Expedition Costa Rica

I Costa Ricas regnskogar, mellan Karibiska - och Stilla havet, möts flora och fauna från två kontinenter. Det lilla landet rymmer därför en unik biologisk mångfald och här ses naturen dessutom som en ovärderlig resurs. I detta fredliga land ungefär dubbelt så stort som Småland, gör vi en resa med fokus på regnskogens och havens djurliv. Med som färdledare är biologen John Kvarnbäck, fågelskådare och expert på djur som lär oss allt om regnskogens spännande ekosystem. Vi har valt att lägga resan i september då det är den bästa tiden på året för att skåda val. Under den här perioden har även de gröna jättesköldpaddorna i Tortuguero äggkläckningssäsong.

Costa Ricas mosaik av molnregnskogar, tropiska låglandsregnskogar, våtmarksområden, korallrev och stränder är hem för hundratusentals växt- djur- och fågelarter, till exempel färggnistrande kolibris, korallröda arapapegojor, rödögda trädgrodor, dödskalleapor, sömniga sengångare, lustiga näsbjörnar, veckelbjörnar och nattaktiva kattdjur som jaguar, puma och ozelot.

Unik artrikedom och många nationalparker
Costa Rica binder samman Nord- och Sydamerika och här möts de båda kontinenternas särpräglade flora och fauna på en smal, vulkanisk landremsa mellan två varma hav. Detta vackra land, knappt dubbelt så stort som Småland rymmer en unik artrikedom och Costa Ricas regnskogar är ett refugium för många utrotningshotade djur- och fågelarter. Regnskogen är också en oersättlig källa till medicinalväxter och till livgivande syre för vår jord. Drygt en fjärdedel av landets yta är skyddat som nationalparker eller reservat, vilket är världsrekord. På olika forskningsstationer runt om pågår många viktiga naturvårdsprojekt.

Läs mer om resan

Bidra till att bevara den biologiska mångfalden
Upplevelsen av regnskogens alla ljud och dofter och mötet med dess invånare väcker ofta vårt eget engagemang och påminner oss om hur värdefull naturen är. Genom att besöka Costa Ricas nationalparker bidrar vi även ekonomiskt till att bevara den biologiska mångfalden till kommande generationer. Välkommen att följa med!

Tema: Costa RicaSafari & naturesa, engelsktalande naturguide

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1 Mot Costa Rica
 • 2 Till den Karibiska kusten
 • 3 Låglandsregnskog och mangrove, i sköldpaddornas Tortuguero
 • 4 Över landsbygden mot molnregnskogen
 • 5 Quetzales kring Savegre
 • 6Via kaffeplantage ner mot Stilla Havet
 • 7-8 Osahalvön
 •  Osahalvön, exkursioner och föredrag
 • 9 Mot Manuel Antonio
 • 10 Besök i nationalparken
 • 11Valskådning i Marino Ballena Nationalpark
 • 12Manuel Antonio
 • 13Tillbaka till San José, övernattning
 • 14-15Hemresa
 • Dag 1

  Mot Costa Rica

  Avresa från Skandinavien. Mellanlandning för byte av flyg och vidare resa mot Costa Rica, där vi landar i huvudstaden San José sent på kvällen lokal tid. Upphämtning för transfer till hotellet, dit vi kommer fram kring midnatt. Cikadorna sjunger i trädgården och den tropiska värmen vittnar om att vi nu är långt hemifrån.

 • Dag 2

  Till den Karibiska kusten

  På grund av tidsskillnaden vaknar vi nog tidigt idag och har då chans att spana i trädgården efter kolibris som skimrar som ädelstenar i olika färger, med över 80 vingslag per minut, och den vackra motmotten med sin turkosa hjässa. Efter en tidig frukost börjar färden österut mot den Karibiska kusten.  Costa Rica är just vad namnet antyder: Den rika kusten. Med fredlig historia och en stabil demokrati har invånarna i Costa Rica, "los ticos" som de kallas, byggt upp ett väl fungerande samhälle. Vi passerar bergsregnskogen i Braulio Carrillo nationalpark för att så småningom nå den lilla hamnen Cano Blanco i regnskogen där vi går ombord på flodbåten som skall ta oss längst ut i nationalparken Tortuguero. 

 • Vid flodmynningarna blandas sötvattnet med saltvatten och där de slingrande kanalerna möter havet övergår regnskogen i säsongsvis översvämmade mangroveskogar och svarta lavastränder, dit havssköldpaddor under regnperioden återvänder för att lägga sina ägg på den strand där de en gång föddesI Tortugueros kustnära låglandsregnskogar lever omkring 320 fågelarter, bland andra den lilla mangrove-kolibrin, endemisk för området, tukanen med sin färggranna näbb och den vackra arakarin.  Under eftermiddagen kommer vi fram till platsen där regnskogen möter havet och den bekväma regnskogslodgen Turtle Beach, där vi ska bo. Härifrån utgår våra exkursioner i nationalparken, till fots och med båt. (F,L,M)

 • Dag 3

  Låglandsregnskog och mangrove, i sköldpaddornas Tortuguero

  I gryningen glider vi tyst fram i våra öppna och tystgående motorkanoter för att se fågellivet vakna och solen gå upp över vattendragen inne i Tortuguero. Våra inhemska guider tar oss med båt till några av nationalparkens mest spännande platser och lär oss om vad som utmärker Tortugueros djur- och växtliv. Vi spanar efter krokodiler, knallgröna leguaner, sköldpaddor och tjattrande apor. Har vi tur får vi se den gröna basilisködlan löpa iväg på vattenytan. Vid lunch kommer vi tillbaka till lodgen för vila.

 • Vi besöker också nationalparkens högkvarter i Tortuguero by för att ta del av parkens naturvårdsprojekt. Här görs ett viktigt arbete för att bevara sköldpaddornas naturliga livsmiljöer. Den gröna sköldpaddan är talrik i havet utanför Tortuguero, men här lever även karettsköldpaddor och den stora sällsynta havslädersköldpaddan. Tortuguero betyder just "fullt av sköldpaddor".  På kvällen ger vi oss av tillsammans för att se om vi kan finna några sköldpaddor komma upp på stranden. Det är dock torrperiod och ännu har säsongen inte riktigt börjat, men det finns även annat att se vid havet. (F,L,M)

 • Dag 4

  Över landsbygden mot molnregnskogen

  Kanske väcks vi av vrålapornas omissigenkännliga läten. Tidigt på morgonen åker vi tillbaka genom regnskogens vattenkanaler till Cano Blanco där vår buss väntar för att ta oss till nästa plats; bergsregnskogen och utkanterna av Los Quetzales nationalpark. Dagen blir ganska lång, med drygt tre timmar längs floden, och sedan fem timmar på väg. Men det finns mycket att se längs vägen! Ett färgstarkt folkliv när vi åker genom byar och marknader. Vi passerar även fruktodlingar, lummiga kaffeplantager, små lantgårdar och byar. Under sen eftermiddag anländer vi till den rustika lodgen där vi ska bo. (F,M)

 • Dag 5

  Quetzales kring Savegre

  Vi stiger upp i gryningen, när regnskogen fortfarande ligger inbäddad i de vackra molnslöjorna. Under morgonen ger vi oss ut på  lederna kring vår lodge, för att spana efter den grönskimrande praktquetzalen och de lika färggranna trogonerna, två av reservatets mest intressanta fågelarter. De är kända för sin skönhet bland fågelskådare världen över men utgör vackra fotomotiv för alla med naturintresse. Skogens alla fikonträd, vilda björnbär och avokadofrukter ger gott om föda till dessa annars sällsynta fåglar. I molnregnskogen trivs också en mängd spännande insekter. Kolonner av bladskärarmyror bärandes klorofyllgröna blad dubbelt så stora som sin egen storlek över huvudet, och många stora, vackra fjärilar, bland andra den klarblåa morphon som kan bli upp till femton centimeter mellan vingspetsarna. Här söker vi också efter pilgiftsgrodor, som gömmer sig i bromeliornas blomblad.

 • Den vulkaniska bergskedja som skär igenom centrala Costa Rica skiljer landets flora och fauna i öster från den i väster. Här breder bergsregnskogen ut sig längst sluttningarna där den fuktiga luften från Stilla havet möter vulkanerna. På 1 500 - 3 000 meter över havet ligger bergsregnskogen ofta inbäddad i en lätt dimma. Kraftiga lianer och lavar hänger från grenarna och epifyter och orkidéer klamrar sig fast längs mossklädda trädstammar på de lägre nivåerna.  På de högre höjderna öppnar landskapet upp sig och vid klart väder har man åt ena hållet utsikt över några av Costa Ricas högsta vulkaner, varav en del är aktiva, och åt andra hållet Stilla havet. (F,L,M)

 • Dag 6

  Via kaffeplantage ner mot Stilla Havet

  Efter en frukost med många slags färsk frukt fortsätter vi söderut. De bördiga sluttningarna ner mot Stillahavskusten, med mineralrik jord från vulkanerna, ger en bördig jordmån och här odlas jordgubbar, banan, mango, ananas och kaffe. Vi fortsätter söderut till Osahalvön, nära gränsen mot Panama, där regnskogens ekosystem genom årtusenden varit i det närmaste opåverkade av människan. Osahalvön är nu till stora delar skyddat som nationalpark och här finns även privata naturreservat, till stor glädje för världens forskare och biologer. På halvöns västra sida ligger regnskogslodgen Drake Bay Wilderness, där vi bor i tre dagar. (F,M)

 • Dag 7-8

  Osahalvön

  I regnskogen på Osahalvön, finns landets bäst bevarade regnskogar. Corcovado nationalpark med forskningsstationen San Pedrillo är mest känt och också mest välbesökt. Osahalvön rymmer även flera olika naturreservat och djuren rör sig fritt mellan reservaten. Hit reser biologer och forskare från hela världen, då man här har landets bästa förutsättningar för att se spännande däggdjur som veckelbjörn, jaguar, tapir och ozelot.  Dessa djur är svåra att se men nyfikna näsbjörnsfamiljer drar runt på stigarna runt om i reservatet, och landets samtliga arter av apor kan ses svänga sig mellan grenarna i de ofta över 50 meter höga träden. Korallröda arapapegojor seglar över trädtopparna. Under dagarna gör vi exkursioner tillsammans med John och nationalparkens kunniga biologer, som känner stigarna i reservatet som sin egen bakficka. 

 • Osahalvön, exkursioner och föredrag

  Vi gör en promenad ner till den klippiga stranden, där vi kan känna sanden mellan tårna när vi kryssar mellan krabbor och kokosnötter. Möjlighet att ta ett dopp i havet. Mitt på dagen när solen står i zenit tar vi siesta i hängmattan eller vilar ut med en kopp kaffe i restaurangen som öppnar upp sig mot regnskogen och havet. På kvällen gör vi en spännande mörkerexkursion på stigarna runt lodgen, för att söka med ficklampa efter nattaktiva djur. Under vår vistelse på Drake Bay Wilderness ingår även en snorkeltur till Caño island och en fågelskådarhike med guide runt hotellets stigar. (F,L,M)

 • Dag 9

  Mot Manuel Antonio

  I dag lämnar vi Osa-halvön för att forstätta längs kusten till Manuel Antonio som blir vår bas de kommande dagarna. I en lummig och grönskande dal ligger den lilla byn Manuel Antonio. Här bor vi på charmiga Villa Bosque med sitt perfekta läge 150 meter från stranden och 200 meter från entrén till den lilla men vackra nationalparken med samma namn som byn. (F)

 • Dag 10

  Besök i nationalparken

  I Manuel Antonio kan den som vill på egen hand utforska den natursköna nationalparken. Här finns mängder av färggranna fåglar och man kan se alla 4 arter av apor som finns i Costa Rica, spindelapa, vrålapa, capuchinapa och ekorrapa. Möjlighet finns till både kortare promenader eller längre hiker med guide för att upptäcka parken. I den lilla byn finns det gott om små restauranger och barer att välja på. Likaså caféer där du kan avnjuta Costa Ricas fantastiska kaffe. (F)

 • Dag 11

  Valskådning i Marino Ballena Nationalpark

  Efter frukost åker vi till hamnen nära parken för att stiga ombord på vår båt som tar oss ut på vår knölvals- och delfinsafari i Marino Ballena NP. I september när vi reser finns bäst möjlighet till att få se valar. Här har setts allt ifrån knölval och Brydes val, späckhuggare och falsk späckhuggare, grindval, fläckig- och flasknosdelfin. Vi får se vad båtturen ger denna gång. Har vi tur "breachar" en knölval med stora kaskader av vatten innan de dyker och visar upp stjärtfenan. Ibland kan man få se det på nära håll, eller rockor som hoppar. 

 • Delfiner kan ses simma i flockar och tumla. Det är den rikaste marina parken i Costa Rica och här kan vi även se bruna pelikaner, bruna sulor och fregattfåglar. Dessutom finns här ofta flera olika slags havssköldpaddor. Vi äter lunch och får kanske tillfälle att bada på nån av de fina stränderna intill, när vi kommer in igen. Sen är det dags att åka tillbaka till vårt hotell i Manuel Antonio. (F)

 • Dag 12

  Manuel Antonio

  Egen tid i Manuel Antonio. Den långa stranden lämpar sig väldigt bra för surfing, om man själv inte vill testa så är det ett roligt skådespel att följa surfarnas jakt på den perfekta vågen. (F)

 • Dag 13

  Tillbaka till San José, övernattning

  Sista morgonen på kusten. Därefter åker vi tillbaka mot San José för en sista övernattning i huvudstaden. Halvvägs till San José stannar vi vid bron på krokodilfloden Tarcoles. Inkvartering på hotellet med tid att koppla av en stund i trädgården på kvällen eller kanske ge sig in mot stan för en middag på någon trevlig restaurang. (F)

 • Dag 14-15

  Hemresa

  Tidig uppstigning för transfer till internationella flygplatsen. Hemresa till Sverige. Hemma i Sverige igen följande dag. 

Boende

 • Turtle Beach Lodge, Tortuguero

  Turtle Beach Lodge  Tortuguero nationalpark är den enda lodgen som ligger själva nationalparken. Lodgen har ett spännande läge precis där regnskogen möter Karibiska havet. Här finns också en liten pool. På morgonen vaknar vi av vrålapornas läten och på kvällen somnar vi in till havets brus. Under Costa Ricas regnperiod lägger flera arter av sköldpaddor ägg på stranden precis utanför vår lodge. Vi färdas till lodgen på regnskogens flodsystem. Från våra båtar spanar vi efter spindelapor, capuchinapor och trädklättrande näsbjörnar. Måtiderna intas i lodgens stora uteservering med skuggande bambutak.

  Kontaktuppgifter

  • Turtle Beach Lodge, Tortuguero

  Finns på hotellet

  Restaurang, pool

  Finns på rummet

  Takfläkt, privat badrum med varm dusch

 • Hotel Savegre, San Gerardo de Dota

  Hotel Savegre är beläget en mil från molnregnskogen i Los Quetzales nationalpark.   Hotellet har en fin trädgård och omges av ett litet privat naturreservat med flera olika vandringsleder. Det råder en familjär stämning på hotellet, som är enkelt men rustikt. 

  Kontaktuppgifter

  • Hotel Savegre, San Gerardo de Dota

  Finns på hotellet

  Restaurang och Bar, Spa, tvättservice

  Finns på rummet

  Safety-box, hårtork, kaffekokare 

 • Drake Bay Wilderness Resort

  Drake Bay Wilderness Resort är vackert belägen längst ut med Punta Agujitas med en underbar utsikt över Drake Bay och med Osahalvöns gröna djungellandskap som bakgrund. Det finns 20 bekväma rum med badrum och varmvatten, takfläkt eller a/c och veranda. Hotellet har en pool precis vid stranden.

  Kontaktuppgifter

  • Drake Bay Wilderness Resort

  Finns på rummet

  .

 • Villa Bosque, Manuel Antonio

  Charmigt hotell med toppenläge ca 150 meter från stranden och ca 200 meter till nationalparkens entré. Här finns restaurang, bar, pool och fritt internet.

  Kontaktuppgifter

  • Villa Bosque, Manuel Antonio

  Finns på hotellet

  Här finns en restaurang, bar och på taket finns en pool med fantastisk utsikt över regnskogen.

  Finns på rummet

  Rummen är inredda i traditionell rustik costaricansk stil. Alla rum är utrustade med takfläkt, minibar, TV, trådlöst WiFi. 

Resfakta

 • Reslängd

  15 dagar

 • Avreseort

  Stockholm, Göteborg och Köpenhamn

 • Avresor/Datum

  15 - 29 september 2017

 • Resans karaktär

  Costa Ricas tropiska klimat och vulkaniska berggrund med mineralrika jordmåner ger förutsättningar för många olika slag av bergsregnskog och låglandsregnskog, var och en med unika ekosystem. 

 • Deltagarantal

  Min 10, max 16

 • Ring oss för frågor!

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om resan, kontakta oss.

  08-55 60 69 00

Resans höjdpunkter

 • Regnskogsexkursionerna i Tortuguero Nationalpark vid Karibiska kusten, till fots och med kanot.
 • Exkursionerna i molnregnskogen i Los Quetzales nationalpark.
 • Vistelsen på Osahalvön, vid Stilla havet.
 • Boendet på regnskogslodgen Drake Bay Wilderness
 • Valsafari i Marino Ballena Nationalpark
 • Avkopplande dagar i Manuel Antonio med möjlighet att besöka parken

Priser

 • Pris från

  45800 kr

 • Enkelrumstillägg

  På förfrågan

 • I priset ingår

  - Flyg från Sverige till Costa Rica inkl. skatter t/r
  - Helpension under delar av resan, i övrigt frukost alla dagar
  - 2 nätter på bekväm regnskogslodge i Tortuguero Nationalpark
  - Guidade exkursioner med båt och längs stigar i regnskogen i Tortuguero
  - 2 nätter på hotell i Savegre med exkursioner 
  - 3 nätter på Osa Peninsula
  - Regnskogsexkursioner och nattsafari med guide
  - Snorkeltur till Caño Island
  - Fågelskådarhike med naturguide
  - 4 nätter i Manuel Antonio
  - Valskådning i Marino Ballena National Park
  - 2 nätter på hotell i San José (första och sista natten)
  - Engelsktalande naturguider i nationalparkerna

 • Ingår ej i priset

  Dricks till lokala naturguider, måltider som inte ingår i programmet, drycker, ev. flygplatsskatt vid avresan.

Resans höjdpunkter

 • Regnskogsexkursionerna i Tortuguero Nationalpark vid Karibiska kusten, till fots och med kanot.
 • Exkursionerna i molnregnskogen i Los Quetzales nationalpark.
 • Vistelsen på Osahalvön, vid Stilla havet.
 • Boendet på regnskogslodgen Drake Bay Wilderness
 • Valsafari i Marino Ballena Nationalpark
 • Avkopplande dagar i Manuel Antonio med möjlighet att besöka parken

Inspiration

 • Reseberättelse Costa Rica

  Anne från Äventyrsresor reste till Costa Rica, läs hennes reseberättelse här.

  Läs mer
 • Artikel från Magasinet

  Inspireras av biologen Isak Isakssons artikel om Costa Ricas rikedom. Text och bild om spännande djurarter, fascinerande natur och regnskogens magi.

  Läs mer
 • Ja nu är vi hemma igen sen några dagar, vi har haft fullt upp med att börja jobba och hantera jetlagen samtidigt :)
  Vi är oerhört nöjda med vår resa! Alla tider har stämt, alla bussar har avgått när de ska, allt som skulle ingå har ingått (plus lite till), hotellen har varit mysiga, fräscha och med bra service och Costa Rica visade sig vara (vilket vi missstänkt) ett oerhört vackert och omväxlande land.
  Höjdpunkterna har varit många och olika, men Turtle Beach Lodge och hela Tortugero var verkligen den stora juvelen i den överlag mycket vackra kronan. Vilket paradis! Vilken natur! Vilket djurliv!
    Vi vill verkligen ge dig ett stort tack för allt ditt jobb och all din hjälp, den har varit ovärderlig för oss!
  Isak Nordholm