpunkter

 • Vistelsen i Tortuguero nationalpark med spännande exkursioner i regnskogen, till fots och med båt
 • Vulkanen Arenal med kurbad i naturligt tempererat vatten från varma källor
 • Fjärils- och kolibriträdgården i Monteverde med många vackra arter
 • Besöket på det familjeägda kaffeplantaget i Monteverde
 • Härliga dagar för sol och bad på Stillahavskusten

Priser

 • Pris från

  36 900 kr

  Del i dubbelrum:
  37 900 kr 

  Del i trebäddsrum:
  36 900 kr

  Barnrabatt finns

 • Enkelrumstillägg

  3 000 kr

 • Barnpris från

  Pris 24 900 kr. Barn 2-10 år, barnrabatt gäller 2 barn som delar rum med två vuxna.

 • I priset ingår

  - Flyg från Sverige till Costa Rica inkl skatter t/r
  - Engelsktalande naturguide från dag 2 till 8
  - Guidade exkursioner med båt och längs stigar i regnskogen i Tortuguero
  - Kurbad i vatten från vulkaniska källor i La Fortuna
  - Vandring tillsammans med naturguide vid vulkanen Arenals sluttningar
  - Guidad tur och vandring på hängbroarna i Selvatura området
  - Expedition i fjärils- och kolibriträdgården, samt terrariet i Monteverde
  - Besök på kaffeplantage i Monteverde och guidad tur i Santa Elenareservatet
  - Flera dagars strandliv, sol och bad på Stillahavskusten
  - Helpension under vistelsen i Tortuguero, en middag i Arenal, lunch i     Monteverde och i övrigt frukost på alla boenden.
  - Nyårsmiddag ingår 31dec
  - Samtliga transporter med chaufför och engelsktalande guider

 • Ingår ej i priset

  - Dricks
  - Alkoholhaltiga drycker
  - Avreseskatt, för närvarande 29 USD per person
  - Övriga turer som inte är specificerade i programmet
  - Övriga måltider 

Resans höjdpunkter

 • Vistelsen i Tortuguero nationalpark med spännande exkursioner i regnskogen, till fots och med båt
 • Vulkanen Arenal med kurbad i naturligt tempererat vatten från varma källor
 • Fjärils- och kolibriträdgården i Monteverde med många vackra arter
 • Besöket på det familjeägda kaffeplantaget i Monteverde
 • Härliga dagar för sol och bad på Stillahavskusten

Inspiration

 • Jag var lite orolig innan resan eftersom jag aldrig rest i grupp tidigare. Dessutom visste jag inte hur mina barn skulle trivas med detta upplägg. Men allt gick strålande! Alla deltagare deltog på sitt sätt för att göra det till en positiv upplevelse! Den lokala färdledaren Miguel var påläst, kunnig, personlig och  hade massor att berätta om det mesta! 

  Terese

 • Reseberättelse Costa Rica

  Anne från Äventyrsresor reste till Costa Rica, läs hennes reseberättelse här.

  Läs mer
 • Artikel

  Costa Ricas rikedom. Läs mer om de olika djurarterna som finns i träden, på marken och i vattnet. 

  Läs mer