Expedition Borneo med SvD accent

Möt vilda orangutanger, lustiga näsapor och charmiga dvärgelefanter i Borneos regnskog. Simma med havssköldpaddor och färgsprakande korallrevsfiskar i det turkosa havet runt den lilla paradisön Lankayan. Tillsammans med vår svenska färdledare Magnus Pihl upplever vi en spännande och njutbar resa på Borneo. Vi flyger in direkt till Sandakan, där både flodäventyr och de vackra öarna ligger på bekvämt avstånd, så att vi kan utnyttja tiden på bästa sätt.

Borneos regnskog är en av de äldsta och mest artrika regnskogarna på vår jord. Under vår resa upptäcker vi den från broar uppe bland trädkronorna och i regnskogstaket spanar vi efter vilda orangutanger, näsapor, langurer, makaker och näshornsfåglar. I små båtar färdas vi längs Kinabatanganfloden och dess små bifloder för att se krokodiler, dvärgelefanter och vår närmsta asiatiska släkting, orangutangen. För att få lära oss mer om denna fascinerande släkting så besöker vi även Sepiloks rehabiliteringscenter.

Vår händelserika resa avslutas på den lilla paradisön Lankayan där vi snorklar bland välbevarade koraller med mängder av färggranna fiskar nära stranden. Här kan vi få vara med när havssköldpaddor kommer upp och lägger ägg direkt på den långa vita sandstranden. Kanske får vi även hjälpa nykläckta ungar ner till havet.

Under hela resan bor vi på noga utvalda lodger och hotell med hög standard. 

Läs mer om resan

Våra mysiga bungalows på Sepilok Nature Resort ligger inbäddade i grönska bland tropiska växter och enorma träd. Här gör vi en vandring i vackra skymningen på de små stigarna kring resortet för att se på fåglar och smådjur.

Under vår färd längs Kinabatanganfloden och dess små bifloder spanar vi efter skygga dvärgelefanter, olika slags apor som makaker, gibboner och langurer, jätteekorrar och de stora näshornsfåglarna. Vi spanar efter orangutangen, och förhoppningsvis får vi se dem i sitt rätta element. Vår andra chans har vi i Sepiloks rehabiliteringscenter där orangutanger återanpassas till ett liv i det fria.

På den tropiska paradisön Lankayan får vi, om turen är med oss, uppleva när havssköldpaddorna lägger sina ägg eller vara med när de små nykläckta sköldpaddsungarna tar sig ner i vattnet i skymningen. Korallreven runt ön uppbär en enorm mångfald av arter som hänför både den som dyker och den som snorklar. Vattnet är turkost och kristallklart. Vi bor i stora bungalows belägna direkt på den långa vita sandstranden.

Hållbart resande

Vi reser i liten grupp om max 16 personer och använder lokala leverantörer som har vunnit utmärkelser för hållbart resande, bland annat för stödet med olika projekt, exempelvis trädplantering och vattenförsörjning. Boendet på Sukau Rainforest Lodge i känsliga Kinabatangan är miljöcertifierat med uppvärmning med solfångare. Turerna på bifloderna görs med eldrivna motorer när vi ostört vill smyga riktigt nära djuren .

Tema: BorneoSafari & naturresa, svensk färdledare

Magnus Pihl

Magnus Pihl

Magnus Pihl har varit bosatt i Sydostasien i över 25 år med Bali i Indonesien som hem de sista 22 åren. Han har lett resor till Borneo och Indonesien under dessa år, men leder även resor till Alaska, Östafrika, Australien och Nya Zealand. "Det är mitt stora intresse för naturen och glädjen att få leda och visa upp detta för mina medresenärer som driver och motiverar mig" säger Magnus.

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Mot Borneo
 • 2Sepilok
 • 3Orangutanger på Sepilok Rehabilitation Center
 • 4Mot prisbelönta Sukau Rainforest Lodge
 • 5Båtfärd genom djungeln på Kinabatangan
 • 6Gomantong Caves
 • 7Korallrev och sköldpaddor
 • 8-10Lugna dagar på Lankayan
 • 11 Rainforest Discovery Center
 • 12Hemresa
 • 13Hemma i Sverige igen
 • Dag 1

  Mot Borneo

  Vi flyger från Stockholm via Doha där vi byter flyg till Kuala Lumpur. Därifrån blir det ett nytt flyg för att komma direkt till Sandakan på östra Borneo. Det spar oss tid och ger oss den bekvämaste färden.

 • Dag 2

  Sepilok

  Vi ankommer Sandakan kring lunch. Vi bor på till Sepilok Nature Resort i 2 nätter. Här bor vi i mysiga bungalows bland tropiska växter, omgivna av vatten, gigantiska träd och spektakulära orkidéer. På resorten lever vilda orangutanger runt knuten - ibland kan de t.o.m. komma på besök. På kvällen kan man få se stora, högljudda näshornsfåglar komma för att äta vilda fikonfrukter i träden. Vattnet i dammen och de många blommorna drar även de till sig många färggranna och spännande fåglar. 

 • Dag 3

  Orangutanger på Sepilok Rehabilitation Center

  Efter frukost tar vi oss till Sepliok Orangutang Rehabilitation Center där vi får en introduktion i hur man arbetar med att återanpassa skadade orangutanger. Vi gör en kortare promenad för att få vara med vid utfodringen av orangutangerna. Hit kommer dessutom långsvansade-, och svinmakaker, samt svarta jätteekorrar för att få sin del av frukterna. Vi besöker sedan Borneo Sun Bear Conservation Centre för att få lära oss mer om världens minsta björn. Efter lunch återvänder vi till vårt hotell där vi på egen tid kan utforska omgivningarna. I skymningen gör vi en vandring med vår guide på de små stigarna kring resortet för att se på fåglar och smådjur bland träden och dammarna. 

 • Dag 4

  Mot prisbelönta Sukau Rainforest Lodge

  Efter frukost finns kanske möjlighet att gå runt på stigarna i parken och se och höra på fågellivet. Sen blir det en halvtimmes busstur ned till hamnen för vår färd till floden och regnskogen. Vi åker dit med snabbgående båt på Sabahs längsta flod, Kinabatangan och kommer till Sukau Rainforest Lodge efter ca 2,5 timme. En svalkande båtsafari genom stora välbevarade mangoveskogar som efterhand övergår i regnskog där vi upplever djurlivet längs floden. Här finns vitbukshavsörnar, listkrokodiler och flockar med näsapor förutom allehanda apor och fåglar. Vi når vår lodge som ligger direkt vid floden omgivet av en skyddande skogsridå längs floden. Bakom denna breder jättelika oljepalmsplantager ut sig, därför håller de flesta djuren till längs med skogskanterna till floden. Det är en anledning till att man har lättare att få se djur här än på andra ställen. Den bekväma lodgen har fått flera ekoturismutmärkelser för de genomtänkta utflykterna, solcellsuppvärmningen och de fina byggnaderna av bland annat National Geographic. 

 • Lunchen serveras på lodgen och senare på eftermiddagen gör vi ett par timmars exkursion med en båt som drivs av fyrtaktsmotor, men sen byter vi till elmotor när det behövs tystnad. Det är en fantastisk känsla att kunna glida fram alldeles tyst och försiktigt när vi närmar oss djuren. Vi spanar efter den märkliga näsapan som sitter i träden längs med floden. Under utflykterna hoppas vi få se orangutanger, sällsynta pygméelefanter, långsvansade makaker, langurer och makaker. Vi är ute tills det skymmer och när natten nalkas finns det chanser att se näsaporna som slår sig till ro i sitt natträd längs floden. När vi kommer tillbaka bekantar vi oss med området och intar sedan middagen på en stor terrass över floden i skenet av tända lyktor. 

 • Dag 5

  Båtfärd genom djungeln på Kinabatangan

  Tidig exkursion med båt på längs Kinabatanganfloden upp till en lagun eller in på små täta bifloder. Fågellivet är rikt och det är inte ovanligt att se flera slags stora näshornsfåglar flaxa fram ljudligt och skränande över floden eller sitta i träden och äta fikon. Vi hoppas få träffa på orangutanger som sitter och äter i träden eller familjer med näsapor som tittar nyfiket tillbaka på oss besökare. När vi kommer tillbaka och har ätit frukost gör vi en promenad kring lodgens upphöjda vandringsbryggor. 

 • Här kan vi få syn på langurer och andra apor förutom små färggranna fåglar, förhoppningsvis får vi se en färggrann juveltrast eller en trogon. Vila vid poolen eller på terrassen vid floden . Lunch och på eftermiddagen gör vi en ny flodtur för att spana efter Borneos unika djurliv och kanske få en glimt av en stor över meterlång varanödla eller träffar på de söta dvärgelefanterna som snart bara kan ses här. Middag på terrassen i skymningen när det börjar bli svalare. Mot tillägg på plats kan du även följa med på en spännande nattsafari med båt, där man letar efter apor och kungsfiskare med strålkastare. 

 • Dag 6

  Gomantong Caves

  Tidig morgontur med båt på Menanggolfloden. Vila på lodgen, bada i poolen eller ta en kopp te i biblioteket. Efter lunch åker vi så mot Gomantong Caves, Sabahs största grottsystem. Så fort vi kommer ut en bit färdas vi genom stora palmoljeplantager. Det finns en bit bevarad urskog kring grottorna när vi kommer fram. Grottorna är gigantiska, stora som domkyrksalar med fönster i taket som sänder ned ljusstrålar, som om det var strålkastare, och längst in är det en stor öppning i taket. I grottan finns fladdermöss i en imponerande mängd av tiotusentals och här häckar och flyger salanger. Salanger är en slags seglarfåglar som är släkt med våra tornsvalor, dessa fåglar kan navigera med ekoljud lite som fladdermöss i mörkret. Här finns också krabbor och unika insekter som bara finns här.  Vi återvänder därefter till Sukau Rainforest Lodge för en sista övernattning. 

 • Dag 7

  Korallrev och sköldpaddor

  När vi har packat ihop våra saker och intagit frukosten åker vi tillbaka mot Sandakan med båt i ett par timmar. Kanske ser vi krokodiler, fåglar eller näsapsflockar. Väl framme går vi ombord båten som ska ta oss till Lankayan. Framför oss har vi en resa på ungefär 1,5-2 timmar med snabbgående båt över Suluhavet innan vi kommer fram till de tukosa vattnen kring paradisön. Tänk på att det kan stänka och gunga på färden. 

 • Det är en vacker ö med delvis orörd, tropisk vegetation, palmer och hibiscusbuskar. Men det allra bästa är öns skyddade och välbevarade korallrev och långa vita sandstränder och sandbottnar med glest sjögräs där havssköldpaddorna betar. Här njuter vi ett lugnt och skönt paradis, med behaglig bris och kan smälta alla intryck av djuren i regnskogen. Alla måltider intas på en restaurang på pålar långt ut i det klara vattnet, där man kan sitta och titta på stora fiskar och havsköldpaddor när man äter.

 • Dag 8-10

  Lugna dagar på Lankayan

  Lankayan är en populär destination för dykupplevelser. Här har vi endast ett par steg till snorkling med ett ovanligt välbevarat djurliv under ytan. Det är bara att gå ner från trappan på piren och sen kan man ofta gå på sanden längs korallrevskanten för att se på fiskar, koraller och andra djur. Här finns även stora fiskar som havsaborrar, muränor, drakfiskar och enstaka bläckfiskar, förutom myriader av små färgranna korallrevsfiskar. 

 • Det brukar simma omkring gröna havssköldpaddor längs stränderna och beta sjögräs. Om du inte träffar dem i havet finns det ett sköldpaddscenter på ön. Här drivs ett antal bevarandeprojekt för de två arter havssköldpaddor som håller till kring ön. Har vi tur får vi vara med en natt när sköldpaddshonorna kommer upp på den långa vita sandstranden för att lägga sina ägg. Och om det kläcks några kullar i sköldpaddscentret de dagar vi är där, får vi vara med när de nykläckta sköldpaddsungarna släpps ut på kvällen. Det är en gripande upplevelse att se när de rusar nedför stranden för att komma ned i havet. Se filmen med sköldpaddsungar som finns som länk här. 

 • På dagarna kan man vila i hängmattan, gå runt ön vilket tar kanske 20-30 minuter i lugn takt, eller se på fåglar, när man inte "skådar" fiskar under ytan... Det går även att åka med på en tur ut till korallreven en halv till en km utanför ön för att ligga i och snorkla. Det är mycket färggranna och spännande korallrev med mycket fisk och andra djur, som har klarat sig bra p.g.a. skyddet här. Turen betalar man på plats. Eller så sitter man bara under soltaket kring restaurangen och kikar på sköldpaddorna som kikar upp för att få en nypa luft. Eftersom vattnet är så kristallklart kan man följa dem under ytan på flöera meters djup. Här kommer det ibland även in en stor napoleonfisk på kanske 20 kg för att beta så ryggen sticker upp över ytan... Annars är det gott om andra fiskar. 

 • Dag 11

  Rainforest Discovery Center

  Efter frukost åker vi båt tillbaka mot Sandakan i några timmar. Vi passerar några öar och sandrevlar. Längre in ligger stora mängder båtar och fångar fisk. Vi kommer tillbaka till civilisationen och beger oss direkt till det intressanta Rainforest Discovery Center. 

 • Här vandrar vi fram på stadiga broar av metall högt uppe bland jätteträdens kronor. Man går på flera våningars höjd och kan uppleva regnskogen i fågelperspektiv. De omgivande träden är verkligen imponerande med sina höga raka grova stammar. Kanske upptäcker vi nån orangutang i omgivande träd, färggranna fåglar eller en jätteekorre. Vi kanske även hinner med en tur genom den botaniska trädgården. Efter besöket åker vi tillbaka till Sandakans hamn och vårt hotell Four Point Sheraton. Här kan vi ta ett dopp i poolen. Hotellet är mycket högt och har en strålande utsikt. Här är trevligt att sitta på uteserveringen och ta en sundowner och blicka ut över det glittrande havet och stadens sken under oss. 

 • Dag 12

  Hemresa

  Vi äter frukost och tar det lite lugnt innan det är dags att åka till flygplatsen för att påbörja vår hemresa. Vi flyger hem från Sandakan till Kuala Lumpur. Här byter vi flyg och forsätter till Doha med Qatar Airways. Här blir det ett nytt flyg hem mot Skandinavien. Måltider ombord. 

 • Dag 13

  Hemma i Sverige igen

  Amkomst till Arlanda.

Boende

 • Sepilok Nature Resort

  Sepilok Nature Resort är gömt bland tropiska växter, gigantiska träd, vattendammar och spektakulära orkidéer. Det omges av bebyggelse på ena sidan och reservatet på andra sidan. Man bor i mysiga bungalows och har gångavstånd till det världsberömda Kabili-Sepilokreservatet med orangutanger och andra apor. Har man tur kommer en orangutang på rymmen på besök ibland. Annars finns det vackra fåglar och annat att se på här. 

  Kontaktuppgifter

  • Sepilok Nature Resort
  • Sepilok

  Finns på hotellet

  Restaurang, WiFi i allmänna utrymmen, en lummig trädgård och restaurang vid en vattendamm.

  Finns på rummet

  A/C, TV, balkong, privat badrum med dusch 

 • Sukau Rainforest Lodge

  Boendet i träbungalows vid Sukau Rainforest Lodge är byggt vid Kinabatanganflodens strand. Här finns en stor restaurang byggd på ett trädäck över floden, gemansama utrymmen där man kan ta te och kakor, liten butik och pool. De bekväma rummen har takfläkt, myggnät, dusch och toalett.  Utflykterna med båt på floden sker med moderna snabba fyrtaktsmotorer, men när vi kommer nära djuren smyger man fram med tysta eldrivna motorer för att komma näre och inte förstöra stämningen. Sukau Rainforest Lodge har nyligen utsetts till en av National Geographics "Unique Lodges of the World" - en mycket prestigefylld utnämning.

  Kontaktuppgifter

  • Sukau Rainforest Lodge
  • Kinabatangan

 • Lankayan Island Resort

  På ön Lankayan bor vi i bekväma rum/stugor i natursköna omgivningar.  Lankayan är en liten ö med bara ett hotell. Att promenera på stranden runt ön tar bara 20 minuter.  

  Kring Lankayan finns möjligheter att dyka för de med dykcertifikat eller följa med på snorklingsturer till revet utanför, mot betalning på plats. 

  Direkt på stranden utanför våra bungalower finns härliga snorkelvatten med fina lätttillgängliga korallrev med färgglada fiskar och sandbottnar med havssköldpaddor. Under mars-maj kan du ha turen att se valhaj och under större delen av året kommer de vuxna havssköldpaddshonorna in för att lägga sina ägg på sandstränderna. Den bästa tiden då flest honor anländer är i juni-juli, men de kommer in många även resten av året. Ungefär en månad senare kläcks äggen och då kan man även få vara med och se när de släpps ut från uppfödningsanläggningen och tävlar om att komma ned till friheten i havet.

  Kontaktuppgifter

  • Lankayan Island Resort
  • Lankayan, Borneo, Malaysia

 • Four Points by Sheraton

  Four Points by Sheraton är ett hotell av god standard och har ett bra läge nere i Sandakans hamn. Rummen är ljusa och smakfullt inredda. De flesta har utsikt över Sandakanbukten och staden. På hotellet finns en infinitypool och en bra restaurang.

  Kontaktuppgifter

  • Four Points by Sheraton
  • Sandakan, Borneo, Malaysia

  Finns på hotellet

  Infinity pool, restaurang, gym, bar, fri WiFi

  Finns på rummet

  WiFi, TV, A/C, hårtork

Resfakta

 • Reslängd

  13 dagar

 • Avresor/Datum

  20 mars - 1 april 2018

 • Logi

  Del i dubbelrum på hotell av hög standard och regnskogslodger

 • Klimat

  Borneo ligger i det tropiska bältet runt ekvatorn och här kan det regna rikligt året runt. De stora regnmängderna faller dock oftast under monsunmånaderna november-jan. Under monsunmånaderna och även annars faller dock regnet oftast under eftermiddag eller kväll med disiga/fina morgnar och förmiddagar.

 • Deltagarantal

  Min 10, max 16

 • Resans Karaktär

  Under denna resa, som är skräddarsydd för SvD accent, har vi plockat ut "det bästa" av natur- och djurupplevelserna i Sabahs regnskogar. Vi har uppgraderat boendena till hög standard. Vi bor på bekväma och rustika lodger mitt i regnskogen. Resan sker i privat svensk grupp. Magnus Pihl är vår svenske färdledare under hela resan. Dessutom är lokala engelsktalande natur guider med på expeditionerna i regnskogen.

 • Klimatkompensera

  Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här->

 • Fråga John om resan

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om just denna resa kan du kontakta mig.

  08-55 60 69 03

Resans höjdpunkter

 • Exkursionerna med båt på Kinabatanganfloden
 • Orangutangernas rehabiliteringscenter i Sepilok
 • Sköldpaddscentret på ön Lankayan
 • Boendet på prisbelönta ekolodger i Sepilok, Sukau och på Lankayan
 • Gomatonggrottorna
 • Snorkling och bad i världsklass på Lankayan Island

Priser

 • Pris från

  42 900 kr

 • Enkelrumstillägg

  På förfrågan

 • I priset ingår

  -Flyg från Sverige till Borneo t/r inkl skatter
  -Exkursioner med båt på Kinabatanganfloden 
  -Besök vid Orangutangernas rehabiliteringscenter
  -Promenad på hängbroar i regnskogen
  -Snorkling, sol och bad på Lankayan
  -Lokala transporter
  -Inträden och nationalparksavgifter
  -Helpension utom dag 1 och 2 då endast frukost ingår
  -Svensk färdledare, Magnus Pihl
  -Engelsktalande naturguider

Resans höjdpunkter

 • Exkursionerna med båt på Kinabatanganfloden
 • Orangutangernas rehabiliteringscenter i Sepilok
 • Sköldpaddscentret på ön Lankayan
 • Boendet på prisbelönta ekolodger i Sepilok, Sukau och på Lankayan
 • Gomatonggrottorna
 • Snorkling och bad i världsklass på Lankayan Island

Inspiration

 • Proffesionellt arbete av den mångkunniga färdledaren Isak Isaksson!

  Hans Göransson

 • Artikel

  Fotograf, filmare och berättare. Mattias Klum har arbetat i över 25 år i över 100 länder och han brinner fortfarande för sitt arbete. Vad är det som driver honom?

  Läs mer