FamiljeExpedition sommar - Costa Rica med strandliv i Sámara

Nu finns möjligheten att ta med familjen och följa med på våran populära resa till Costa Rica i sommar. Vi gör flodturer genom grönskande regnskog i Tortuguero, spanar efter capucinapor, basilisködlor och sköldpaddor. I molnregnskogen söker vi efter glimrande kolibrier och orkidéer, besöker en kaffeplantage i Monteverde och badar i varma källor vid vulkanen Arenal. Allt avslutas med strandliv och avkoppling vid Stilla havet!

Morgonens första solstrålar strilar ned som guld över marken när de bryts genom det täta regnskogstaket. Det prasslar till och vår guide pekar mot trädkronorna. En apa svingar sig smidigt från gren till gren högt däruppe. När vi tar fram våra kikare ser vi apans fina, vita ansiktsteckning och de pigga ögonen.

Läs mer om resan

Costa Ricas spännande natur och varierande landskap lämpar sig utmärkt för en aktivitetsresa. Grönskande regnskog, aktiva vulkaner, långa, vackra stränder och gott om aktiviteter. Det lilla landet är strategiskt beläget mellan Stilla havet i väster och det Karibiska havet i öster. Inlandets kuperade berggrund och de varma haven skapar unika förutsättningar för olika typer av regnskog och ekosystem.  Här finns flest djurarter per kvadratkilometer i världen och stora ytor av landets yta är skyddat som nationalpark. Landet har också några av världens starkaste naturvårdslagar och här ses regnskogen som en resurs värd att bevara.

Molnregnskogen Monteverde och besök på kaffeplantage
I Tortuguero nationalpark färdas vi på vattenvägarna och spanar efter sköldpaddor, apor och krokodiler. Vid vulkanen Arenal slappnar vi av i naturligt tempererade bassänger med mineralrikt vatten direkt från vulkanens varma källor. I Monteverde bor vi på en rustik lodge och ser morgondimman lätta över molnregnskogen. Här besöker vi en familjedriven kaffeplantage och har möjlighet att göra exkursioner i naturreservat Santa Elena

Stränder, snorkling och surfing som avslutning
Avslutningsvis reser vi till Sámara, där vi kan njuta av sol och salta bad i Stilla havet och flera kilometer vit sandstrand. Här finns möjlighet till spännande aktiviteter som surfing, kajakpaddling och cykelutflykter på egen hand.

Du bor på naturens villkor
Våra lodger och hotell under resan i regnskogen ägs av lokalbefolkningen och drivs på naturens villkor. Våra kunniga naturguider lär oss massor om regnskogens känsliga ekosystem och varför det är så viktigt att det bevaras till eftervärlden. Nationalparksavgifterna som ingår under besöken i naturreservaten bidrar till att större områden kan skyddas. Genom vårt besök i Tortuguero stödjer vi en lokal organisation som studerar och bevarar nationalparkens olika arter av sköldpaddor.

Tema: Costa RicaSafari & naturesa FamiljeExpediton, engelsktalande naturguide

Medlemskap WWF

Medlemskap WWF

En resa med Äventyrsresor ska vara lärorik och något att se fram emot för hela familjen. Därför ingår ett VIP-medlemskap per familj WWFs barnklubb Panda Planet (barn 7-1 2 år) i alla FamiljeExpeditioner. För tonåringar (13-18 år) ingår medlemskap i WWF med tidningen WWF Eko med nyheter och reportage om djur, natur och miljö.

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Mot Costa Rica
 • 2Regnskogsäventyr i Tortuguero
 • 3Exkursioner med motordriven kanot i Tortuguero Nationalpark
 • 4Till vackra Arenal
 • 5Kurbad i varma källor
 • 6Molnskogen i Monteverde
 • 7Hängbroar i Selvaturaområdet
 • 8-10Strandliv vid Stilla havet
 • 11Från Sámara tillbaka till San José
 • 12Frukost i trädgården och hemresa
 • 13Hemma igen
 • Dag 1

  Mot Costa Rica

  Vi reser från Sverige på morgonen.  Ankomst på kvällen till Costa Ricas huvudstad San José. En kort taxiresa bort ligger den livliga staden San José, hem för nära en miljon costaricaner, eller ”ticos” som de kallas. Här finns flera intressanta marknader och flera imponerande byggnader, bland andra nationalteatern från 1897, byggd i samma stil som operan i Paris. Stadens universitet med över 35 000 studenter är det största i landet. Det är också ett sant nöje att betrakta folklivet i många av de parker och torg som finns i staden. Vår lokala guide briefar oss om kommande dagar samt ger oss lite allmän information om Costa Rica. Vi bor på San José Palacio beläget precis utanför staden. 

 • Dag 2

  Regnskogsäventyr i Tortuguero

  Avresa från San José tidig morgon. Vi färdas genom landets centrala vulkaniska bergskedja och molnregnskogen nationalparken Braulio Carrillo, för att så småningom gå ombord på flodbåten som skall ta oss till nationalparken Tortuguero. Här ryms mängder av tropiska växter och mer än 400 fågelarter har observerats. Under båtfärden spanar vi efter sköldpaddor, sengångare, krokodiler och olika sorters apor. Efter att ha checkat in på vår lodge bekantar vi oss med den lilla byn Tortuguero och besöker Turtle museum. Tillbaka på lodgen finns möjligheten att ta ett dopp i poolen innan middagen. Boende på Turtle Beach Lodge i Tortuguero Nationalpark. (F,L,M)

 • Dag 3

  Exkursioner med motordriven kanot i Tortuguero Nationalpark

  Under morgontimmarna glider vi tyst fram i våra öppna motordrivna kanoter för att se fågellivet vakna och solen gå upp medan dimman lättar över vattendragen inne i Tortuguero. Efter frukosten på uteterrassen ger vi oss ut på en exkursion till fots i regnskogen. Här har vi goda chanser att se apor, sengångare och många tropiska fåglar. (F,L,M)

 • Dag 4

  Till vackra Arenal

  Vi reser tillbaka på floden och vidare över Costa Ricas bördiga inland.  Vi passerar banan-, mango- och ananasodlingar och stannar längs vägen för att lunch. De små serveringarna längs vägen serverar nyrostat kaffe bryggt på närodlade kaffebönor och smoothies gjord på färsk frukt.  När vi närmar oss Arenal präglas landskapet av kullar inbäddade i lummig subtropisk regnskog. Vi kommer fram till Arenalområdet under eftermiddagen, där inkvarterar vi oss på mysiga San Bosco Inn i La Fortuna. (F)

 • Dag 5

  Kurbad i varma källor

  Frukost på hotellet. Möjlighet att göra en guidad vandring i Arenal Volcano National Park (ingår inte). Parken bjuder på fina vandringar med vackra vyer och ni kan utforska vulkanen till fots på närmare håll. Vid klart väder ser man toppen på vulkanen. Dagen avslutas med bad och middag vid de heta mineralrika bassängerna med naturligt tempererat vatten vid Eco Termales. San Bosco Inn. (F).

 • Dag 6

  Molnskogen i Monteverde

  Efter frukost beger vi oss till den lummiga molnskogen Monteverde. Bussresan går från Arenal till Monteverde genom ett kuperat jordbrukslandskap. Sista biten upp till Monteverde går vägen genom grönskande kaffeplantager. På eftermiddagen besöker vi en familjeägd kaffeplantage för organiskt odlade Arabicabönor där vi får följa processen från frö till kaffe. Costa Ricas kaffeodlingar har varit en bidragande faktor till landets välstånd och det var först när landet började exportera kaffe som Costa Rica hade råd att utveckla sin infrastruktur och sin sociala välfärd. Numera sker kaffeproduktionen mer som en bisyssla till annat jordbruk men bönderna är mycket stolta över sina kaffeodlingar. Inkvartering på Monteverde Cloud Forest. (F)

 • Dag 7

  Hängbroar i Selvaturaområdet

  Med sin höga luftfuktighet och varma vindar från både Stilla havet och Atlanten, utgör Santa Elena Reserve den mest artrika molnskogen i Costa Rica. Tillsammans med reservatets duktiga naturguider kan ni ge er ut för att spana efter färgsrika orkidéer, apor, fjärilar och kolibrier.  Med riktig tur kan ni se tapir, sengångare eller puma, men dessa skygga djur gömmer sig oftast i regnskogens täta vegetation. På eftermiddagen ingår vandring på hängande broar i Selvaturaområdet, vi besöker också fjärils- och kolibriträdgården. En spännande upplevelse för stora som små är besöket på ett terrarium där vi ser färgstarka ödlor, ormar och grodor. Vi bor på Monteverde Cloud Forest. (F,L)

 • Dag 8-10

  Strandliv vid Stilla havet

  Genom ett kuperat landskap förflyttar vi oss västerut med buss till den långa sandstranden vid Sámara på Stillahavskusten. Här kan vi njuta av salta bad och flera kilometer vit sand. Vi inkvarterar oss på vårt trevliga hotell. Härifrån kan du göra utflykter såsom ridning längs stranden, snorkling, cykling eller paddling. I närliggande byn Sámara finns det flera restauranger att välja mellan och även små butiker. Den hästskoformade bukten är skyddad av ett korallrev, vilket gör att vattnet är lugnt och att det lämpar sig bra för bad. Det går också bra att bada i hotellets pool. Boende på Montelaguna. (F)

 • Dag 11

  Från Sámara tillbaka till San José

  På förmiddagen beger vi oss tillbaka mot San José.  Vi kommer fram vid tretiden på eftermiddagen och har kvällen fri att koppla av. Inkvartering på hotell San José Palacio. (F)

 • Dag 12

  Frukost i trädgården och hemresa

  Frukost i trädgården på hotellet. Transfer till internationella flygplatsen för hemresa till Sverige.

 • Dag 13

  Hemma igen

  Tidig morgon anländer vi till Arlanda.

Boende

 • Turtle Beach Lodge, Tortuguero

  Turtle Beach Lodge  Tortuguero nationalpark är den enda lodgen som ligger själva nationalparken. Lodgen har ett spännande läge precis där regnskogen möter Karibiska havet. Här finns också en liten pool. På morgonen vaknar vi av vrålapornas läten och på kvällen somnar vi in till havets brus. Under Costa Ricas regnperiod lägger flera arter av sköldpaddor ägg på stranden precis utanför vår lodge. Vi färdas till lodgen på regnskogens flodsystem. Från våra båtar spanar vi efter spindelapor, capuchinapor och trädklättrande näsbjörnar. Måtiderna intas i lodgens stora uteservering med skuggande bambutak.

  Kontaktuppgifter

  • Turtle Beach Lodge, Tortuguero

  Finns på hotellet

  Restaurang, pool

  Finns på rummet

  Takfläkt, privat badrum med varm dusch

 • Cloud Forest Lodge

  Cloud Forest Lodge ligger en bit ovanför byn Santa Elena. Vägen slingrar sig rakt genom regnskogen den sista biten upp till lodgen. Här bor vi i rustika bungalows omgivna av en härlig trädgård. Utanför våra rum växer tropiska frukter och blommor och här trivs kollibris och andra vackra fåglar. Där trädgården slutar, tar molnregnskogen vid.

  Kontaktuppgifter

  • Cloud Forest Lodge

  Finns på hotellet

  Restaurang, bar, trädgård, möjlighet till att boka egna utflykter som zip-line, ridning etc.

  Finns på rummet

  Rummen i våra bungalows är rymliga. Alla bungalows har en egen liten uteplats i trädgården.

 • Montelaguna, Samara

  Mycket omtyckt boutiquehotell mellan Samara och Playa Carrillo. Endast 16 rum. Grönskande trädgård med pool. Kort gångavstånd ca 300 m till den vidsträckta stranden. Ca 35 minuters promenad längs stranden till Samara stad. Härligt poolområde. Restaurang där vi äter frukost.

  Kontaktuppgifter

  • Montelaguna, Samara

  Finns på hotellet

  Här finns en mysig italiensk restaurang, ett härligt poolområde och en vacker grönskande omgivning. Rummen är rymliga och fräscha. Det går att boka olika turer genom hotellet, såsom surfinglektioner, kajakturer, cykelturer med mountainbike, delfinturer m.m.

  Finns på rummet

  Alla rum har utsikt över djungeln och är utrustade med A/C samt takfläkt, minibar, TV, hårtork, safety box. I anslutning till 4 av rummen finns balkong. 

Resfakta

 • Reslängd

  13 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Göteborg eller Köpenhamn på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  15 - 27 juni 2017

 • Logi

  1 natt San Jose, 2 nätter i  Tortugero, 2 nätter i  Arenal, 2 nätter Monteverde, 3 nätter Sámara + 1 sista natt i San José. Del i dubbel- tre- eller fyrbäddsrum med dusch och toalett på hotell av turistklass. 

 • Klimat

  Torrperioden sträcker sig från november - april.  Regnperioden "den gröna perioden" inträffar mellan maj - oktober.

 • Resans karaktär

  Resan passar hela familjen. I Tortuguero, Arenal, Monteverde och Sámara finns möjlighet till egna aktiviteter t.ex. canopy tours, ridning, vandring på hängbroar i regnskogen, surfing och cykelturer. Vi reser i egen minibuss och engelsktalande naturguider möter oss ute i nationalparkerna.

 • Deltagarantal

  Min 10, max 12

 • Klimatkompensera

  Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här->

 • Privat grupp möjlig

  Om ni är en familj eller grupp på minst fyra deltagare ordnar vi en privat skräddarsydd resa på valfritt datum.

 • Flygplatsskatt

  Flygplatsskatt tillkommer ibland på våra resmål. Mellan 20-40 USD per person. Betalas kontant på flygplatsen vid avresa. Övriga flygskatter är alltid inkluderade.

 • Ring oss för frågor!

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om resan, kontakta oss.

  08-55 60 69 00

Resans höjdpunkter

 • Vistelsen i Tortuguero nationalpark med spännande exkursioner i regnskogen, till fots och med båt.
 • Vulkanen Arenal med kurbad i naturligt tempererat vatten från varma källor.
 • Besöket på det familjeägda kaffeplantaget i Monteverde.
 • Härliga dagar för sol och bad i Sámara vid Stilla havet.

Priser

 • Pris från

  28 900 kr

  Barnrabatt finns

 • Enkelrumstillägg

  3 000 kr

 • Barnpris från

  Pris 21 900 kr. Barn 2-10 år, barnrabatt gäller 1 barn som delar rum med två vuxna.

 • I priset ingår

  - Flyg från Sverige till Costa Rica inkl skatter t/r
  - Guidade exkursioner med båt och längs stigar i regnskogen i Tortuguero
  - Kurbad i vatten från vulkaniska källor i La Fortuna
  - Guidad tur och vandring på hängbroarna i Selvaturaområdet
  - Expedition i fjärils- och kolibriträdgården, samt terrariet i Monteverde
  - Besök på kaffeplantage i Monteverde 
  - Flera dagars strandliv, sol och bad i Sámara
  - Helpension under vistelsen i Tortuguero, en middag i Arenal, en lunch i     Monteverde och i övrigt frukost på alla boenden.
  - Samtliga transporter med chaufför
  - Engelsktalande guider 

 • Ingår ej i priset

  - Dricks
  - Alkoholhaltiga drycker
  - Avreseskatt, för närvarande 29 USD per person
  - Övriga turer som inte är specificerade i programmet
  - Övriga måltider 

Resans höjdpunkter

 • Vistelsen i Tortuguero nationalpark med spännande exkursioner i regnskogen, till fots och med båt.
 • Vulkanen Arenal med kurbad i naturligt tempererat vatten från varma källor.
 • Besöket på det familjeägda kaffeplantaget i Monteverde.
 • Härliga dagar för sol och bad i Sámara vid Stilla havet.

Inspiration

 • Jag var lite orolig innan resan eftersom jag aldrig rest i grupp tidigare. Dessutom visste jag inte hur mina barn skulle trivas med detta upplägg. Men allt gick strålande! Alla deltagare deltog på sitt sätt för att göra det till en positiv upplevelse!
  Den lokala färdledaren Miguel var påläst, kunnig, personlig och  hade massor att berätta om det mesta! 

  Terese

 • Reseberättelse Costa Rica

  Anne från Äventyrsresor reste till Costa Rica, läs hennes reseberättelse här.

  Läs mer
 • Artikel

  Costa Ricas rikedom. Läs mer om de olika djurarterna som finns i träden, på marken och i vattnet. 

  Läs mer