Positivt resande!

En gång räddade turismen bergsgorillornas dimhöljda regnskogar i Uganda från att jämnas med marken. Idag är det ett massivt tryck för att exploatera minst hälften av natur-världsarven enligt WWF, (de utgör en halv procent av världens yta..)

Vi tar för givet att världsarv ska vara skyddade för evigt, men faktum är att de pågår storskaliga planer på massiva ingrepp med gruvindustri, oljeprospektering och vattenkraft i 114 av 229 världsarv. Ofta planerade av samma regeringar som lovat att bevara dem till kommande generationer. Det kan vara viktigt att tänka på att även vi i Sverige har beviljat gruvprospektering långt in i världsarvet Lapponia, och i Polen avverkas det i Europas viktigaste urskog för fullt, så det är inte bara något som händer långt bort i fattiga länder…
Just nu finns det starka ekonomiska intressen som vill genomföra omfattande ingrepp över hela Selousreservatet i Tanzania - Afrikas största kvarvarande vildmark, stort som Danmark. WWF har arbetat hårt på att avvärja de katastrofala projekten. Man har nu fått regeringen att stoppa alla 48 tidigare beviljade koncessioner för att bryta guld och uran över hela parken…. Regeringen har även lovat att fördubbla antalet parkvakter för att minska tjuvjakten.  Samtidigt finns ett flera orosmoln på himlen som oljeprospektering och en föga lönsam vattenkraftsdamm som skulle utplåna parkens livsnerv och galleriskogar längs den grunda Rufijifloden. 
Det är nu viktigt att vi och världen får upp ögonen för de fantastiska naturvärdena i Selous. Det är både storlaget och omistligt då det hyser Afrikas största kvarvarande bestånd av lejon, flodhäst, buffel, och vildhund. Här finns 4500 lejon och 900 vildhundar enligt IUCN - de ojämförligt viktigaste populationerna för två djurarter som nu försvinner i snabb takt. Samtidigt borgar det för spännande upplevelser för de som åker på safari hit, och ser på djurlivet runt den palmomgärdade Rufijifloden. Förutom storviltsafari i öppna bilar bjuds man här båtturer bland flodhästar, krokodiler och elefanter som badar.

Morgonfika på Nehimba Lodge mitt i Hwange National Park.


Inne på vår vildmarkslodge Nehimba.

På kvällarna kom elefanterna och tömde poolen på vatten.
Ett litet "safaritåg" tog oss genom vildmarken till nästa lodge.
En god lunch med vin eller öl serveras på tåget. 

Härlig safarikänsla på tåget vi åkte med för att transportera oss till ett annan del av Hwangeparken.  

Håll utkik efter elefanter och andra djur längs rälsen! De har förkörsrätt.

Här fotograferar vi elefanter på några meters håll från gömsle.
Djurlivet i Hwange bjuder på många "stora upplevelser" och här ges unika fototillfällen.
Savanndjur fotograferade från vår öppna Land Rover.

Nära möten i skogen, här lever över 40 000 elefanter.

Ett gäng flodhästar latar sig i solen.

En bild att skicka som hälsning till de där hemma.

Vi avslutade resan vid de mäktiga Victoriafallen, med den eviga regnbågen. 

mer om resan till Zimbabwe >>